31 January 2010

Jangan Perlekeh Kaum Kecil: Kaum Itu juga Penentu kemenangan: Mahathir

Parti politik atau pemimpin parti politik jangan sekali memperlekeh kaum minoriti. Dalam pilihanraya kaum minoriti ini juga boleh menentukan kemenangan. Untuk menang dalam pilihan raya hanya cukup 100-102 undi lebih dibanding lawan untuk menang. Demikian kata-kata Tun Mahathir ketika merasmikan Perkasa Pribumi Selangor semalam.

Perkara ini katanya telah berlaku sendiri kepada beliau,kerana pada tahun 1969 beliau pernah kalah kepada Yusof Rawa (calon Pas=PIMP) dengan kekurangan undi 989.

"Pada masa itu saya berjuang dan membela melayu, kerana itu apabila saya menang dengan mudah di Kota Setar Kedah pada tahun 1964 dengan majoriti 4,000 lebih, maka itu saya tidak memberi perhatian kepada undi cina yang tidak sampaipun 5,000; sedangkan undi melayu melebihi 28,000"

Akibat anggapan Tun Mahathir pada ketika itu, bahawa pengundi melayu yang majoriti pasti mengundi beliau, kerana beliau memperjuangkan kaum melayu. Akan tetapi sangkaan Tun Mahathir itu salah, atas sebab itu lah beliau kalah.

Berasaskan kepada pengalaman tersebut, Tun Mahathir berpesan kepada parti politik dan pemimpin politik, jangan ambil remeh kaum-kaum minoriti. Mereka juga merupakan penentu kemenangan.

Di kawasan Kota Belud misalnya, suku kaum irranun adalah suku kaum minoriti, baik bagi kawasan DUN Temapsuk yang sekarang diwakili oleh Datuk Haji Musbah Jamli, maupun DUN Usukan yang sedang diwakili oleh Datuk Japlin Akim.

Suatu ketika dahulu, suku kaum irranun ini tidak perlu diambil berat sangat oleh parti-parti politik mahupun pemimpin politik, baik pemimpin politik dari suku kaum Bajau mahupun Dusun.

Disebabkan kurang menjadi perhatian,maka suku kaum irranun pada masa itu secara perlahan bangkit, bukan melalui parti pemerintah tetapi melalui parti pembangkang.

Saudara Pinjaman Hassin salah seorang pelopor pembentukan Parti USAP (United Sabah Action Parti). Kewujudan parti USAP ini sekurang-kurangnya suku irranun yang minoriti tersebut menjadi perhatian,kerana dalam pilihanraya negeri pada ketika itu, sdr Pinjaman Hassin mencoba untuk bertanding, namun gagal kerana halangan-halangan birokarsi pilihanraya dan samseng-samseng politik.

Atas tipu helah parti memerintah masa itu, maka parti USAP dibubarkan. Sdr Pinjaman Hassin tetap juga tidak menyertai parti pemerintah yakni USNO (United Sabah National Organisation) tetapi masuk pula Parti PEKEMAS parti pembangkang dari Semenanjung yang diketuai oleh Dr Tan Sie Kon (Bapak kepada Dr Tan sing Giew- MP DAP Kepong ketika ini).

Saya masih ingat perjumpaan rakyat bersama Dr Tan di Tamau Kota Belud Sabah. Pada masa itu berkumpullah seluruh masyarakat Irranun,kecuali keluarga tertentu pengampu kepada pemimpin Usno pada masa itu.

Pada perjumpaan tersebut Sdr Pinjaman Hassin berucap dengan berapi-apinya. Ucapan beliau berkisar tentang diskriminasi kepada kaum irranun oleh suku majoriti daerah.

Dalam ucapan itu juga, sdr Pinjaman menerangkan bagaimana sekelompak keluarga kaum irranun yang sungguh daif dan miskin tidak diberikan ransum "beras" jika kualiti masa kini diambil kira, ayam atau itik pun tidak sudi mematuknya.

Masa berjalan. Tahun 1976, Parti Usno kecundang di tangan berjaya. Kemudian Parti berjaya kecundang kepada parti PBS. Pada pilhanraya tahun 1986, sdr Pinjaman diberi kesempatan bertanding atas tikit PBS di DUN Usukan, namun tewas di tangan Bapak Kemerdekaan Sabah Tun Mustapha. Nasib malang bagi sdr Pinjaman, walaupun sebagai calon yang kalah, tetapi tidak dilantik sebagai ADUN dilantik, sebaliknya PBS melantik Salleh Said Keruak sebagai ADUN dilantik.

Pada masa itu peranan kaum minoriti suku kaum irranun belum lagi terserlah. Namun setelah ada persempadanan baru, dimana undi suku kaum irranun akan menjadi penentu, dimana sahaja mereka bersatu untuk menyokong, maka bermula era politik suku kaum irranun.

Di DUN Tempasuk misalnya, di mana sahaja suku kaum irranun memberikan undinya pasti calon tersebut akan menang. Robert Minggir misalnya merasakan itu semua. Pandikar Amin juga turut merasakannya. Musbah Jamli juga turut merasaknnya.

Melalui seruan Tun Mahathir semalam semasa merasmikan Perkasa Pribumi Selangor, perlu lah diambil iktibar oleh parti politik atau pemimpin politik bagi daerah Kota Belud, suku kaum minoriti juga boleh menentukan kemenangan.

30 January 2010

Semangat Kenegerian Kuli Kental !! Abaikan Kepentingan Negara

Isu tuntutan royalti petroleum oleh kerajaan negeri Kelantan perlu diselesaikan melalui saluran undang-undang di mahkamah dan bukannya melalui ceramah di stadium.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim berkata isu itu tidak sepatutnya dipolitikkan dengan mengupah orang untuk hadir ke ceramah di stadium.

"Bagi sesetengah orang yang lupa asal-usul, mereka terus memberi ceramah dan membangkitkan isu yang bukan-bukan. Untuk menjadi wira dengan menyampaikan sesuatu memang mudah, tetapi ia mesti berasaskan undang-undang serta fakta nyata dari segi pemilikan hak antarabangsa dan negeri," katanya kepada pemberita.

Beliau mengulas mengenai tindakan Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) yang dilaporkan mengadakan ceramah tuntutan royalti minyak oleh kerajaan negeri Kelantan di sebuah stadium di Kota Baharu semalam.

Ceramah itu turut dihadiri anggota parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang dilaporkan menyokong kerajaan Kelantan untuk menerima royalti berbanding berbanding wang ehsan.

Rais berkata, sumber alam yang dijumpai melebihi tiga batu nautika dari bibir pantai adalah hak antarabangsa negara.

"Selain itu, apa-apa yang dituntut juga mesti berasaskan kepada penemuan minyak. Jika minyak tidak ada, maka tidak ada apa yang boleh diberi," katanya.

Kuli sanggup menggadaikan fahaman politik dan kepentingan negara demi negerinya. Rupanya  rakyat sudah membuat keputusan lebih awal, kerana itu pada tahun 1990 dan 1999, rakyat tidak memberi peluang kepada parti Kuli S-46 kerana rakyat sudah tahu,Kuli pasti akan mengorbankan seluruh kepentingan, termasuk kepentingan negara demi negerinya.

29 January 2010

Ruang Anwar Tangguh Bicara Liwat Saiful Punah

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal mendapatkan dokumen utama pihak pendakwaan bagi persiapan perbicaraan kes liwatnya yang dijadualkan bermula Selasa ini.

Antara bukti tambahan yang dipohon oleh Anwar ialah rakaman video, nota ahli kimia dan laporan perubatan Dr Osman Abdul Hamid dari Hospital Pusrawi

Hakim Mahkamah Persekutuan Abdull Hamid Embong, yang mengetuai panel tiga hakim menolak permohonan Anwar dan mengekalkan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan.

Panel Mahkamah Persekutuan telah mendengar hujah daripada peguambela Anwar, Karpal Singh dan penguam cara negara, Mohd Yusof Zainal Abiden pada 20 Jan lalu.

Bagaimanapun mereka tidak dapat membuat keputusan dan menangguhkannya sehingga hari ini. Panel yang sama juga mengarahkan perbicaran kes liwat Anwar bermula 2 Feb ini.Mahkamah Tinggi sebelum ini membenarkan Anwar mendapatkan semua dokumen terbabit kecuali sampel DNA pengadu, iaitu bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Azlan Bukhari.

28 January 2010

Cabaran Najib: Orang Ada Jawatan Parti Tidak Disukai Rakyat


Pemilihan calon bagi mewakili Umno-Bn pada Pru-13 akan dinilai secara objektif berdasarkan komitmen mereka serta sokongan pengundi terhadap mereka.

Yang menjadi cabaran saya katanya semasa diwawanca TV3 malam isnin lalu adalah orang parti yang mempunyai jawatan parti akan tetapi tidak disukai rakyat.

Bagi wakil rakyat ada sedia ada, tiada masalah bagi mereka dipilih semula asalkan mereka senantiasa turun padang, dekat dengan rakyat, mesra rakyat dan senantiasa membantu rakyat yang diwakili yang perlu dibantu.

Banyak cara kita mengetahui maklum balas mengenai seseorang itu, kini jalinan sosial seperti facebook, twitter dan blog merupakan salah faktor yang diambil kira dalam menenilai seorang yang kita akan pilih itu, kata PM.

Kalau memang seseorang itu disukai rakyat, maka sedikitlah tomahan mengenai dirinya, akan tetapi jika seseorang itu bermasalah termasuk mengabaikan tanggungjawab yang diberikan apakah tanggungjawab parti atau wakil rakyat,maka banyak lah keluhan dan tomahan terhadap seseorang itu, sambumg DS Najib.

Namun demikian, Najib juga menanmbah bahawa saluran-saluran maklumat tertentu seperti maklum balas pemuka-pemuka akar umbi juga akan diambil kira termasuklah laporan-laporan badan-badan tertentu termasuk Ngo-Ngo.

27 January 2010

Umno Juga Disalahkan Jika Anwar Sokong Kalimallah Allah Bagi Penganut Kristian

Anwar hentam Umno memang logik kerana Umno lah penghalang cita-citanya menguasai Putrajaya. Anwar yang sudah menjadi kacang lupakan kulit telah kenyang semasa dalam Umno. Penduli apa lagi parti yang berbudi padanya. Bagi Anwar Umno adalah punca semua masalah dalam negara ini, kerana dia tahu Umno sahaja lah lawannya.

Perjuangan Anwar semasa dalam Angkatan Belia Islam dahulu hanya pura-pura agar supaya mendapat perhatian pemimpin negara dan rakyat. Atas perjuaangan tersebut Dr Mahathir menerimanya menjadi ahli Umno. Dalam masa singkat pula dipilih bertanding dalam pilihanraya. Atas sokongan ahli-ahli Umno Pematang Pauh maka Anwar Menang.

Setelah menang, Dr Mahathir lantik pula sebagai menteri. Berbagai kementerian telah Dr Mahathir serahkan kepada Anwar.

Sifat Anwar yang penuh muslihat ini akhirnya menjadi ancaman kepada kedudukan Dr Mahathir. Berpunca daripada pemilihan Umno tahun 1993 dimana Anwar dengan team wawasannya menguasai seluruh bahagian Umno dengan wang ringgitnya. Ghaffar Baba tidak dapat berbuat banyak kerana peraturan parti masa itu adalah pada setiap pencalonan secara automatik mendapat 10 undi.

Ghaffar Baba tiada pilihan lain, kecuali menarik diri bertanding jawatan timbalan presdien.

Anwar sebagai No. 2 parti terpaksa dilantik oleh Dr Mahathir. Selain sebagai TPM Anwar juga  dilantik sebagai menteri kewangan.

Melalui kementerian kewangan ini Anwar membangun empirenya. Membangun kroninya. Memperbanyak jalinan sosialnya. Memperbanyak pembodek dan spiner-spiner bagi menyokong perjuangannya.

Sifat Anwar yang semulajadi "kambuh" semula. Kuasa telah ditangan. Dengan kuasa ini Anwar boleh berbuat apa sahaja termasuk menyalahgunakan kuasa termasuk menggunakan PDRM untuk melindungi "sifat semulajadinya" tersebut.

Dengan kedudukan dan karenah Anwar Dr Mahathir terpaksa menghimpun maklumat mengenai Anwar.

Negara jiran mengintai sebaik sahaja Anwar menjadi PM, maka Anwar akan dijadikan boneka kerana negara jiran tersebut telah mengetahui "sifat semulajadi" Anwar tersebut.

Namun Allah lebih mengetahui. Allah belum mahu negara yang diasaskan pada tahun 1957 ini kecundang di tangan jiran yang sebelum ini juga merupakan sebahagian daripada negara ini.

Dr Mahathir tercium malapetaka yang maha dahsyat jika Anwar menjadi PM. Atas sebab itu memecat Anwar daripada Kabinetnya dan juga Umno.

Benar juga sangakaan Mahathir, setelah Anwar dipecat, maka belang yang selama ini disembunyikan Anwar melalui perjuangannya dalam ABIM telah terserlah.

Anwar dalam tulisannya dalam ruangan pendat THE WALL STREET JOURNAL bertajuk "Orang Islam Tiada Monopoli dalam Penggunaan Kalimah Allah"

Anwar berkata, hanya segelintir umat Islam di seluruh dunia menyokong dakwaan bahawa mereka berhak memonopoli penggunaan kalimah Allah.

Katanya, ini kerana kalimah berkenaan telah diperakui wujud dalam kamus bahasa Arab kuno sebelum ketibaan Islam lagi.

Sebelum ini, Anwar juga pernah dikecam apabila menuduh Islam menindas kaum minoriti penganut agama Hindu, Buddha, Kristian dan Yahudi ketika menghadiri satu persidangan di Australia, Disember lalu.

Dalam artikel yang disiarkan hari ini, beliau berkata, beberapa bahasa semantik yang mempunyai pertalian dengan bahasa Arab turut menggunakan kalimah Allah ketika merujuk kepada tuhan seperti Elaha dalam bahasa Aramaic dan Elohim dalam bahasa Ibrani.

“Manuskrip sejarah membuktikan bahawa orang Islam, Kristian dan Yahudi yang menggunakan bahasa Arab secara kolektif telah menyembah tuhan pencipta serta pentadbir alam semesta yang dipanggil Allah lebih 1,400 tahun lalu.

“Sejarah Islam di Asia Tenggara pula telah dikenali dengan tradisi kemajmukan yang merangkumi semua, manakala hubungan persahabatan antara orang Islam dan bukan Islam telah menjadi satu norma sejak beberapa generasi.

“Sehubungan itu cendekiawan Islam di luar negara melihat isu penggunaan kalimah Allah di Malaysia sebagai tidak masuk akal dan tidak dapat menduga ia mencetuskan bantahan dan kemarahan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Anwar membuat dakwaan bahawa kelemahan Malaysia dalam menangani isu membabitkan agama dan perbezaan kaum bukannya sesuatu yang luar biasa.

Katanya, layanan buruk kepada kumpulan minoriti di negara Islam selalunya lebih teruk daripada perbuatan serupa yang dikecam umat Islam di negara Barat.

“Kita telah melihat bagaimana orang Islam di seluruh dunia membantah undang-undang mendiskriminasi mereka yang diluluskan di negara Barat yang sepatutnya lebih liberal dan progresif.

“Sebagaimana Perancis serta Jerman dalam isu pemakaian burqa dan Switzerland dengan isu menara masjid, begitulah juga Malaysia yang seringkali gagal menyediakan suasana selamat dan terjamin terhadap masyarakat minoriti,” katanya.

Sementara itu, Anwar mendakwa ketegangan dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam di negara ini dicetuskan oleh beberapa pemimpin politik yang semberono, media arus perdana dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mempunyai kaitan dengan ahli dan pemimpin UMNO.

26 January 2010

Dakyah Pakatan Mangkin Merebak: AWAS

PARTI PAKATAN telah lupa kepada rukun negara. Rukun yang membolehkan negara kita dibentuk. Melalui rukun tersebut lah negara kita mengalami perubahan walaupun secara perlahan, namun tersenarai juga dalam negara membangun yang cepat pertumbuhannya.

Kerukunan agama sejak 50 tahun lalu telah menjadi sebati dalam jiwa raga setiap insan yang dipanggil warga negara Malaysia. Rakyat Malaysia sebelum 2008 telah mengamalkan persefahaman agama yang luarbiasa rapatnya, sehingga perayaan-perayaan kebesaranpun dikongsi bersama. Slogan Deparaya, kongsiraya dan sebagainya menjadi sebutan setiap insan Malaysia.

Namun keputusan PRU-12 mengubah segala-galanya. Tiada yang sangka bahawa BN yang begitu kokoh hampir kecundang. Kalau bukan rakyat pribumi Sabah dan Sarawak, parti BN telah kecundang.

Ekoran keputusan PRU-12 tersebut negeri-negeri kaya di Semenanjung jatuh ke tangan Pakatan. Selangor, Pulau Pinang dan Perak adalah negeri-negeri kaya telah dikuasai Pakatan. (Nota Perak diperintah semula oleh BN pada bulan Februari 2009).

Melalui PRU-12 dan PRK selepas itu Pakatan menemukan bahawa kemenangan mereka adalah berasaskan kepada sintemen agama dan ras. Kerana itu lah semua pemimpin Pakatan telah sepakat agar semua isu yang dihidangkan kepada rakyat adalah beasaskan AGAMA, KAUM.

Akhir-akhir ini para pemimpin Pakatan berjuang agar kalimah Allah (kecuali Zulkefli Nordin-ahli parlimen Bandar Baru Kulim) boleh digunakan oleh penganut agama kristian.

Pemimpin yang beria-ia sangat membantu penganut agama kristian agar boleh menggunakan kalimah Allah adalah Anwar Ibrahim sendiri dan Khalid Samad-Pas Shah Alam.

Suatu ketika juga Nik Aziz mengharuskan penggunaan Kalimah Allah oleh agama lain, walaupun pengiktirafan tersebut ditarik balik oleh MB Kelantan tersebut.

Akibat taksub kepada pemimpin Pakatan dan isu yang dihidangkan, maka blogger penyokong Pas Aduka taruna, yang kini telah polular kerana menghina ALMARHUM SULTAN JOHOR adalah contoh bagaimana terpesongnya para penyokong Pakatan.

Bagi Anwar dan para pemimpin Pakatan akidah rakyat tidak penting, yang utama adalah bagaimana menunju ke Putrajaya. Sifat kemaruk Kuasa dan jawatan Anwar Ibrahim sudah tentunya disokong oleh Lim Guan Eng, Karpal Singh dan Lim Kit Siang, kerana bagi mereka ini lah peluang keemasan mengahancurkan melayu dan bumiputra.

Lim Guan Eng Bapanya dan Karpal Singh tahu benar bahawa hanya melalui Anwar Ibrahim membolehkan mereka mengecapi kuasa. Tanpa Anwar ibarat kata pribahasa Jauh Api dari panggang.

Kita rakyat Malaysia yang masih sedar perlu ingat bahawa dakyah yang berupa janji-janji manis para pemimpin Pakatan ini perlu kita perhalusi sedalam-dalamnya kerana memang ada maksud yang tersirat yang sangat berbisa.

25 January 2010

Blog Aduka Taruna Popular Dah Kerana Perbuatan Menghina


Betul kah ini blogger aduka taruna
Hari ini sahaja pelawat ke blog aduka taruna telah melebihi 66,000 satu angka yang cukup tinggi. OKB telah berlayar di alam cyber ini hampir 6 bulan belum pun mencecah 10,000.

Blog aduka taruna ini hanya nak popular kerana itu terlintas menghina orang yang telah menemui penciptanya.

Orang yang telah menemui penciptanya telah terputus hubungannya dengan dunia fana ini, kerana itu bagi manusia yang masih menghirup udara dan jantung masih berdenyut tidak sepatutnya membuat penghinaan.

Perbuatan melampau ini bukan lah perbuatan manusia tetapi perbuatan binatang, maaf binatangpun masih ada sifat belas kesihan, kerana apabila seekor binatang mati kawannya yang hidup masih mendekati binatang yang mati itu sehingga menunjukkan tiada tanda-tanda kehidupan lagi.

Bloger yang menggunakankan nama samaran aduka taruna ini bersifat lebih rendah daripada binatang, atas sebab itu, manusia seperti ini tidak patut wujud dalam masyarakat kita.

Pihak polis perlu tangkap dengan secepatnya dan dakwah dimahkamah. Diharapkan mahkamah menjatuhkan hukuman berat kerana perbuatan manusia ini telah melampau.

Blog Adukataruna Yang Menghina Sultan Itu

2. Wa lancarkan enovel sulong wa RM10 sahaja. Akaun Maybank no 155014038030 Then, emailkan ke Calling2 Gua butir-butir bayaran anda. Kalau calling2 gua tu tak berfungsi, lu email jer la kat adukataruna2008@gmail.com

Insyaallah. Dalam masa 24 jam, wa akan reply terus e-novel anda beserta passwordnya. Dan anda boleh ulas, bantai, kritik, debat, cadangan, karya tersebut di link ini.






Sahabat





Direktori Blog Politik Malaysia



Penjelasan rasmi PAS Reform

1. Aduka Taruna


Aduka Taruna adalah sahabat gua.Prinsip gua kalu dah sahabat tu..wangi atau busuk tetap sahabat gua.Yup sahabat gua yg sorg nih mmg sgt "loud " org nya.Kali ini ke "loud" an die dah hampir memakan diri.

Tak penting sgt gua sokong die ke idak.Realitinya gua tak mampu pon nak tolong die melainkan nasihat2 dan doa sahaja.Gua sangat harap aduka dan pihak berkuasa dapat menyelesaikan kes nih dgn aman.

Realitinya kes aduka adalah rentetan dari namawee, peristiwa makian di website sultan perak, pelajar aswara dan banyak lagi.Gua yakin kes2 baru seperti ini kan terus timbul selepas ni.
Kenapa kes2 umpama "civil disobedient" camnih makin kerap timbul?Kenapa rakyat malaysia makin ramai terdorong utk melakukan kesalahan sebegini?lu org pikir la sendiri..


2.LOGO PAS REFORM





Bila Aduka dan posting kontrovasi nya di di print screen dan telah di edit bersama logo ini, PAS telah dikaitkan pada Aduka sebagai blogger PAS.

Gua terpanggil utk menjelaskan fitnah yg direka cipta ni
1st Sepanjang pengetahuan gua, Aduka bukan ahli pas dan jauh sekali Blogger PAS.Dia cuma penyokong usaha murni PAS dalam pembinaan Negara Islam.Kerana itu dia selalu mengkritik PAS dalam usaha memantapkan gerakan ke arah Negara Islam dari kaca mata dia.Dan dah tentulah dia tak tertakluk dibawah akhlak jemaah PAS sbb dia mmg bukan jemaah PAS.

2nd Gua adalah pemegang copyright logo ini selaku pencipta.Logo ini dicipta kerana gua sgt sedih dgn keadaan PAS ketika Nik Aziz menganjurkan muktamar khas PAS.Boleh rujuk di blog gua.

3rd Gua nak menegaskan logo ini langsung tak mewakili PAS.Logo ini milik gua, dan gua benarkan sahabat2 gua gunakan sebagai tanda pengharapan ke arah reformasi PAS yg lebih baik.

4th Sebarang usaha untuk mengaitkan PAS dan Aduka melalui logo ini adalah fitnah semata2.Gua tak halal dunia akhirat.Titik!

3. T shirt PAS REFORM





Ada pulak org PAS yang mendakwa T shirt PAS Reform ini bertujuan untuk memecahkan jemaah dan sebagainya.

Gua nak bagitau lu org kenapa T shirt nih di reka.

1st Intipati gerakan PAS Reform adalah pembinaan Negara Islam.T shirt ini adalah untuk memperkenalkan idea Negara Islam kepada semua terutamanya pada golongan muda peminat t shirt.
2nd Untuk pengetahuan lu org PAS, ramai jek anak muda yg nampak tunggang langgang teringin sgt nak menyokong PAS atas cita2 Negara Islam.Tapi sapa pedulik kat budak2 ni?Kalau lu org tanak peduli sbb nampak tunggang langgang biar kitorg jek yg pedulik
3rd Gua langsung tak target T shirt ni tuk ahli PAS.Kalau PAS nak haramkan ahli dia beli pon gua tak kesah le.
4th Kami mahu mempromosi idelisma political activis negara islam sebagai badan pendesak kepada PAS dgn harapan PAS menunaikan cita2 negara islam kami.

Project Langgar Hadi

Macam gua cakap, intipati PAS reform adalah negara Islam.Dalam Malaysia ni telah ada demokrasi jd cita2 negara islam hanya tercapai melalui undi. Tak ada cara lain lagi yg paling aman dan berkesan.
Malang bagi kami melihat TGHA sebagai batu penghalang kerana imej dan perlakuan beliau dilihat sgt tak membantu perkembangan negara islam melalui undi.Kami yakin pandangan kami dikongsi oleh ramai penyokong dan pengundi PAS.
Jadi tindakan kami ialah mewujudkan Projek langgar hadi(nama glamer) atau wacana ilmu(nama common) utk bertanya sendiri pada TGHA kenapa beliau nampak begitu.
Takan terlucut jawatan TGHA akibat langgaran Kami.Jangan risau la bro PAS semua.
Damage has done.Demi menjaga nama baik PAS, gua dengan rela hatinya ingin menarik t shirt dan logo dari kegunaan mana2 blogger mengikut kehendak blogger itu sendiri.
Sekian penjelasan wa.

24 January 2010

Nik Aziz Sombong: Tolak Pelawaan Kerajaan Pusat



Kerajaan Kelantan menolak sebarang pelawaan daripada Kerajaan Pusat untuk menganggotai jawatankuasa perundingan wang ihsan yang bakal dibentuk tidak lama lagi, kata Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Nik Aziz berkata, beliau juga tidak akan memenuhi jemputan, malah tidak akan membenarkan mana-mana wakil daripada kerajaan negeri menduduki jawatankuasa itu.

"Kalau hendak beri wang ihsan, tak perlu berundinglah, saya tidak akan menerima wang ihsan itu.

"Saya tidak akan pergi sekiranya dijemput (menyertai jawatankuasa itu) dan menolak 100 peratus jemputan jawatankuasa perundingan itu,” katanya kepada pemberita di kediaman rasmi Menteri Besar di JKR 10 di sini, hari ini.

22 January 2010

Haiwan Terbiar Di Sabah Dapat Perhatian Antarabangsa


KOTA KINABALU, 21 Jan (Bernama) -- Pertubuhan Bantuan Antarabangsa Bagi Perlindungan dan Kebajikan Binatang (IAPWA) berharap untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri Sabah bagi menangani masalah haiwan terbair seperti anjing dan kucing yang berkeliaran di tempat awam di negeri itu.

Pengasas bersama IAPWA Nicola Stevens berkata Sabah adalah popular kerana usaha memulihara dan melindungi habitat kehidupan liar dan usaha itu perlu diperluaskan kepada haiwan terbiar.

IAPWA merupakan sebuah badan bukan berkeuntungan dan berpusat di United Kingdom.

"Ramai pelancong dari United Kingdom memuji keindahan negeri Sabah dan ada juga menceritakan bahawa orang Sabah zalim terhadap haiwan kecil ini dan tidak tahu cara menjaganya," katanya kepada Bernama selepas bertemu dengan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Hajiji Noor di sini pada hari Khamis.

Katanya wujud persepsi buruk mengenai Sabah dalam soal penjagaan haiwan yang mungkin menjejaskan industri pelancongan.

"Kami mahu mengubah persepsi ini kerana ramai pelancong datang kembali ke negeri ini dan mahu mereka membawa pulang kenangan manis mengenai negara anda," katanya.

Stevens, yang diiringi oleh seorang lagi pengasas IAPWA, Lynsey Gill serta presiden Persatuan Mencegah Kekejaman Terhadap Haiwan (SPCA) Kota Kinabalu, Iskandar Mohd Ali, berkata IAPWA akan merangka amalan terbaik penjagaan haiwan terbiar untuk Kota Kinabalu yang kemudian boleh dicontohi oleh majlis perbandaran lain.

"Kami bangga bahawa kerajaan negeri mengakui kebimbangan kami dan sanggup bekerjasama dengan kami dalam mencari penyelesaian dalam menangani masalah ini serta menghulurkan bantuan kewangan," katanya.

Stevens dan Gill berada di sini untuk membentuk satu rangkaian kerja dengan pihak berkuasa tempatan dan agensi berkaitan dengan perlindungan haiwan peliharaan.

Sementara itu, Hajiji menyambut baik bantuan IAPWA dan meminta pertubuhan itu memberi taklimat kepada pegawai majlis daerah cara menangani masalah haiwan terbiar dengan lebih perihatin.

Katanya adalah penting bagi pertubuhan antarabangsa memberitahu kelemahan atau kekurangan yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan negeri Sabah agar dapat mengurangkan publisiti negatif mengenai negeri itu di mata dunia.

-- BERNAMA

21 January 2010

Buat Perancangan Untuk Kota Belud Demi Masa Depan Anak Cucu

Membangun Kota Belud mudah saja. Berhimpun lah tokoh-tokoh politik dalam satu wadah. Elakkan permainan politik kotor.

Gembeling tenaga. Para graduan yang yang ramai, kalau tidak silap Kota Belud merupakan daerah yang paling banyak graduan, diploma dan setaraf dengannya.

Wahai para graduan ku, gapai lah langit, kerana itu lah hala tuju kita. Buat lah perancangan demi daerah kita yang masih miskin.

Tidak perlu lah menuding jari, buang yang keroh ambil yang jernih. Bagi para pemimpin bersifat pro aktif lah, janji-janji manis perlu dilupakan. Beri lah gambaran yang terkini tanpa unsur politiking.

Dengan mengambil iktibar demikian pasti kita maju.

19 January 2010

Akibat Banjir Kota Belud: Belang Pemimpin Kenampakan

Pagi 17 Januari seseorang petugas di relief centre membuat panggalian telepon dan mengatakan hanya unit UPKR dan ADUN Tempasuk yang nampak sibuk mengatur bantuan bencana banjir yang melanda daerah Kota Belud terutama kawasan DUN Tempasuk.

Apa tujuan sebenar panggilan ini? Apa kah memang benar bahawa jentera penangulangan banjir tidak cukup? Apa kah pengerusi jawatan kuasa bencana alam daerah yang diketuai pegawai daerah tidak cukup? atau kah memang benar bahawa mereka-mereka yang memperkenalkan slogan Umno juara rakyat tidak kenampakan kelibat mereka?

Saya pun tidak mengetahui kedudukan sebenar kerana saya juga salah seorang penduduk yang ditimpah bencana itu.

Saya terperok di rumah ungsian rumah saudara  lagi pun saya ini siapa? dan hanya dapat melayari blog kerana tiada kemudahan untuk mengharungi bencana itu kerana malam sebelumnya kereta kancil saya tersadai di kampung Timbang akibat secara tiba-tiba di serang banjir kilat.

Bencana seumpama ini adalah salah satu faktor melihat dan menilai para pemimpin apa kah komitmen mereka kepada rakyat. Telah menjadi kalang sama sekarang, bahawa pemimpin mana yang perlu dipertahankan, dan mana pemimpin yang perlu dinyahkan, kerana sifat menang sendiri sahaja yang diperjuangkan. Konsep markerting "win-win situation" tidak kenampakan dikala rakyat memerlukannya.

Rakyat Kota Belud amnya perlu sedar bahawa janji manis perlu ditelaah dengan serius kerana tidak selamanya janji manis itu berjawab gula. Fikir-fikirkan lah

17 January 2010

Banjir Kilat Di Kawasan Tempasuk: Ada Kaitan Kah Dengan Penebangan Pokok Besar-besaran Di Tanah 900 Ekar Milik Datuk Yahya Lampong?


BANJIR kilat sebegini besarnya belum saya alami sejak saya mendiami kampung Timbang demikian kata seorang penduduk Kampung Timbang dalam perbualan kami semasa saya dan ramai lagi tersadai di tepi jalan SK Timbang Kota Belud pada 15 Januari yang lalu.

Apakah banjir kilat ini ada hubungannya dengan penebangan kayu akasia di tanah milik Datuk Yahya Lampung berkeluasan 900 ekar?

Sebelum kerja-kerja penebangan kayu akasia ini, kalau pun berlaku banjir tidaklah seteruk kali ini, sambung penduduk kampung Rampayan Ulu yang kebetulan juga berteduh di warung seorang penduduk kampung Timbang.

Pemilik warung/kedai runcit itu terpaksa membiarkan kedai runcitnya ditumpangi kami untuk sementara kerana pemiliknya tidak sempat menutup gerai tersebut kerana terperangkap di rumah panggungnya.

Banjir tidak mudah terjadi di kawasan perbukitan, bagi OKB, pengalaman malam itu adalah pengalaman pertama kali terkepong oleh banjir kilat yang luarbiasa kuatnya.

Kenderaan saya walaupun diletakkan di tempat yang tinggi, namun air tetap masuk sedalam 6 inci kedalam kereta. Karpet kerusi ditengalami air, namun injin belum dilepasi.

Akibat perbuatan serakah maka banjir yang menyebabkan kerosakan harta benda terutama sawah padi yang siap dituai tidak dapat dielak. Dianggarkan berjuta harta benda rosak akibat banjir kilat pada malam itu.

Tujuan Safoda menanam aksia magium adalah untuk mengelak aksian di tempat-tempat cerun serta mengelak banjir seumpama ini ternyata tidak tercapai kerana kerakusan manusia itu sendiri.

16 January 2010

Beberapa Kampung di Kawasan DUN Tempasuk Kota Belud Terputus Hubungan dengan Pekan Kerana Banjir

BEBERAPA kampung di kawasan DUN Tempasuk dalam Parlimen Kota Belud Sabah terputus hubungan dengan Pekan Kota Belud sejak pukul 6 pagi tadi.

Kampung-kampung tersebut adalah Dudar/Sarang, Rampayan Ulu/Laut, Timbang/Manggaris, Tambilaoung/Pandasan, Kesapang/Taungusi, Tamau/Merabau/Tawadakan, Peladok/Payas-payas/Pantai Emas, dan beberapa kawasan DUN Usukan.

Disebabkan hujan yang turun mengejut dan bersambangun hingga pada masa kini telah mengakibatkan ramai penduduk terperangkap di rumah masing-masing.

Masalah yang timbul adalah bekalan makanan yang semakin menipis malah ada yang telah "out of stock".

Jika di kawasan-kawasan lain di Semenanjung jika berlaku kejadian bencana sebegini maka jawatankuasa pemberi bantuan yang diketahui oleh Pegawai Daerah akan turun padang untuk melihat dengan sendiri kesengsaraan para penduduk ini. Namun bagi kawasan DUN Tempasuk ini, hingga kini belum ada tanda-tanda bantuan seumpama itu akan tiba.

Saya dari semalam cuba untuk pulang dengan bekalan makanan akan tetapi tidak dapat tembus ke Jalan Timbang Manggaris kerana kedalaman jalan di situ mencecah di atas 1 meter.

Kereta membawa bekalan makanan terpaksa disadaikan di bahu jalan dan semasa menulis berita ini tidak diketahui apa yang sudah jadi dengan kereta tersebut.

Saya dan anak-anak yang terpaksa saya jemput dari asrama sekolah kerana cuti hujung minggu terpaksa mengungsi di rumah adik saya di kampung Tamau.

Saya berharap sesiapa sahaja rakan blogers atau pembaca dapat mengikuti tulisan ini adalah diharapkan untuk menghebahkan keadaan kepada mereka yang mungkin dapat membantu.

Dikala keadaan sepertilah KPI TURUN PADANG mungkin mendapat point yang maksima daripada DS Najib PM-6 negara yang mempunyai motto: 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan serta slogan Parti UMNO: JUARA RAKYAT.

updates: Kira-kira pukul 10:53 sebentar tadi ADUN Tempasuk Datuk Musbah bersama-sama bantuan bekalan-bekalan telah berada di lokasi bencana.

Banjir Di Timbang: Berekar-ekar Sawah Padi Yang Siap Dituai Musnah

SEMALAM bermula pukul 3.30 petang hujan turun dengan lebatnya di kawasan Rampayan Ulu, Kukut dan Timbang Manggaris. Akibat hujan lebat tersebut air terkumpul dan merempuh sawah-sawah berdekatan, jalan Timbang ke Rampayan Ulu sedalam 1 meter, jalan Tambilaung-Kota Marudu ditengelami air sedalam lebih 2 kaki.

Kejadian banjir di kawasan ini telah berlaku sejak tahun 1994, namun usaha mengatasi kejadian banjir ini belum pernah terdengar baik daripada pihak Jabatan Pengairan Saliran Sabah maupun pemimpin tertentu di daerah Kota Belud.

Penyebab banjir ini adalah tidak adanya sistem peparitan yang membolehkan limparan air tersalurkan.

Akibat banjir bukan sahaja mengganggu kelancaran lalu lintas akan tetapi juga merosakan tanam-tanaman termasuk padi yang siap dituai.

Banjir semalam mengakibatkan puluhan kereta tersadai terutama kereta-kereta sedan termasuk kereta saya.

15 January 2010

Pemimpin Islam Negara Perlu Bersatu Bendung Cara Baru Penghinaan Islam

Seharusnya penggunaan nama Allah oleh Herald-The Catholic Weekly (HTCW) tidak sepatutnya menjadi isu kerana jelas pada Keputusan mesyuarat Kabinet bertarikh 16 Mei 1986 telah memutuskan bahawa perkataan Allah adalah termasuk antara kalimah-kalimah yang dilarang penggunaannya oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Malah penggunaan kalimah Allah, Baitullah, Solat dan Kaabah telah pun diwartakan hanya eksklusif buat umat Islam sahaja di bawah Warta P.U (A) 15/82 dan pekeliling KKDN. S.59/3/6/A bertarikh 5 Disember 1986.

Fakta yang amat menarik mengenai hal ini ialah pemimpin-pemimpin demokrasi seperti Anwar Ibrahim dan beberapa pemimpin yang menyokong penggunaan nama Allah oleh HTCW kebelakangan ini dikatakan pada masa itu telah sepakat untuk menyokong keputusan kerajaan ini tanpa sebarang hujah penentangan walaupun berbeza fahaman politik.Apatah lagi pada masa itu ada di antara mereka yang menjadi pemimpin kerajaan dan duduk di kerusi ahli jemaah menteri. Amat menghairankan pada hari ini mereka melahirkan penentangan dan menyatakan pendirian sebaliknya atas kapasiti pemimpin parti demokrasi yang berlainan.

Dari sudut kronologi, isu ini dikatakan bermula apabila mantan Perdana Menteri, Abdullah Badawi telah menahan penyebaran Injil dalam Bahasa Iban tetapi memberi KDN untuk The Herald - Catholic Weekly untuk mengeluarkan penerbitan bahasa Melayu tanpa usul periksa. Penerbitan itu dikatakan merangkumi penterjemahan 'God' kepada 'Allah' di dalam bahasa Melayu.

Bagaimanapun apabila Syed Hamid Albar menjadi menteri KDN, beliau mengarahkan pembatalan permit ahe Herald pada 10 Disember 2007 yang mengarahkan pihak The Herald memansuhkan segmen Bahasa Melayu.

Bagaimanapun menurut laporan Akhbar itu yang bertarikh 31 Disember 2007, pihak KDN telah pun memperbaharui permit penerbitan mereka. Bagaimanapun pihak Majlis Gereja Malaysia masih lagi mempertahankan pendirian mereka untuk tetap menggunakan Allah sebagai kata ganti Tuhan dalam penerbitan dan apa-apa upacara keagamaan yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai perantara.

Ekoran keengganan HTCW tersebut, maka Pada 3 Januari 2008, kabinet mengekalkan larangan bagi semua agama kecuali Islam daripada menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam penerbitan akhbar masing-masing. Sebelum ini Kabinet telah memutuskan keputusan yang sama dalam mesyuarat pada 18 Oktober dan 1 November 2006.

Dalam perkembangan lain, Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebenarnya telah pun pernah memutuskan untuk memberi kebenaran kepada majalah Herald-The Catholic Weekly (khusus untuk golongan Kristian Katolik) untuk merujuk istilah 'God' dengan kalimah Allah.

Walaubagaimanapun, mengambil kira reaksi umat Islam dan di samping memikirkan kepentingan keharmonian masyarakat, kementerian tersebut telah segera menarik balik keputusan itu.

Namun, setelah kes itu dibawa ke mahkamah iaitu Pada 19 Mac 2008, Gereja Katolik telah memohon di Mahkamah Tinggi untuk melakukan semakan kehakiman terhadap larangan penggunaan kalimah ‘Allah’dan Pada 5 Mei 2008, Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) telah membuat keputusan membenarkan permohonan Gereja Katolik untuk membuat semakan kehakiman (undang-undang)terhadap larangan menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam penerbitan mingguan Herald-The Catholic Weekly.

Mengejutkan sekali kerana kini ia berakhir dengan keputusan kontroversi yang menyebelahi akhbar berkenaan dan mencetuskan polemik berterusan dengan kini drama-drama bakar gereja mula menyusul walaupun seluruh rakyat Malaysia tidak tahu siapa yang mendalangi perbuatan ini. Amat ditakuti perkara ini sengaja diambil kesempatan oleh pihak ketiga untuk sengaja menimbulkan huru-hara di negara ini.

Atas sebab itulah sesiapa sahaja rakyat negara ini termasuk para pemimpinnya perlulah bersatu agar supaya cara kempen model baru yang memperkotak katikan agama rasmi negara ini boleh dibendung agar akidah rakyat penerus tidak terkorban.

14 January 2010

USBO Bukan Saingan: Buktinya Musa Aman Menerimanya

ADA dikalangan penduduk yang mendiami wilayah USBO sedikit masa lalu mengatakan bahawa kehadiran USBO (pertukaran daripada PSBB) adalah pesaing kepada kepimpinan ketua Menteri Sabah Datuk Sri Musa Aman.

Namun sangkaan awal itu seluruhnya meleset apabila presiden USBO Datuk Salleh Said dilantik pula sebagai penasihat Sains kepada Musa Aman dimana jawatan tersebut bertaraf menteri berkuatkuasa 4 Januari 2010 yang lalu.

Bembaran awal yang bertubi-tubi mengenai kewujudan USBO tidak memberi kesan apa-apa kepada Musa kerana sebagai seorang ahli politik yang telah masak dengan asam garam politik tentunya mengetahui mana batu dan mana intan.

Sebagai Ketua Menteri dan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dan orang ke-5 dalam parti Umno sudah tentunya Musa mempunyai kretiria sendiri menilai sesiapa daripada ahli politik menjadi regunya dalam merealisasikan HALATUJU kerajaan negeri Sabah.

Dalam berpolitik tidak salah kita berbeda pendapat. Dalam politik tidak semua menjadi penyokong. Justuru itu, bagi ahli politik yang matang, sudah tentunya bangkangan pendapat daripada mereka yang bukan menyokong adalah iktibar untuk membuat langkah ke  arah kebaikan agar permainan politik sesesorang itu tetap relevan sekurang-kurangnya meliputi 50% ke atas jumlah penyokong.

Tidak ada yang sesiapa yang boleh menyangkal bahawa Datuk Salleh mempunyai banyak kelemahan baik sebagai individu maupun sebagai ahli politik. Namun senarai kelemahan itu  bukan kretiria Musa Aman, bagi Musa Aman kesanggupan seseorang itu berkerja bersama-sama untuk  melisterikan kepimpinannya dan  juga merealisasikan  halatuju kepimpinannya  merupakan pertimbangan.

Datuk Salleh sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri dalam susunan parti peringkat negeri adalah orang nombor 2. Sejak perlantikannya ke jawatan no.2 Datuk Salleh dapat menunjukkan bahawa dirinya adalah no.2,atas sebab itu Musa Aman tiada keraguan memberinya kepercayaan sebagai penasihat sains yang bertaraf menteri.

12 January 2010

Sedar Kah Anda Bahawa Majoriti Gerai Pasar Malam Kota Belud Dimiliki Rakyat Negara Jiran

BELI apa sahaja baik kuih payung, martbak sayur, kepak ayam,makanan bermasak kecuali "Raru" atau tapai di gerai pasar malam Kota Belud adalah milik negara jiran,kalau bukan indonesia maka warga filipina.

Kalau kita ke kampung-kampung misalkan kampung Tamau, kagurahan,Pandasan mesti kita terjumpa warga jiran daripada keturunan bugis atau maluku. Mereka menjadi pekerja di tanah-tanah kosong kepunyaan orang-orang kaya atau politik sebagai pemilik tanah.

Orang kampung asal tidak dapat mengusahakan tanah-tanah yang nampak terbiar tersebut,kerana sebenarnya tanah-tanah itu bukan lagi milik penduduk kampung akan tetapi telah bertukar tangan kepada orang-orang politik atau orang-orang kaya yang tinggal di bandar.

Tanah di Tamau misalnya yang berdekatan pantai sebahagian besar dimiliki oleh orang-orang politik, pun demikian di Rampayan Ulu sebahagian besar tanah di situ dimiliki orang-orang politik yang suatu masa dulu mempunyai kedudukan dalam kerajaan.

Penduduk kampung tidak boleh berbuat banyak dalam pencegahan kehadiran pendatang ini,kerana mereka disokong dari belakang oleh orang-orang yang berkedudukan baik kerajaan maupun politik pada masa kini.

Orang-orang politik dan orang-orang kaya ini tidak dapat dipersalahkan sepenuhnya dalam gerak pemilikan tanah perkampungan, yang dipersalahkan adalah juak-juak petualang kampung-kampung itu sendiri kerana keinginan untuk mendapatkan wang cepat tanpa memikirkan kepentingan masyarakat kampung.

Yang paling pelik adalah apabila penduduk kampung memohon tanah untuk tapak-tapak rumah, pejabat tanah atau majlis tindakan tanah daerah yang biasanya dipengerusikan oleh wakil rakyat bagi kawasan masing-masing tidak akan mempertimbangkan permohonanan ini akan tetapi sebaliknya apabila pemohon itu mempunyai kedudukan terutama kedudukan politik, maka seluas manapun akan dipertimbangkan untuk kelulusan.

Beberapa kes di kampung Rampayan Ulu di mana tapak-tapak rumah penduduk telah dimiliki oleh orang-orang tertentu yang berjawatan politik di daerah, tetapi yang anihnya tapak-tapak rumah tersebut telah wujud sebelum merdeka lagi dan cuba dipohon penduduk asal yang masih mendiami tapak tersebut sejak sekian lama tidak mendapat perhatian daripada pejabat tanah. Namun apabila orang-orang politik memohonnya walaupun status permohonan tersebut hanya setahun sejagung terus dipertimbangkan dan diberikan geran!. Inilah delimma penduduk kampung.

Isu Agama Bukan Faktor Penentu Politik SABAH Sebaliknya Faktor Kaum Lebih Menonjol

ISU Kalimah ALLAH yang menjadi kekecohan di Semenanjung tidak akan merebak ke Sabah.

Sebelum merdeka lagi persefahaman antara agama di daerah ini sudah sebati dan tidak mudah diganggu gugat.Pada tahun 70-an pun apabila ada gerakan pengislaman bagi rakyat yang tidak beragama aka pagan tidak lah menjadikan USNO ditolak pada setiap pilihanraya. Usno ditolak kerana pengkhianatan beberapa pemimpin USNO atas desakan para pemimpin Kuala Lumpur,kerana dikhuatirkan Sabah akan keluar Malaysia mengikuti jejak Singapura.

Setelah Usno ditumbangkan oleh parti Berjaya yang diketuai oleh Tun Fuad Stephen ( Donald Stephen) pada tahun 1976 dan kemudian Parti Berjaya tumbang kepada parti PBS pada tahun 1985 bukan kerana isu agama akan tetapi isu kaum yakni ekoran pemecatan Datuk Pairin daripada Parti Berjaya dan penyerahan Labuan kepada kerajaan persekutuan.

Pemerintahan PBS yang bermula pada tahun 1985 melakukan lakaran sejarah dengan melantik 3 timbalan ketua menteri berasaskan kaum, yakni kaum cina, kaum kadazan dan kaum pribumi islam.

Pada PRU 1990 apabila PBS keluar daripada BN diambang pembuangan undi, maka barulah UMNO mengistiharkan akan memasuki Sabah. Dalam usaha Umno menawan Sabah, maka barulah unsur-unsur agama mula diuar-uarkan. Pada masa itu tidak kurang rancaknya Anwar Ibrahim membangkitkan isu agama terutama rakyat yang agama islam agar bersatu untuk merampas kerajaan daripada kerajaan PBS.

Namun semua usaha tersebut mengalami kegagalan kerana rakyat Sabah tidak terpengaruh dengan isu-isu agama. Rakyat Sabah lebih faham tentang persefahaman agama yang lama telah terjalin.

Di Sabah kini persoalan politik yang sering didengar adalah ketidak puashatian kaum-kaum yang dianggap mijoriti tidak diberi peranan dalam percaturan politik negeri, sebaliknya kaum minoriti yang menentukan halatuju kerajaan negeri. Faktor ini lah yang akan mencorakkan PRU-13 akan datang.

11 January 2010

Belum Pun Jelapang Padi Jadi Kenyataan Harga Padi Turun 21 Peratus

BAYANGKAN jika volume padi meningkat dengan ketara sekali akibat keluasan yang bertambah dan frekuensi penanaman padi akibat tersedianya sistem pengairan yang sempurna, kemungkinan harga padi akan menjunam dengan teruknya.

Belumpun apa-apa terjadi,akibat kegahiran para petani menguasakan bendang sawahnya yang masih tersedia,harga padi telah turun sebanyak 21 peratus. Penurunan 21% ini juga bermakna pendapatan petani akan menurun 21%, ertinya petani akan bertambah miskin.

Jumlah rakyat yang dikatakan masih petani agak ramai jumlahnya terutama bagi kawasan Kota Belud. Apa kah tindakan kerajaan mengenai situasi ini? Adalah diharapkan kerajaan akan turun tangan agar supaya petani dan golongan yang perlu dilindungi ini tidak menjadi mangsa.

Laporan Akhbar Daily Express semalam ada mengatakan bahawa persatuan pengilang padi Sabah terpaksa menurunkan harga belian padi daripada RM 950 se Metriktan kepada RM 750 semetrik tan.

10 January 2010

UMNO:Juara Rakyat Sekadar Retorik Bagi Daerah Kota Belud?

SEKARANG baru terasa bahawa UMNO mahu menjadi JUARA RAKYAT. Dengan mengambil iktibar isyarat rakyat melalui keputusan PRU-12 dan kekalahan parti LDP Jepun, Presiden Umno mencipta slogan baru UMNO: Juara Rakyat, disamping konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan.

Umno telah mentadbir negara sejak merdeka. Kalau dihitung dengan jari Umno telah mengurus negara ini melangkah ke angka 53 tahun. Rupanya setelah setengah ABAD, Umno belum merasakan dirinya menjadi JUARA RAKYAT!.

Menjadi juara tidak mudah, selain bakat, kemampuan dan strategik, budibaik juga merupakan faktor yang mesti diambilkira.Di samping itu, faktor pemimpin dan individu parti juga tidak kurang pentingnya.

Untuk menjadi juara rakyat, pemimpin atau individu parti bukan sahaja peka terhadap permasalahan rakyat, tetapi juga mampu menyelasaikan masalah-masalah itu.

Kehidupan rakyat yang hakiki adalah memenuhi keperluan mereka dari segi sumber makanan, minuman, kesehatan dan lingkungan penambahan ilmu, yakni pendidikan serta keselamatan.

Tidak dinafikan bahawa kerajaan kalau boleh menyediakan seluruh kemudahan tersebut demi keselesaan rakyat,namun prioriti atau keutamaan kerajaan juga perlu dipentingkan.

Kemudahan infrastrukutur misalnya jalan-jalanraya, kemudahan bekalan litrik, kemudahan bekalan air bersih untuk keperluan harian rakyat, kerajaan mengutamakan kawasan-kawasan pekan dan bandar yang padat penduduknya, manakala kawasan pedesaan atau kampung, selalunya dibelakangkan, kerana kawasan-kawasan ini kurang bernilai ekonomi.

Hinggakini kita tidak merasa anih, apabila masih banyak kampung-kampung terutama di Sabah dan Sarawak belum mempunyai kemudahan bekalan litrik mahupun bekalan air bersih.

Kalau lah jarak kampung-kampung itu beratus kilometer daripada sumberair atau sumber loji, adalah lojik apabila kampung-kampung itu belum boleh dibekalkan dengan kemudahan ini kerana faktor kos.Namun, apabila kampung-kampung itu hanya beberapa kilometer dari sumber, maka di sini lah timbulnya persoalan besar.

Contoh mudah adalah Sekolah Pertanian Timbang Manggaris Kota Belud. Sekolah ini ditubuhkan pada zaman Usno,yakni tahun 70-an dengan kelengkapan bekalan litrik dan air bersih yang disambung terus dari janakuasa Pekan Kota Belud. Namun yang cukup sedih adalah kampung-kampung yang di lalui saluran paip dan kabel litrik tidak disediakan dengan kemudahan-kemudahan asas bagi rakyat ini.

Kemudahan litrik hanya disambung pada penghunjung tahun 1990-an, manakala bekalan air bersih hingga kini belum ada tanda-tanda bahawa kampung-kampung ini akan dibekalkan dengan kemudahan asas itu.

Ramai rakyat yang celik pendidikan menuding jari kepada para pemimpin daerah yang telah meniti kerjaya mereka ke peringkat negeri malah peringkat nasional. Mereka mempersoalkan atas sebab musabab apakah para pemimpin tersebut gagal memperjuangkan atau membuat perancangan agar kemudahan asas ini dibekalkan kepada rakyat.

Sehinggakini hanya Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Rahman Dahalan berani mengumumkan bahawa telah ada peruntukan 30 juta ringgit untuk menaik taraf bekalan air minum di daerah Kota Belud, namun liputannya tiada siapa yang tahu. Apakah kos sebesar itu hanya untuk mengganti paip-paip air yang telah sediaada, atau kah kos itu untuk memperluas jangkaun bekalan air bersih yang meliputi kampung-kampung? hingga kini belum ada maklumat rinci mengenai perkara ini.

Kampung Rampayan Ulu di mana Sekolah Timbang Menggaris bertapak,hingga kini (selama lebih 50 tahun) rakyatnya belum merasakan apa itu air bersih. Penduduk kampung bergantung kepada air bawah tanah yang berkarat. Air ini bukan sahaja memudaratkan pakaian-pakaian yang dibasuh akan tetapi mengakibatkan menigkatkan penduduk menghidap penyakit buah pinggang dan penyakit hepetitis B.

Slogan Umno: Juara Rakyat dan slogan kerajaan BN 1Malaysia, Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan, mungkin kah akan mengambil tempat di perkampungan; semuanya terserah kepada perancangan WAKIL-WAKIL RAKYAT DAN PEMIMPIN PARTI KOMPONEN BARISAN NASIONAL KHASNYA UMNO!

Atas arahan DS Najib bahawa bagi setiap 191 Bahagian Umno seluruh negara perlu mengadakan program JUARA RAKYAT secara bulanan, apakah UMNO KOTA BELUD mahu menyahut CABARAN INI? atau kah slogan Umno Pusat ini hanya retorik bagi Daerah Kota Belud? Sama-sama kita tunggu respon Datuk Sri Panglima Salleh Tun Said untuk menjawabnya.

3 January 2010

Ibu Mentuaku Pergi Untuk Selama-lamanya

Tepat pukul 19:44:47 malam 1 Januari 2010 saya mendapat panggilan dari ibunya anak-anak saya. Berita yang disampaikan meminta saya pulang ke kampung kerana ibunya juga ibu mentua secara tiba-tiba sakit.Itu saja kata isteri ku dengan ringkas.(Ibu mentuaku terlalu sihat, tidak ku nampak pernah sakit berat, batuk-batuk dan selesam itu adalah, namun sakit berpanjangan, belum ku alami sejak tahun 1991)

Pada kala itu isteriku berada disisi ibunya dengan menyebutkan kalimah Allah diterlinganya. Rupanya pada saat panggilan itu dibuat ibu mertuaku sedang bersiap menemui penciptaNya.

Saya bersama anak lelaki saya bergegas pulang, namun kelajuan kereta tersendat kerana hujan begitu lebat sehinggalah ke kampung. Perjalanan kira-kira 100 km itu memakan masa yang sungguh lama, tepat 22.22 saya dan anak tiba di rumah kediaman kami.

Pada kala itu telah ramai sahabat andai,jiran-jiran dan anak-anak ibu mentua ku telah berkumpul. Saya dan anak meluruh ke jasad yang terbaring mengecup dahinya, rasa sedih yang sangat mendalam, tidak tertahan, sehinggakan airmata tidak terasa terus mengalir dikelopak mata.

Ibu mentuaku terlalu tua, sudah bongkok kerana di mamah usia,namun belliau masih aktif, masih boleh berjalan, masih boleh mengopak kayu api, masuk boleh mengupas kelapa tua, masih jelas penglihatannya, masih jelas pendenagarnya, seolah-olah tidak kurang apapun, masih boleh memasak, tentunya memasak makanan tradisi kegemaran kami sekeluarga.

Saya mengenali ibu mentuaku pada tahun 1991 kerana berkahwin dengan anak bungsunya yang telah berumur 24 tahun daripada 6 adik beradik, yang tertua berumur 64 tahun.

Ibu mentuaku dikebumikan di tanah perkuburan Rampayan Laut selepas sembayang zohor disisi suaminya Haji Karim bin Hassan yang telah berpulang ke rahmatullah pada 3 November 1993 semasa yang diperantuan.

Kami sekeluarga merasa sangat kehilangan. Semoga ROHnya disusuri rahmatNya.

Kami sekeluarga mengucapkan syukur atas bantuan dan simpati handai taulan termasuk ADUN Tempasuk Datuk Haji Musbah Haji Jamli kerana sudi datang mengucapkan belasungkawa.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels