23 March 2010

Pemimpin Berjiwa Pemimpin; Pemimpin Berjiwa Rakyat Itu Semua Retorik

Retorik (bahasa Greek: pemidato, guru) merupakan seni atau teknik memujuk melalui bahasa lisan, visual atau tulisan.

Definisi retorik sudah diperluas sejak retorik dijadikan satu bidang kajian di universiti. Oleh itu, retorik klasik (iaitu yang didefinisikan di atas) berbeza dengan retoik komtemporari yang turut melibatkan analisis teks tulisan dan visual.

Konsep retorik telah diperluas daripada bidang politik, undang-undang, hubungan awam, melobi, pemasaran dan pengiklanan kepada bidang lain seperti kemanusiaan, agama, sains sosial, kewartawanan, sejarah ,kesusasteraan, kartografi dan seni bina.

Konsep retorik bukanlah sesuatu yang baharu tetapi telah diketahui dan dibincangkan semenjak zaman Plato dan Aristotle.

Plato mendefinisikan retorik sebagai seni mempesonakan jiwa, iaitu seni memenangi hati dan jiwa melalui wacana.

Aristotle juga menyatakan bahawa retorik ialah seni memujuk dan berhujah. Rumusannya, retorik merupakan alat yang berkuasa dan sebagai seni menggunakan bahasa memujuk dalam pengucapan yang baik. Ia mengemukakan pengalaman dan berkomunikasi dengan orang lain di samping menggunakan simbol-simbol tertentu untuk menjalankan kegiatan. Retorik juga merupakan penggunaan strategi komunikasi, lisan mahupun tulisan untuk mencapai matlamat tertentu.

Sebagai contoh terdapat pihak politik yang bertanding dan berpihak kepada yang pembangkang tetapi mereka seperti ‘fighting a losing battle’ – melawan sesuatu yang mereka tahu tidak membawa faedah kepada diri sendiri.

Contoh Retorik politik misanya yang digunakan oleh menteri dan kesemua ahli politik dalam pemerintahan Singapura adalah sesuatu yang padat. Sukar bagi masyarakat mahupun pihak pembangkang untuk menjatuhkan sistem mereka itu.

Barisan Nasional (BN) yang menjadi tunjang kepada pentadbiran Kerajaan Persekutuan sejak kemerdekaan negara dicapai, telah membuktikan bahawa percaturan dalam setiap agenda bukanlah permainan politik sebaliknya kesungguhan sebagai sebuah kerajaan.

Begitu juga apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mewujudkan gagasan 1Malaysia untuk dihayati oleh setiap warga apatah lagi tujuan utamanya adalah untuk terus memupuk perpaduan nasional.

Lebih mudah lagi, 1Malaysia ini menekankan dua aspek utama yang perlu diterapkan di kalangan rakyat berbilang bangsa iaitu perpaduan dan nilai-nilai aspirasi yang dapat menggembling rakyat bersatu padu ke arah negara maju.

Dalam memahaminya, ia bukanlah satu pertentangan dengan apa-apa konsep dan dasar yang pernah diperkenalkan oleh Kerajaan atau pemimpin sebelum ini tetapi gagasan 1Malaysia ini adalah kesinambungan dasar yang diperkenalkan sebelumnya.

Lantaran itu, 1Malaysia ini adalah nilai yang mendasari dan turut sama menyokong Wawasan 2020 sebagai matlamatnya. Apa yang pasti, setiap aspek yang dilakukan oleh BN sejak lebih 50 tahun lalu bukanlah satu sandiwara seperti mana yang selalu diperbesarkan oleh pihak pembangkang.

Begitu juga dengan pengumuman sambutan Hari Malaysia pada 16 September setiap tahun yang diisytiharkan sebagai cuti umum mulai tahun hadapan. Sebagai langkah utama, Perdana Menteri telah menerangkan bahawa Hari Malaysia ini akan dirayakan dengan acara-acara bersifat mengeratkan perpaduan, persefahaman antara kaum dan pencapaian masyarakat dalam semua aspek.

Dalam hal ini, tanggungjawab dan amanah yang tergalas di bahu BN tidak pernah gagal dimanifestasikan malahan BN tidak gentar berdepan dengan segala macam realiti biarpun selalunya akan dimanipulasikan oleh pihak pembangkang.

Apa yang pasti, BN tidak pernah mengambil endah setiap tuduhan liar termasuk provokasi dan retorik politik para pembangkang kerana sedar bahawa amanah rakyat lebih besar khususnya dalam hal kebajikan, keselamatan dan kesinambungan kesejahteraan negara.

Mencipta isu menjadi senjata penting parti politik menambat hati rakyat dan pengundi supaya sentiasa sedar tentang kehadirannya dan kewujudan pemimpinnya. Dari masa ke semasa isu baru perlu dicipta atau membaharui isu lama yang boleh mendorong sensitiviti rakyat supaya sedar tentang keaktifan parti itu yang sentiasa tidak kering dengan idea menghidupkan minda rakyat.

Tanpa mencipta isu – apalagi yang panas dan sensasi – pemimpin sesebuah parti itu dianggap tidak bijak berpolitik dan secara perlahan-perlahan boleh dilupakan kehadirannya kecuali parti lawannya juga menunjukkan prestasi yang sama.

Tetapi jika pihak lawan sudah jauh ke hadapan dengan segala agenda pembangunan dan slogan kemajuan yang menyuntik kesedaran rakyat khususnya golongan bawahan, kehadiran parti itu boleh "disenyapkan" dan mungkin dilupakan begitu saja.

Maka itu parti patut segera bangkit mengatur startegi mencari isu baru yang berkualiti bagi menangkis dan mematahkan perancangan parti lawannya. Atau pemimpin parti itu mencipta isu-isu baru yang boleh menyakinkan rakyat dengan perancangan yang teratur.

Jika ini dapat dibuat, parti itu kelihatan hidup dan sentiasa dalam ingatan rakyat. Namun, isu yang dibangkit harus dapat dilaksanakan untuk kebaikan rakyat dan bukan semata-mata retorik politik yang sedap didengar tetapi gagal direalisasikan.

Isu yang diutarakan harus relevan dan menyakinkan kerana rakyat boleh menilai sendiri sesuatu isu itu benar-benar memberi faedah kepada mereka atau sebaliknya.

Isu yang diketengahkan harus mengarah kepada keuntungan rakyat terbanyak secara keseluruhan dan bukan gimik politik atau cakap-cakap kosong yang semata-mata dibuat bagi menyedapkan hati mereka.

Isu yang dibangkit juga harus boleh mengubah persepi hidup rakyat kepada kehidupan yang lebih nyata dan realistik bersandarkan perancangan fakta yang boleh direalisasi dan bukan janji-janji manis yang tidak boleh dicapai.

Rakyat tidak boleh dikelirukan dengan isu yang kononnya bagus, panas dan membangkitkan semangat mereka tetapi mempunyai agenda tersembunyi yang menguntungkan pemimpin tertentu saja serta segelintir penyokong yang setia.

Rakyat tidak boleh disogokkan dengan isu-isu yang popular dan menyerang peribadi tertentu untuk menangkap minda rakyat. Ia harus mendedah situasi sebenar dan fakta kejadian yang betul supaya rakyat mendapat gambaran tepat dan rasa tidak tertipu tentang sesuatu isu itu untuk dinilai dan dikaji secara objektif.

Seringkali isu yang didedah tidak melebar kepada kepentingan rakyat terbanyak seperti yang diharapkan kerana pemimpin itu menggunakan isu untuk perluasan pengaruh dan cengkamannya kepada parti akibat dari merosotnya populariti serta keyakinan rakyat terhadap kepimpinannya.

Ada juga pemimpin yang sengaja mencipta isu untuk menutup kelemahan diri akibat daripada kemasyhuran pemimpin pihak lawan yang semakin mendapat perhatian rakyat.

Isu sepatutnya dicipta demi kebaikan rakyat dan untuk rakyat yang sudah memberi undi kepercayaan kepada parti yang menang dalam pilhan raya lalu.

Rakyat mahu melihat hasil dan perkotaan kata dan janji yang sudah ditabur dalam Pilihan Raya Umum ke-12 lalu dan mahukan perlaksanaannya. Pemimpin yang menang tidak boleh menyalahkan parti lawan tanpa melihat ke dalam diri tentang kelemahan dan sumbangan mereka kepada rakyat secara objektif.

Permainan isu yang bukan benar dan sengaja diada-adakan tanpa asas kukuh boleh mengelirukan dan merosakkan fikiran rakyat. Walapun pada mulanya ia mungkin boleh diterima, tetapi lambat laun ia menjadi bahan ejekan dan sindiran yang memakan diri dan parti sendiri.

Ketika ini kebanyakan rakyat semakin bijak dan melihat situasi yang berlaku di depan mata dengan fikiran terbuka dan kritis.

Retorik politik ada had dan waktunya. Pada awalnya ianya memang menyeronokkan dan sedap didengar. Tetapi apabila waktu berlalu dan kesedaran rakyat wujud, cakap-cakap politik yang tidak bermakna menjadi cemuhan rakyat yang boleh menjejas kredibiliti pemimpin serta peluang parti itu dalam pilihan raya akan datang.

Kerana itu anggapan bahawa ada pemimpin yang berjiwa pemimpin dan ada pemimpin yang berjiwa rakyat sebenarnya semuanya retorik. Jangan lah terpenagruh dengan tindak tanduk pemimpin yang berpura-pura bersifat pemurah kerana mempunyai wang ringgit yang banyak, demikian juga jangan terpenagruh dengan pemimpin yang berpura-pura berjiwa rakyat,namun perjuangannya hanya mendapat semaksima peluang terhadap mandat yang diberikan rakyat.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels