16 January 2010

Beberapa Kampung di Kawasan DUN Tempasuk Kota Belud Terputus Hubungan dengan Pekan Kerana Banjir

BEBERAPA kampung di kawasan DUN Tempasuk dalam Parlimen Kota Belud Sabah terputus hubungan dengan Pekan Kota Belud sejak pukul 6 pagi tadi.

Kampung-kampung tersebut adalah Dudar/Sarang, Rampayan Ulu/Laut, Timbang/Manggaris, Tambilaoung/Pandasan, Kesapang/Taungusi, Tamau/Merabau/Tawadakan, Peladok/Payas-payas/Pantai Emas, dan beberapa kawasan DUN Usukan.

Disebabkan hujan yang turun mengejut dan bersambangun hingga pada masa kini telah mengakibatkan ramai penduduk terperangkap di rumah masing-masing.

Masalah yang timbul adalah bekalan makanan yang semakin menipis malah ada yang telah "out of stock".

Jika di kawasan-kawasan lain di Semenanjung jika berlaku kejadian bencana sebegini maka jawatankuasa pemberi bantuan yang diketahui oleh Pegawai Daerah akan turun padang untuk melihat dengan sendiri kesengsaraan para penduduk ini. Namun bagi kawasan DUN Tempasuk ini, hingga kini belum ada tanda-tanda bantuan seumpama itu akan tiba.

Saya dari semalam cuba untuk pulang dengan bekalan makanan akan tetapi tidak dapat tembus ke Jalan Timbang Manggaris kerana kedalaman jalan di situ mencecah di atas 1 meter.

Kereta membawa bekalan makanan terpaksa disadaikan di bahu jalan dan semasa menulis berita ini tidak diketahui apa yang sudah jadi dengan kereta tersebut.

Saya dan anak-anak yang terpaksa saya jemput dari asrama sekolah kerana cuti hujung minggu terpaksa mengungsi di rumah adik saya di kampung Tamau.

Saya berharap sesiapa sahaja rakan blogers atau pembaca dapat mengikuti tulisan ini adalah diharapkan untuk menghebahkan keadaan kepada mereka yang mungkin dapat membantu.

Dikala keadaan sepertilah KPI TURUN PADANG mungkin mendapat point yang maksima daripada DS Najib PM-6 negara yang mempunyai motto: 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan serta slogan Parti UMNO: JUARA RAKYAT.

updates: Kira-kira pukul 10:53 sebentar tadi ADUN Tempasuk Datuk Musbah bersama-sama bantuan bekalan-bekalan telah berada di lokasi bencana.

1 comment:

aljunida said...

Selamatkan kawan2 ku, saudara2 ku di kota belud dari banjir. Jgn pilih bulu, warna kulit atau perbezaan fahaman politik... Aku pernah merasa banjir di kota belud kerana aku pernah mendiami kem paradise selama 14 tahun bermula 1985 hingga 1999.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels