4 April 2011

Bubar DUN: Selangor,Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan tidak ikut Putrajaya

Selangor awal-awal lagi telah mengistiharkan, bahawa negeri itu tidak akan membubarkan DUN Selangor sebelum Mac,2012, jika kerajaan Pusat memutuskan pilihanraya awal.

Sementara itu, ada kemungkinan negeri-negeri yang diperintah Pakatan; Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan akan ikut jejak Selangor.

Jika keputusan tersebut berkekalan, maka usaha BN merampas negeri-negeri tersebut akan tertangguh.

Keputusan yang dimabil oleh kerajaan Pakatan tersebut ada keterkaitan dengan bayaran pencen terutama bagi wakil rakyat satu penggal; kerana menurut perbendaharan, pencen penuh diberikan jika seseorang itu berkhidmat sekurang-kurangnya 4 tahun sebagai wakil rakyat. Demikian juga pencen exco, bayaran pencen tidak boleh dibayar jika perkhidmatan sebagai exco kurang daripada 4 tahun.

Keputusan yang diambil oleh pemimpin Pakatan tersebut, bagi memelihara kepentingan pribadi, di banding kepentingan rakyat.

Jika benarlah, rakyat memberi sokongan kepada mereka, tidak kisahlah, bila-bila pilihanraya diadakan, rakyat akan tetap menyokong mereka. Walaupun mereka, menangguhkan pilihanraya dengan tidak ikut keputusan Putrajaya-jika Kerjaan Pusat memutuskan memanggil PRU-13 lebih awal, jika rakyat tidak menyokong mereka, mereka akan tumbang juga.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels