25 November 2009

Cerita Kenangan Bersama Mendiang Maidom Pansai Mantan MP Kota Belud

TIDAK berapa ingat tahun berapa, tetapi yang pasti semasa pemerintahan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Satu ketika saya bersama isteri dan anak, cuma anak bertolak dari Kota Kinabalu menuju Kg Tamau melalui jalan lama-Jalan Tamparuli. Kenapa, melalui jalan lama, kerana jalan pintas sekarang ini belumpun dalam pembinaan.

Saya bersama keluarga bertolak dari Kota Kinabalu kira-kira 9 malam tanpa berhenti. Sesampai ke tanjakan jalan welcome to Kota Belud kereta secara tiba-tiba rosak dan tidak dapat bergerak. Setelah menunggu beberapa lama, walaupun banyak kereta yang lalu,namun semuanya tidak dapat membantu.

Menghubungi rakan atau keluarga, 100% tidak mungkin kerana memang tiada talian telepon tersedia (hingga kini). Saya bersama isteri terpaksa hanya menunggu.

Namun pada kira-kira pukul 1 pagi ada kereta range rover lalu dan telah melewati kami sehingga lepas pandangan. Namun 5 menit kemudian, kereta yang sama berpatah balik dan berhenti kira-kira 20 meter dari kereta kami. Pada mulanya saya agak bembang, takut-takut perompak, kerana penumpang maupun pemandu kereta tersebut tidak jelas dalam pandangan.

Setelah penumpang dan pemandu kereta tersebut menghampiri kami dengan berjalan kaki, saya terus kenal itulah YB Maidom Pansi Ahli Parlimen Kota Belud masa itu. Beliau bertanya, apa masalah, setelah dijelaskan, YB tersebut bertanya, apa kah saya membawa tali. Kerana saya menjawab, tidak.. maka YB tersebut memeriksa kenderaannya kalau-kalau ada tali. Dalam pencarian tersebut, ternyata pemandunya ada membeli tali.. tujuannya untuk mengikat kerbaunya yang akan dijual keesokan harinya di Tamu Kota Belud.

YB Maidom meminjam tali tersebut untuk digunakan menarik kereta saya. Sebelumnya saya telah terangkan bahawa kampung saya jauh nun di ceruk dan terpaksa mengambil masa yang panjang untuk sampai. YB Maidom hanya menjawab.. tidak apa.. saya akan hantar.

Setelah mengikat kereta saya dengan tali dan disambungkan di belakang range rover YB tersebut, kami mula perjalanan kami tanpa henti. Dengan perjalanan yang baik walaupun melalui jalan berbatu dan berdebu..kami sampai di rumah ayah saya kira-kira jam 7 pagi.

Setelah mengucapkan terima kasih; dan YB berkenaan secara halus menolak tawaran minum pagi.. YB Madiom terus pulang dan saya tidak pernah berjumpa lagi, sehingga beliau pergi untuk selama-lamanya.

Petang tadi saya setelah berbual-bual dengan bloger sekali ketuk (musli oli), terkeluar cerita ini, lantas musli mencadangkan agar saya memaparkan cerita ini sebagai rekod.. siapakah Maidom Pansai . Untuk Mendiang YB Maidom Pansai saya bagi pihak keluarga saya mengucapkan R.I.P.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels