15 March 2011

Masih ada lagi rakyat daif

Sementara para pemimpin kita berlumba-lumba untuk membangunkan bandar, di mana bandar itu adalah sarang kepada pembangkang kerajaan, para pemimpin kita terlepas pandang bahawa masih ada lagi masyarakat daif yang sangat memerlukan bantuan para pemimpin dan kerajaan.

Masyarakat daif ini, merupakan simpanan tetap kerajaan setiap kali pilihanraya, namun tahun demi tahun, keadaan mereka tetap tidak terbela.

Apa yang yang boleh dilakukan oleh seorang wakil rakyat, kalau kerajaan tidak membantunya untuk mengatasi kedaifan masyarakat tersebut.

Lihat pada gambar, betapa daifnya penduduk yang terdapat di kampung Tapukan, Rampayan Laut Kota Belud. Wakil rakyat kawasan tersebut Datuk Haji Musbah Haji Jamli (dalam gambar)hanya dapat mengeluh, kerana bantuan PPRT, belum boleh menjangkau, penduduk ini. Mungkin tahun depan katanya. Peruntukan yang terhad dalam program PPRT, membantutkan pembasmian, rakyat yang daif.

Sudah tiba masanya, kerajaan melihat ini. Mungkin melalui program Agropolitan, Jelapang Padi, perikanan, membuka peluang, agar penduduk daif ini terkeluar daripada kedaifan.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels