2 February 2010

Kaum Melayu/Bumiputra Kena Hati-hati Mengelurkan Pandangan Yang Menyentuh Kaum Bukan Melayu/Bumiputra

Datuk Samy Vellu melenting dan lantas menuduh  Datuk Nafsir Safar Pegawai Khas kepada Perdana Menteri sebagai menghina kaum india Malaysia.

Belum pun kita dengar penjelasan daripada pegawai khas PM itu, Datuk Samy yang juga presdien MIC sudah membuat kesimpulan.

Seharusnya Datuk Samy kena teliti dalam konteks apa sehingga Nafsir didakwa menghina kaum india dengan hanya perkataan "pendatang".

DatukSamy kena faham apabila seseorang mengurai tentang sejarah, perkataan seperti "pendatang" atau migran tidak boleh dielak. Kalau sekiranya perkataan ini tidak boleh digunapakai dalam penguraian sejarah, maka fakta sejarah itu sendiri kita selewangkan.

Di Australia misalnya, dalam menguraikan sejarah, orang orang Austaralia tidak marah dan melentingpun jika dikatakan bahawa fakta sejarah menyatakan bahawa orang-orang Australia berasal daripada banduan-banduan dari Great Britin.

Di mana silapnya? pengertian 1Malaysia yang saya fahami adalah penyatuan suku-suku bangsa dalam aspirasi mencintai negara. 1Malaysia apa yang saya fahami tidak menidakkan fakta sejarah. Jika fakta sejarah ditidakkan, saya yakin berbuihpun para pemimpin seperti Datuk Samy Vellu, matalamatnya tidak akan tercapai.

Sebabnya adalah, perasan dendam akan berkesumat dalam dada.

Yang penting untuk menjayakan konsep 1Malaysia, hakikat sejarah mesti diterima. Bertolak dari fakta sejarah itulah akan disimpulkan satu wawasan yang boleh diterima oleh semua kaum agar saling melengkapi dan saling mengisi.

OKB merasakan apa yang diuraikan oleh pegawai khas kepada PM tersebut adalah fakta sejarah, kerana itu hadirin yang buta sejarah akan merasa tersinggung dan merasa terhina.

Wajar kah Samy Vellu membela kaumnya yang buta akan sejarah tersebut, sehingga tanpa usul perkisa melabel Datuk Nasir Safar menghina bangsa india dan menghasut?

Bagi kaum melayu/bumiputra pada masa kini terpaksa berhati-hati, walaupun fakta sejarah memanglah demikian, terpaksa diselindungkan bagi kepentingan kaum bukan melayu/bumiputra.

Datuk Nasir tidak perlu letak jawatan sekiranya ceramah beliau semasa seminar 1Malaysia di Melaka itu berkisar kepada fakta sejarah.

Datuk Nasir kena lah berjumpa Datuk Samy untuk menerangkan dan menjelaskan kedudukan sebenar.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels