14 January 2010

USBO Bukan Saingan: Buktinya Musa Aman Menerimanya

ADA dikalangan penduduk yang mendiami wilayah USBO sedikit masa lalu mengatakan bahawa kehadiran USBO (pertukaran daripada PSBB) adalah pesaing kepada kepimpinan ketua Menteri Sabah Datuk Sri Musa Aman.

Namun sangkaan awal itu seluruhnya meleset apabila presiden USBO Datuk Salleh Said dilantik pula sebagai penasihat Sains kepada Musa Aman dimana jawatan tersebut bertaraf menteri berkuatkuasa 4 Januari 2010 yang lalu.

Bembaran awal yang bertubi-tubi mengenai kewujudan USBO tidak memberi kesan apa-apa kepada Musa kerana sebagai seorang ahli politik yang telah masak dengan asam garam politik tentunya mengetahui mana batu dan mana intan.

Sebagai Ketua Menteri dan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dan orang ke-5 dalam parti Umno sudah tentunya Musa mempunyai kretiria sendiri menilai sesiapa daripada ahli politik menjadi regunya dalam merealisasikan HALATUJU kerajaan negeri Sabah.

Dalam berpolitik tidak salah kita berbeda pendapat. Dalam politik tidak semua menjadi penyokong. Justuru itu, bagi ahli politik yang matang, sudah tentunya bangkangan pendapat daripada mereka yang bukan menyokong adalah iktibar untuk membuat langkah ke  arah kebaikan agar permainan politik sesesorang itu tetap relevan sekurang-kurangnya meliputi 50% ke atas jumlah penyokong.

Tidak ada yang sesiapa yang boleh menyangkal bahawa Datuk Salleh mempunyai banyak kelemahan baik sebagai individu maupun sebagai ahli politik. Namun senarai kelemahan itu  bukan kretiria Musa Aman, bagi Musa Aman kesanggupan seseorang itu berkerja bersama-sama untuk  melisterikan kepimpinannya dan  juga merealisasikan  halatuju kepimpinannya  merupakan pertimbangan.

Datuk Salleh sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dalam susunan parti peringkat negeri adalah orang nombor 2. Sejak perlantikannya ke jawatan no.2 Datuk Salleh dapat menunjukkan bahawa dirinya adalah no.2,atas sebab itu Musa Aman tiada keraguan memberinya kepercayaan sebagai penasihat sains yang bertaraf menteri.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels