20 February 2010

Kalakau Untol Mula Berkokok!!! Kokok Yang Terlambat

Apabila mengumumkan keluar UPKO pada 18 Februari lalu, Kalau Untol mula berkokok. Sayang kokoknya sudah terlambat.

Dalam satu tulisannya dalam Harakah disini, mantan timbalan presdien Akar ini menggariskan bahawa kerajaan BN Sabah khususnya akan tumbang, hanya pada tiga faktor, yakni faktor PATI (pendatang Asing Tanpa Izin), perbalahan parti yang berteraskan KDM (kadazan Dusun dan Murut) serta sifat pengundi kaum tionghua (yang disifatkan oleh Kalakau sebagai politik taichi).

Tulisan Kalakau Untol itu hanya bersifat persepsi berkiblatkan kepada kekuatan Umno dan BN di Semenanjung hasil keputusan PRU-12. Kalau lupa bahawa setiap parti ada masa ianya berada pada paras terlemahnya dan masa berada pada paras terkuatnya. Diakui, bahawa Umno BN di Semenanjung pada tahun 2006-2008 adalah berada pada paras terlemah. Kenapa pada paras terlemah?? kepimpinan komponen parti BN di semenanjung pada waktu itu tidak disenangi rakyat terutama kepimpinan Abdullah yang bersifat flip flop ala yoyo. Kepimpinan Gerakaan yang lemah, walaupun pada saat-saat akhir terjadi pertukaran kepimpinan. Kepimpinan MIC kerana faktor Samy Vellu (walaupun hingga kini Samy Vellu masih presdien MIC).

Namun Kalakau Untol terlupa, apabila terjadi perubahan kepimpinan Umno, sifat flip plop kerajaan tidak wujud lagi. kempimpinan Umno sekarang diasaskan kepada degup jantung rakyat, rakyat yang memperlukan terus di bela. Kekuatan Umno di semenanjung tidak lagi sama seperti pada tahun 2008 dan awal tahun 2009. Umno secara perlahan bergerak perlahan namun pasti untuk memperbetulkan kesilapan yang di tinggalakn oleh Abdullah. Melalui PRK Bagan Pinang misalnya, kemenangan yang luar biasa diberikan oleh rakyat kepada calon Umno-Bn.

Masih diakui, bahawa pada peringkat awal, kekuatan Umno-BN di Pulau Pinang belum pulih sepenuhnya, hal ini dapat dilihat melalui kawasan-kawasan wilayah Anwar ibarhim semasa beberapa PRK kecil awal tahun lepas. Namun semua itu belum boleh menjadi ukuran bahawa Umno-Bn tidak mendapat sokongan, kerana Umno-Bn masih dalam fase pemulihan.

Melalui perkembangan mutahkir, di mana Melayu tidak kira penyokong Umno-BN atau mereka yang pernah menolak Umno-Bn kerana termakan janji-janji manis Pakatan,mulai kini telah bangkit dan sedar bahawa mereka terpukau dengan janji-janji pakatan.

Kalakau berkokok sudah terlambat. Matahari sudah bersinar tinggi diufuk timur. Rakyat telah sedar lebih dahulu. Kokok Kalakau tidak bermakna lagi.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels