1 July 2011

Mana air bersih kami??? Bukan Bersih Ambiga

Sepatutnya penduduk Kota Belud yang perlu berarak ke Istana Negara, kerana dinafikan haknya bertahun-tahun oleh kerajaan.

Kemudahan manusia seperti air bersih, litrik, jalan raya dan tempat pendidikan adalah perkasa asas yang diperlukan oleh setiap warga negara, sesebuah negara merdeka.

Benar untuk tujuan membasmi buta huruf, sekolah-sekolah didirikan dan tenaga pengajar disediakan sejak awal merdeka.

Litrik masuk kampung bermula tahun 1990, selepas negara merdeka 27 tahun. Jalanraya beraspal juga pada tahun yang sama. Namun air bersih kini belum terlaksana.

Penyakit buah pinggang, penyakit hepitis, salah satu puncanya adalah air. Akibat penduduk yang mengkonsumi air yang tidak terawat, maka ramai penduduk yang terjangkit penyakit-penyakit tersebut.

OKB hanya mendengar khabar daripada wakil rayat Kota Belud, bukan mendengar daripada mulutnya sendiri, tetapi hanya hearsay, bahawa telah tersedia peruntukan daripada KPLW sebanyak 90 juta ringgit, untuk tujuan bekalan air ke kampung-kampung di Kota Belud; akan tetapi pelaksanaan projek itu belum kenampakan di lapangan.

Mungkin pada hari ini, rakyat yang telah cukup segala-galanya akan tujuk perasaan pada 9 julai kerana menunut lebih daripada yang sepatutnya mereka perolehi; sedangkan rakyat yang terseksa bertahun-tahun belum lagi bertindak.

OKB terfikir, jika rakyat yang serba serbi lengkap mahu juga tujuk perasaan untuk menuntut lebih, kenapa pula rakyat yang tertindas tidak melakukan perkara sama?

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels