7 December 2009

Akan Ada Masa Kah Kemiskinan Terhapus???

Masalah kemiskinan yang berlaku dalam negara ini tidak mungkin dapat diselesaikan kerana pemimpin Umno mahu menjadikan golongan ini sebagai umpan pilihanraya bagi mengekalkan sokongan.

Sabah yang kaya dengan sumber alam tambahan lagi ada sumber minyak akan tetapi kekayaan hanya berlegar di kalangan orang kaya dan orang politik yang berkuasa.

“Harta negara ada berbilion-bilion tetapi harta negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik. Tetapi apa yang berlaku hari ini orang yang sudah lama miskin tidak dapat dibebaskan dari kemiskinan, maka datang pula miskin yang baru, tak selesai.

“Umno suka orang miskin kerana senang mereka nak beli undi. Mereka beri bantuan kepada orang miskin cara subsidi ini tak betul, sepatutnya mereka ada perancangan untuk membebaskan rakyat dari kemiskinan,”.

Penyelewengan dan rasuah yang berlaku yang menyebabkan negara kehilangan kewangan dalam jumlah yang besar sehingga menjejaskan kehidupan rakyat.

“Apa yang berlaku kepada PKFZ, KWSP, Petronas adalah penyelewengan yang besar. Apa yang berlaku keatas isu ini kekayaan negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik,”

Melihat Bajet Negeri Sabah untuk tahun 2010 yang dibentangkan oleh Ketua Menteri berjumlah RM 3.304 billion, tidak terkandung didalamnya perancangan khas atau khusus membasmi kemiskinan. Apa yang ada adalah "indirect" untuk membasmi kemiskinan. Perancangan seumpama ini telah berjalan sejak sekian lama, namun cara ini tidak mungkin boleh menghapus kemiskinan rakyat Sabah.

Pembentangan bajet oleh Musa Aman telah menggariskan bahawa perolehan kerajaan negeri disandarkan kepada cukai korporat dan bantuan kerajaan persekutuan. Nah, disini, sudah jelas bahawa penumpuhan kerajaan adalah pada syarikat-syarikat besar, demi mendapatkan cukai.

Bila kah? pembangunan Khas untuk rakyat miskin? apakah POIC atau SDC dapat mengatasi keadaan ini? sedangkan POIC dan SDC bercorak komersial yang menguntungkan entrepruner.

Benarlah jumpaan para penyelidik ilmu sosial, bahawa para pemimpin sekarang mahu status quo kemiskinan diteruskan, agar supaya mudah berkempen di masa pilihanraya. Orang miskin jadi taruhan demi mendapat undi dan menang.

Para pemimpin telah belajar dan mendapat iktibar bagi kawasan-kawasan yang telah maju, di mana undi rakyat di situ tidak memihak kepada kerajaan, malah condong kepada pembangkang kerajaan.

Berasaskan kepada keadaan ini,maka jauh dilubuk hati para pemimpin ini memajukan kawasan miskin ini, kerana takut akan kalah dalam pilihanraya berikutnya.

Ambil contoh daerah Semporna dan Kota Belud, Banggi atau Pitas, sejak dahulu kala diwakili oleh Kerajaan, namun.. hingga kini masih terberlakang.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels