29 March 2010

Pintasan Pernah Dengar Pintasan?

Lepas sahaja dari sekolah, tukar pakaian yang khas untuk berlumpur, terus sahaja berjalan kaki ke Pintasan. Sudah tentunya hari itu hari jumaat petang, kerana terpaksa bermalam di Pintasan.Bermalam hingga petang sabtu.

Aktiviti dalam masa 24 jam itu di isi dengan menjala, panikep, gintur, phanariring dan perantau. Hasil aktiviti itu bermacam, termasuklah kerang, ketam bakau, ikan terutama telapia dan kambura, ada juga udang.

Peristiwa ini berlaku antara tahun 1969 hingga tahun 1985, namun kini aktiviti seumpama itu tidak mungkin diteruskan lagi, kerana Pintasan bukan lagi Pintasan yang saya ketahui. Pintasan kini adalah Pintasan yang tidak bermahkluk lagi.

Kenapa Pintasan tidak bermahkluk lagi? Sebabnya penduduk kampung-kampung jiran yang turut melakukan aktiviti, kerana ketamakan, mereka menggunakan alat pemusnah, mahkluk hidup dalam air, agar mereka mendapat tangkapan dengan jumlah yang lumayan dalam masa sesingkat-singkatnya.

Toba adalah pemusnah mahkluk dalam air, ini lah yang mereka gunakan. Akibatnya, aktiviti kampung-kampung yang menjaga Pintasan berkurun lamanya, lenyap kerana kerakusan manusia.

Pintasan sangat penting bagi kampung Tamau, Kota Bongan, namun kini, Pintasan hanya menjadi kampung Pintasan.

Jasa pintasan kepada penduduk kampung Tamau dan Kota Bongan, cukup ketara, kerana selain sumber protein tetapi juga sumber pendapatan.

Tidak terkira ramainya ibu-bapa kampung Tamau dan Kota Bongan yang mendapat sumber pendapatan daripada Pintasan. Tidak perlulah disebut satu persatu, mereka-mereka yang pernah ke menara gading, kerana mendapat pendapatan daripada Pintasan.

Pintasan hanya kenangan. Sebenarnya manusia lah agen perosak yang luar biasa rakusnya di muka bumi ini, termasuk mengundulnya kawasan kayu balak Sabah.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels