25 February 2010

Mendung Hitam Berarak Ke Kota Belud

Pada PRU-12 kawasan Kota Belud diterajui oleh Musbah Jamli selaku pengarah pilihanraya BN merangkap ketua umno bahagian. Disebabkan kekuatan BN yang sudah ada dan sokongan rakyat kepada kerajaan, maka semua kawasan yang dipertandingankan termasuk parlimen dimenangi oleh BN.

Pada masa itu siapapun calon yang dikemukakan oleh BN pasti menang atas sebab rakyat Kota Belud telah sebati dengan barisan nasional.

Sebelum penamaan calon terlalu banyak ura-ura ditiupkan termasuk berbagai andaian dan spekulasi. Namun apabila calon-calon diumumkan oleh Musa Aman, individu berikut tersenarai nama mereka. Bagi kawasan Usukuan nama Japlin Akim menjadi pilihan, kawasan Kedamaian seperti biasa Herbert Timbun Lagadan lah menjadi pilihan, bagi kawasan Tempasuk, yang sebelum itu diuar-uarkan bahawa TSP akan terus mewakili kawasan itu, terpintas oleh Musbah Jamli. Sementara itu, kawasan parlimen, yang sebelumnya semua orang menyangka bahawa Salleh Said akan mempertahan kawasan itu berkecai, apabila Rahman Dahalan dipilih sebagai calon. Maklumat dalaman parti umno ketika itu, naib ketua bahagian serin @ Masrin Haji Sudah telah dicadangkan kepada pengerusi perhubungan Umno Negeri, namun apabila dipertimbangkan, maka Rahman Dahalan lebih menonjol untuk dipilih sebagai calon, menggantikan Salleh Said keruak.

Perancangan Musbah dalam lingkaran Umno masa itu adalah, jika Musbah terpilih dan dilantik sekurang-kurangnya sebagai pembantu menteri, maka kementerian pertanian dan pembangunan makanan dan asas tani lah akan menjadi pilihan. Kemudian Japlin yang sudah pun menduduki jawatan pembantu menteri kalau boleh berpindah kepada kementerian yang ada hubungan dengan pembangunan infrastruktur. Dan juga, jika ada peluang, jika Herbert Timbun dilantik pembantu menteri, maka cadangan meletekkannya dibawah kemeneterian kebajikan. Dan kemudian, jika Rahman Dahalan menang, maka akan diberi tanggungjawab untuk menjaga peningkatan ilmu dan pendidikan, kerana hubungannya dengan menteri pelajaran pada masa itu.

Apabila ditakdirkan bahawa semua calon BN menang dan mendapat pula jawatan sepertimana yang dirancang, maka team pembangunan untuk rakyat Kota belud telah lengkap. Yang terbaki adalah melaksanakan perancangan yang telah disepakti.

Apa yang kita saksikan sekarang adalah pembangunan pertanian melalui projek agropolitan dan jelapang padi sedang rancak berjalan, pembangunan prasarana infrastruktur juga sedang berjalan, pemansuhan kadar kemiskinan juga sedang rancak berjalan, demikian juga isu-isu pendidikan sedang rancak berjalan.

Tun Mahathir mengambil masa 22 tahun menjadikan Malaysia negara industri dan celik ICT. Atas asas kepada pengalaman Tun Mahathir ini juga, bahawa individu yang terlibat masa ini merancang pembangunan Kota Belud perlu diberkan masa yang cukup untuk merealisaikan perancangan mereka. Tempoh masa 5 tahun tidak mencukupi, pembangunan yang bercorak pertanian, fizikal dan penghapusan kemisikian sekurang-kurangnya memerlukan jangka waktu 10 hingga 15 tahun.

Mengganti mereka dengan kempimpinan baru akan membantutkan semua perancangan mereka. Ambil lah contoh, apabila Abdullah Badawi mengambil alih jawatan perdana menteri, maka semua perancangan Tun Mahathir yang telahpun bermula itu dibatalkan.Malah abdullah mengemukakan perancangan baru sperti WPI, pembangunan koridor dan jambatan ke-2 Pulau Pinang.

Demikian juga akan terjadi, apabila penggantian kepimpinan berlaku di kawasan Kota belud, maka Mendung Hitam akan berarak Ke Kota Belud. Fikir-fikirkan lah

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels