1 April 2010

Pakatan Kata: MEB Mencedok Agenda Ekonomi Malaysia( AEM) Pakatan: Mana Wakil Rakyat BN? Mengupas Perkara Ini

Mana wakil rakyat barisan nasional mengupas dakwaan ini? Benarkah majlis ekonomi Baru (MEB) yang dilancarkan oleh Najib pada 30 Mac lalu dicedok daripada AEM tajaan Pakatan sepertimana dakwaan mereka?

Wakil rakyat BN atau sesiapa sahaja pemimpin BN perlu memberi penjelasan agar supaya dakwaan Pakatan itu tidak mengelirukan rakyat.

Bagi OKB, setiap sahaja isu pembangkang, mesti disambut dengan segera agar isu itu tidak berakar umbi.

Kelemahan Bn sekarang adalah membiarkan setiap isu yang dibangkitkan oleh Pakatan bertapak dahulu sebelum dijawab dan diperjelas. Sebaiknya, sebaik sahaja isu pembangkang, mesti ada lah kelompok daripada BN untuk menjawab semua tomahan itu.

Bagi OKB, selagi besi panas timpah lah dia, agar besi itu mudah dilentur dan tidak pecah. Jangan biarkan isu merembak,kerana mencegah lebih baik daripada mengubati.

Pakatan Rakyat mempertikaikan tindakan kerajaan mengumumkan Model Ekonomi Baru (MEB), dan mendakwa ianya 'dicedok' daripada kandungan Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) Pakatan.

"Pakatan rakyat mengemukakan agenda ekonomi Malaysia dan melihat bahawa banyak pandangan yang kita kemukakan dicedok dalam NEM, hinggakan ayat-ayat dan frasa pun ada persamaan," kata Anwar. OKB, tidak membaca,kandungan AEM Pakatan, kerana itu tidak tahu apa yang terkandung dalam AEM itu. Dakwaan Anwar bahawa ayat-ayat dalam MEB, kononnya serupa AEM, perlu diperjelas oleh Najib atau sesiapa sahaja yang terlibat mempersiap MEB.

Anwar mendakwa bahawa frasa "Antaranya ialah keperluan untuk mencapai pendapatan tinggi, pembinaan ekonomi yang utuh secara berterusan dan menjamin kesaksamaan, dan juga tumpuan untuk memberi bantuan kepada rakyat tanpa mengira kaum" Apa kah benar, ayat ini terkandung dalam AEM? perlu penjelasan daripada mereka yang terlibat menyiapkan MEB.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels