16 October 2009

Nizar: Ini Komen Mu Tentang PerubahanUMNO!!! Umno Terus Bangkit dengan Caranya Sendiri

Reformasi Umno yang dilaungkan parti berkenaan sempena Perhimpunan Agungnya ke-60 untuk mewujudkan demokrasi dan pembaharuan hanyalah gimik politik parti berkenaan, kata Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat, Zuraida Kamaruddin.

Menurutnya sekiranya benar parti berkenaan mahu mewujudkan demokrasi, maka sistem perwakilan yang tetap dikekalkan harus dihapuskan.

Beliau menjelaskan walaupun Umno meluluskan pindaan untuk menambah bilangan perwakilan kepada 146,500 namun ia masih tidak memberi keterbukaan kepada ahli malah tidak menghentikan politik wang.

“Tidak mungkin kerana kalau ikut politik perwakilan tidak terbuka ianya masih boleh lagi berlaku politik wang, mungkin ada penurunan tetapi ia susah hendak terjadi kerana bila ianya diwakili perwakilan dia akan cuba menyogok ketua-ketua dan sayap-sayap untuk memilih individu tertentu,” katanya.

Zuraida berkata meskipun Umno menghapuskan sistem kuota namun parti berkenaan masih bertindak tidak adil kepada ahli kerana masih mengunapakai sistem perwakilan.

“Setuju bagi memastikan individu yang bertanding mempunyai rekod prestasi tetapi bila tidak terbuka kepada ahli hanya terbuka pada pencalonan ia tidak adil.

“Ia lebih penting untuk terbuka diundi oleh semua ahli, yang pencalonan baguslah,” katanya.

Beliau turut menyifatkan tindakan Umno yang kononnya membuat sistem terbuka adalah gimik kerana masih mengenakan syarat merupakan tindakan untuk menyelamatkan individu tertentu.

“Umno walapun hendak buat kononnya sistem terbuka tetapi jika dikaji balik ianya ada selektif, sistem terbuka yang terpilih. Ada beberapa perkara yang dirasakan merugikan sesetengah pihak maka dikenakan kriteria tertentu,” katanya.

Beliau turut menempelak Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil kerana apabila hanya menambah seorang wakil wanita dalam Majlis tertinggi, Bahagian dan Cawangan bagi menambah suara wanita dalam parti itu.

“Jadi ia tidak mencerminkan agenda yang Shahrizat kononnya mahu meniru PKR. Ini tidak melambangkan dan mencerminkan seorang yang memegang jawatan menteri wanita bersungguh-sungguh untuk memperjuangkan perkhidmatan wanita sedangkan untuk parti pun tidak dapat dilaksanakannya,” katanya.

Sementara itu Ketua Angkatan Muda Keadilan Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin menyifatkan pindaan berkenaan hanya mekanisme terbaik yang mampu disediakan Umno namun ia belum tentu dapat menghapuskan politik wang dalam parti berkenaan.

“Isu politik wang adalah budaya atau adat yang menjadi kebiasaan, apa yang dipinda hanya mekanisme. Mereka boleh ada mekanisme yang bagus ungtuk mengurangkan potensi politik wang yang ubah dan pinda perlembagaan.

“Tetapi jika kesedaran ahli tiada dan menjadi budaya Umno walaubagaimana baik mekanisme yang ada tidak akan berupaya mengurangkan atau memerangi budaya politik wang. Ia kena ada kesedaran ahli sendiri,” katanya.

Mengulas penambahan suara wanita dalam Majlis Tertinggi Umno, Khairul berkata itu tidak bermakna Umno mengangkat martabat wanita.

“Oklah mereka boleh tambah lagi satu kuota tapi belum lagi mencerminkan kaum wanita di Malaysia dalam perkhimdatan berlaku dengan baik.

“Jika mahu jadikan kayu pengukur ia tidak tepat. Jika kata hari ini Umno tambah kuota dalam Majlis Tertinggi,Umno menangkat martabat wanita ia kayu pengukur yang tidak tepat,” kataya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels