16 February 2010

Kota Belud Pula Dilanda Kemarau

Para petani sawah dibeberapa perkampongan dikawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tempasuk, Usukan dan Kedamaian bimbang mereka tidak dapat mengerjakan sawah mengikut jadual berikutan ancaman fenomena ‘El Nino’ yang melanda disini sejak beberapa bulan lalu yang turut mengeringkan sungai sebagai punca penagiran sawah.

Menurut beberapa pesawah disini yang ditemui menjelaskan bahawa sepatutnya kerja kerja memasukkan air ke sawah bendang mereka bermula sekarang manakala kerja kerja membajak dijalankan awal bulan Januari.

Namun harapan mereka terus dihampakan apabila keadaan panas dan kering berterusan, jangankan memasukkan air ke sawah malah punca air sungai juga kelihatan kering kontang.

Seorang pesara kerajaan yang kini aktif bertani, bimbang akan memberi masalah kepada para pesawah kerana sistem pengairan sawah terjejas teruk apabila punca air sungai juga kering.

Katanya lagi, pesawah di Kg pintasan dan Tamau berkeluasan kira kira lebih 1,000 ekar hanya bergantung penuh kepada punca air Tawadan untuk pengairan sawah mereka, bagaimana pun jika sekiranya keadaan panas dan kering berterusan untuk beberapa bulan lagi, sudah tentu keadaan lebih menghampakan kerana tidak dapat menanam padi.

“ Saya percaya masalah panas dan kering ini telah melanda diseluruh kawasan Kota Belud, dimana semua sungai kelihatan kering…lantaran itu PPK boleh mencadangkan kepada kerajaan supaya pembenihan awan boleh diusahakan,”.
 
Ironinya hanya pada bulan Januari lalu daerah ini di landa banjir  yang agak teruk sehingga memusnahkan tanaman padi dan tanaman pertanian lainya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels