2 April 2011

Plan BN -Greater Penang: Menakutkan Lim Guan Eng

Pelan Induk Greater Penang yang diumumkan oleh Perdana Menteri semalam, benar-benar menakutkan Ketua Menteri Pulau Pinang-Lim Guan Eng.

Tidak sampai 24 jam, selepas DS Najib mengumumkan pelan itu, sebelum lawatan Najib ke pulau Pinang hari ini, Guan Eng mengeluarkan kenyataan bahawa pelan induk perindustrian yang dirangka oleh kerajaan DAP Pulau Pinang untuk tempoh 2011-2015, kerajaan negeri bersedia melupuskannya sebagai menyahut pelan DS Najib tersebut.

Hari ini, Najib menerima lebih 3 ribu orang ahli dan pemimpin PKR negeri yang keluar daripada parti pimpinan Anwar Ibrahim. DS Najib menyifatkan tindakan ahli-ahli PKR itu sebagai petanda bahawa pada PRU-13 akan datang, kerajaan Pakatan pimpinan DAP akan tumpas dan kerajaan Pulau Pinang akan kembali ke pengkuan BN.

Rakyat Pulau Pinang melihat usaha kerajaan BN untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai bandar Bistari dan antarabangsa merupakan langkah membela rakyat negeri itu.

Pelan BN untuk Greater Penang-dianggarkan akan menarik semula rakyat Pulau Pinang memilih BN pada PRU-13 akan datang. Berasaskan kepada perkembangan se masa ini, Kerajaan Pulau Pinang telah terasa, bahawa pemerintahan mereka, akan dinoktahkan selepas PRU-13, atas sebab itu-Lim Guan Eng awal-awal lagi menyokong pelan BN untuk negeri mutiara itu.

Dalam politik semuanya boleh berlaku.. apa kah sokongan Lim Guan Eng kepada Putrajaya itu, peristiwa tahun 70-an akan berulang, di mana pada ketika itu, Gerakan adalah parti pembangkang, kemudian mennyertai BN. Politik senantiasa berubah berasaskan keadaan dan situasi semasa. Mungkin kah DAP menyertai BN meninggalkan PAS dan PKR?.. Pas tidak akan bergabung dengan BN selagi Nik Aziz bersama parti itu, demikian juga PKR, tidak akan menyertai BN, selagi Anwar menjadi pemimpinnya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels