13 February 2011

Kalau Kerdau juga Bn menang-Harapan Pakatan LENYAP

PRK DUN Kerdau adalah PRK ke-16 selepas PRU-2008. 13 PRK disebabkan kematian-sementara tiga lagi kerana penyandangkan meletakkan jawatan-termasuk Pematang Pauh-Wan Azizah melepaskan kerusinya untuk suaminya Anwar Ibrahim.

Sebagai catatan 8 PRK awal-telah dimenangi oleh Pakatan-hanya PRK seterusnya BN Menang-termasuklah Tenang pada 30 Januari lalu.

PRK DUN Merlimau akan berlangusng pada 6 Mac-jika ada pertandingan.

Belumpun PRK Merlimau diadakan dan DUN Port Klang masih dalam pertikaian antara penyandangnya Badrul Hisyam dengan speaker DUN Selangor-kini pula menyusul PRK di DUN Kerdau-akibat kematian penyandangnya daripada Umno/BN Datuk Zaharuddin Abu Kassim.

Zaharuddin, 63, menang kerusi DUN Kerdau pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 1,615 undi, menewaskan calon PAS, Hassanudin Salim.

Jika PRK DUN Kerdau dimenangi BN-alamat harapan Pakatan akan lenyap pada PRU-13 akan datang. Sebabnya-rakyat telah tahu bahawa Pakatan hanya petah bercakap dan membuat janji-namun apabila tiba pada pelaksanaan hanya debu-debu berterbangan.

Selain itu kayu pengukur BN adalah pada PRU-Sarawak, yang mungkin diadakan pada bulan Jun-2011 sempena pesta Hari Gawai Sarawak. Ada kemungkinan DUN Sarawak akan dibubar pada 30 April sesuai dengan Hari Jadi Taib Mahmud. Kempen sebulan diperkirakan akan diisythiarkan oleh SPR untuk memberi peluang kepada parti-parti yang bertanding mengemukakan manifesto mereka kepada penduduk Sarawak.

Jika BN Sarawak mampu mempertahankan kerusi yang sedia ada, (63 Kerusi)-sudah pasti harapan Pakatan menuju Putrajaya akan lenyap sepanjang zaman.

Menurut penganalis peluang Pakatan hanya pada kali ini- jika gagal-sirna lah sudah harapan itu.

Berasaskan kepada perkembangan semasa-namapknya harapan Pakatan-hanya tinggal harapan.

Pada PRU-13 akan datang-kita akan menyaksikan bertumbangannya pemimpin Pakatan- termasuk di negeri Nik Aziz-Kelantan.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels