8 July 2010

Apa Kah Pemuda UMNO Protes? Siapa Yang Mereka Protes?

Kepimpinan Barul Sawi sebagai Ketua Pemuda UMNO Kota Belud belum sepenuhnya ditolak. Masalahnya adalah Barul tidak mampu "winner take all". Mereka yang menyokong Barul semasa pemilihan pemuda tetap menyokong, namun yang tidak menyokongnya tetap tidak menyokongnya.

Kemenangan Barul tidak dapat menyatukan pemuda Kota Belud. Jika sekiranya lawan Barul Sawi yakni Tadzul Rajim menang, apa kah dia mampu lakukan "winner take all". Satu pertanyaan yang hanya tinggal pertanyaan.

Satu persoalan lagi apa kah ekoran pertandingan yang amat sengit merebut Ketua Bahagian mempunyai impak yang negatif terhadap umno Kota Belud? Kalau berimpak negatif?, sudah tentu pemenang yakni Datuk Salleh Said tidak akan dilantik sebagai Timbalan pengerusi Umno negeri, malah SSK kini berkedudukan setaraf menteri di kerajaan negeri.

Seperkara lagi, jika pemilihan bahagian itu berimpak negatif, sudah tentu mantan ketuanya Datuk Musbah Jamli tidak dilantik sebagai pembantu pertanian dan asas tani, satu kementerian yang cukup besar di negeri ini setelah kementerian kewangan.

Bagi OKB akibat daripada pertandingan itu, maka kedua-kedua pemimpin baik yang kalah mahupun yang menang telah diberi perananan di peringkat negeri, kerana memang kepimpinan mereka diperlukan oleh negeri.

Apa pun komen negatif penduduk daerah Kota Belud terhadap kedua-dua pemimpin ini baik Salleh mahupun Musbah, yang jelas peranan kedua-duanya masih diperlukan di peringkat negeri.

Mengwujudkan elemen negatif dalam Umno Kota Belud,kononnya disebabkan pertandingan tersebut dan telah mengakibatkan perubahan kepimpinan parti, maka kononya Parti menjadi lemah adalah persepsi semata-mata.

Melemahnya parti atau menguatnya parti di peringkat daerah dicorakkan oleh dua pemimpin ini. Kenapa? disebabkan ego masing-masing, walaupun secara luaran hubugan antara Musbah dan Salleh sangat akrab, namun secara dalaman, hubugan mereka ini ibarat magma di perut bumi, menunggu untuk meletup.

Fenomena ini dapat dinyatakan melalui tindak tanduk ke dua-dua pemimpin daerah ini. Misalnya Musbah menghidupkan sejarah-sejarah pejuang lama melalui kisah Embo Ali, sementara itu puak Salleh menghidupkan isu-isu terkini yang boleh mencorakkan kepimpinan daerah,misalnya memartabatkan ilmu, pengetahuan, kemahiran dan sebagainya.

Salleh telah mengubah pendekatan politiknya dan kini berprinsip APA YANG SUDAH ITU SUDAH LAH. Salleh mengajak warga Kota Belud untuk melangkah ke arah babak baru, yakni masa depan rakyat daerah ini.

Terperuk dengan cara berpolitik lama akan hanya menghanyutkan politik daerah ini di peringkat negeri mahupun kebangsaan.

Suatu ketika, pemimpin politik daerah ini telah bertapak di peringkat nasional, melalui kemengan Salleh sebagai Ahli Kerja Majlis Tertinggi parti,namun kali ini tiada seorangpun yang berkedudukan dalam parti di peringkat kebangsaan.

Semporna di wakili oleh Safie Apdal sebagai Naib Presiden UMNO, orang ke-3 dalam parti. Sandakan diwakili oleh Musa Aman, Beufort oleh Lajim Okin.

Apa kah persengketaan antara kita di daerah ini mahu mengorbankan masa depan daerah kita?

Sudah tentu jawapannya tidak!.. Namun yang menjadi faktor mendukacitakan dalam pembangunan politik daerah ini adalah, sesiapa ahli yang sangat fanatik dalam perjuangan parti, tidak mendapat apa-apa peluang dalam membangun dirinya sendiri, malah senantiasa menjadi lilin yang terus terbakar. Sebaliknya, mereka yang mengeritik parti termasuk kepimpinannya mendapat habuan yang luar biasa.

Rupanya mereka yang tergolong melagak-lagak kan pemimpin diutamakan, terutama dalam bentuk projek-projek kerajaan terutama daripada kementerian Safie Apdal.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels