5 March 2010

Kalau Seseorang Naik Pangkat Kenapa Jadi Sombong? Najib Tidak Suka !!


Datuk Seri Najib Tun Razak mengingat kan orang parti bahawa rakyat yang berkuasa dan jangan lah hanya popular dalam parti saja dan rakyat membenci kita, hari ini rakyat adalah yang memastikan kerajaan mana yang mereka mahu pilih, Walaupun BN sudah bertapak begitu kukuh dan sekian lama di Malaysia , ini tidak bererti kita akan terus kekal sebagai pemerintah jika kita ambil usia sebagai pengukur, lihat apa yang berlaku di Jepun dimana parti yang begitu lama memerintah akhirnya akur dan tukar oleh rakyat,

Menjadi seorang pemimp-in parti sebenarnya adalah satu tanggungjawab yang besar, menjadi pemimpin parti sebenarnya adalah menjadi hamba kepada rakyat. Jika pemimpin yang ada sekarang merasakan menjadi YB dan menjawat jawatan tinggi dalam kerajaan atas dasar lantikan politik adalah sesuatu yang galmour dan layak untuk menjadi sombong bongkak dan angkuh , ini semua adalah tanda tanda kejatuhan parti dan kejatuhan pemimpin itu sendiri.

Menilai kuasa rakyat adalah penentu kepada pelangsungan BN, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak mengingatkan kepimpinan parti-parti komponen BN agar tidak menjaga ‘orang-orang dalam parti sahaja’ hanya untuk terus bergelar ketua.Sebaliknya beliau mahukan semua pimpinan BN bersifat adil kepada semua rakyat tanpa mengira kaum dan kepercayaan mereka kerana ia berkait rapat dengan masa depan parti itu.

Jelasnya, berdasarkan sistem demokrasi berparlimen yang diamalkan di negara ini, rakyat adalah penentu kepada kelangsungan BN dan dengan itu mereka perlu mendekati dan membela rakyat agar BN terus mendapat mandat untuk mentadbir negara ini.“Saya ingin tegaskan perlunya kita mendahulukan rakyat kerana dalam sistem demokrasi, suara rakyat adalah penentu. Kita mesti popular di mata rakyat bukan hanya di peringkat parti.

Menurut Najib, ingatan beliau juga perlu dihayati oleh pemimpin UMNO dan BN di peringkat Bahagian yang jangan hanya menumpukan perhatian menjaga kepentingan cawangan-cawangan yang berada di dalam Bahagian masing-masing sebaliknya perlu melihat sama kepentingan ribuan masyarakat yang berada di dalam sesuatu bahagian.

“Apa gunanya kita memegang jawatan dalam parti jika kita hilang kuasa dalam sistem demokrasi berparlimen,” sambil menegaskan semua pihak perlu terus bekerja dan membuktikan UMNO dan BN dekat di hati rakyat.“Kalau kita dapat pertahankan hak semua kaum dan berlaku adil maka rakyat akan lebih senang kepada kita dan inilah juga perinsip kerajaan kita iaitu kerajaan BN.

“Kita akan ambil kira semua golongan supaya mereka tidak berasa terpinggir atau jauh hati daripada kita malah setiap kelompok, setiap kumpulan, setiap kaum akan dapat pembelaan sebaik-baiknya melalui dasar kerajaan kita iaitu kerajaan BN,” katanya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels