19 May 2010

Kenapa BN Boleh Kalah Di Sibu: Sebabnya Adalah.......

SALAH satu faktor kekalahan BN ialah kerana peratusan pengundian yang rendah. Ini kerana mungkin ramai dikalangan pengundi yang tinggal di luar terutama di semenanjung dan Singapura.

Antara faktor yang menyebabkan mereka tidak pulang untuk mengundi kerana mereka akan pulang untuk menyambut perayaan gawai pada 1 Jun akan datang. Kos penerbangan yang tinggi dan kesukaran untuk mendapatkan penerbangan ke Sibu menjelang 2-3 hari sebelum prk juga adalah satu masalah.

Sikap bodoh sombong parti yang bertanding mewakili BN iaitu SUPP juga salah satu faktor. Mereka berlagak mereka tahu semua dan tidak perlukan bantuan rakan-rakan dari semenanjung. Pemimpin DAP semenanjung dari A sampai Z semuanya berkampung di Sibu dari awal kempen hingga akhir kempen. Yang boleh berlawan dengan mereka bukannya SUPP, lawan mereka ialah pemimpin-pemimpin BN semenanjung. Lainlah jika mereka semua tidak datang dan hanya BN Sarawak berentap dengan DAP Sarawak.

Alasan budaya politik Sarawak tidak sama seperti di semenanjung tidak boleh dipakai lagi. Selagi Sarawak berada dalam Malaysia ianya tetap budaya politik Malaysia. SUPP harus ingat,situasi politik sekarang sudah berubah, tidak sama seperti dulu lagi. Jika dulu setiap kali kita lihat keputusan p/raya dari Sarawak pasti kemenangan BN berbelas ribu undi majoriti hingga kadangkala calon lawan hilang deposit. Tetapi sekarang tidak lagi. Oleh itu jangan terus dibuai mimpi.

Dalam bab jentera p/raya semuanya tidak boleh lawan wanita Umno. Oleh yang demikian tindakan SUPP tidak meminta pertolongan wanita UMNO adalah satu tindakan yang silap dan ternyata mereka telah menerima padahnya sekarang. Bagi DAP pula tindakan mereka membawa jentera semenanjung untuk berkempen ternyata membuahkan hasil. Akhirnya kerusi yang dipegang berpuluh tahun oleh BN lebur sekelip mata kerana sikap bodoh sombong SUPP.

Baiklah, apa yang saya nyatakan diatas ialah antara faktor yang turut menyumbang kepada kekalahan BN. Itu adalah faktor-faktor kecil. Tetapi yang kecil-kecil bila dicampur ianya boleh menjadi besar. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Faktor utamanya ialah sikap orang-orang cina. Di zaman sekarang orang cina tidak perlukan BN. BN sudah banyak membantu mereka selama ini dari segenap aspek. Bermula daripada mereka sebagai pendatang hinggalah kepada apa yang mereka ada sekarang. Sikap manusia tidak kira apa bangsa sekali pun mereka tidak pernah cukup dengan apa yang mereka ada.

Warganegara, lesen, permit, pendidikan , perniagaan , kekayaan , itu ini semuanya mereka telah ada. Yang mereka masih tiada ialah kuasa politik mutlak. Dan itulah yang mereka kejar sekarang. Mereka hendak menguasai negara ini sebagaimana mereka menguasai Singapura.

Orang-orang cina tahu melalui BN mereka tidak boleh pergi lebih jauh lagi, hanya setakat apa yang mereka ada sekarang. Setakat itu sahaja. Sedangkan mereka masih tidak cukup dengan itu. Mereka nampak yang boleh 'deliver' kepada mereka hanya DAP,PAS dan PKR. Itulah sebab mereka 'all out' menyokong tiga parti ini.

Dahulu mereka menyokong BN kerana ingin mendapat apa yang mereka nak. Sekarang bila mereka sudah dapat apa yang mereka nak, maka mereka maju selangkah lagi untuk mencapai yang diatas sekali. Yang boleh menolong mereka mencapai apa yang diatas sekali ialah PAS dan PKR, maka mereka kena sokong PAS dan PKR habis-habisan sekarang demi untuk mencapai matlamat mereka.

Apa lagi yang boleh kita buat ? Nak harapkan tertubuhnya kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO, ianya tetap tidak akan menjadi kenyataan. Lupakan yang itu.

Kalau nak ikutkan apa yang terjadi sekarang saya boleh ibaratkan kita sekarang ini sedang 'berperang'. 'Perang' zaman moden, tanpa perlu mengangkat senjata dan tembak sana sini. 'Perang' antara kaum bumiputra yang hendak mempertahankan kuasa di tanahair sendiri dengan kaum pendatang yang cuba hendak merampas kuasa bumiputera.

Oleh yang demikan, cukup-cukuplah kerajaan memberi lagi kepada kaum cina. Sekarang bukan masanya lagi. Sekarang masa untuk menarik balik apa yang diberikan kepada mereka. Jika sebelum ini mereka dapat sepuluh, kurangkan supaya jadi lima. Jika mereka mendapat lima , kurang supaya jadi dua. Itu sahaja cara nak mengajar mereka.

Sebagai rakyat, kami serahkan kepada pimpinan peringkat atasan untuk membuat yang terbaik dalam mempertahankan kuasa dan tanahair kita. Jangan sampai satu hari nanti kerana kegagalan kita semua maka anak-anak kita kencing diatas kubur kita kelak.

Masa semakin mencemburui kita, oleh yang demikian bertindaklah dengan cepat. Jangan tangguh-tangguh atau nak tunggu lagi. Setiap detik amat berharga kepada kita. Kelewatan walaupun seminit boleh membawa padah.

10 comments:

2718 said...

sebab tu semua pemimpin perlu jujur dalam setiap pelaksanaan dasar, projek, aktiviti atau apa sahaja perancangan kerajaan. buang sikap angkuh, sombong dan pentingkan diri sendiri dan utamakan kepentingan rakyat.

2718 said...

BN telah lama menerajui kepimpinan negara dan berpengalaman memerintah negara. apa jua kesilapan kerajaan samada yang telah dimaipulasi atau tidak sengaja bukan bermakna mereka tidak berwibawa. tapi mereka perlu sedar apa jua kesilapan mereka dan berusaha memperbaikinya. masih ada ruang dan waktu untuk kerajaan membina semula kepercayaan rakyat.

2718 said...

diharapkan isu ini tidak berlarutan terutama sekali apabila melibatkan tindakan kaum cina yang membelakangkan BN. kita masih perlu menjaga perpaduan pelbagai kaum di malaysia dan tidak menimbulkan isu yang berbaur perkauman. kita cuma mahu tuntut layanan yang sama rata dari kerajaan tanpa mengira kaum.

Richard said...

Salah satu lagi sebab mengapa BN kalah di Sibu adalah kerana terlalu yakin yang mereka akan menang dan boleh menawan Sibu. Satu langkah yang silap. Dan satu lagi, underestimating the people yang juga salah satu faktor.

uranglama said...

kekalahan BN di Sibu tidak seharusnya melemahkan jentera mereka untuk menghadapi pilihanraya umum nanti.. BNB seharusnya lebih memahami kehendak rakyat Sibu, jika mereka memahami rakyat Bn tentu tidak akan tewas..

Paquin said...

Sudah berlalu pun... Yang penting BN berusaha kaji permasalahan yg mengundang pada kekalahan mereka dan berusaha memperbaikinya:)

Paquin said...

Saya setuju 2718.. Sebagai manusia mmg tak lari dari kesilapan/kelemahan bah.. Saya yakin kerajaan telah berusaha menjalankan sebaik mungkin amanah mereka terhadap rakyat.. Apapun saya harap BN akan terus berjuang :)

Paquin said...

Betul tu urangulama. Jadikan kekalahan ni sebagai galakan utk terus berjuang. Asalkan berusaha dgn ikhlas, saya yakin semuanya pasti OK :)

drupadia said...

Bagi saya, punca kekalahan BN di Sibu ialah ahli parti komponen yang mempunyai pendapat dan kemahuan tersendiri. Bagaimanapun kekelahan ini masih boleh diperbaiki, yang jelas rakyat sudah mula sedar akan kepimpinan kerajaan BN.

POP said...

SUPP memang sombong...itulah tidak dapat menang. Orang Cina menyokong PKR dan PAS untuk mencapai matlamat manakala Menyokong BN untuk mendapat barang yang mereka mahu. Itu mena ng tiada komen...Harap Kekalahan BN kali ini akan menjadi pengajaran yang baik kepada mereka.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels