1 July 2011

Skandal Projek bekalan Air KPLW di Sabah terbongkar

Sabahkini.net menulis artikel berikut yang mengkesahkan skandal pemberian dan kos projek bekalan air di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, di mana Menterinya adalah Naib Presiden Umno dan wakil rakyat Semporna-Datuk Seri Safie Apdal.

OKB Copy and fetch artikel tersebut seberikut:

KEMENTERIAN Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) disifatkan bukan sahaja mempunyai menteri yang tidak berwibawa, malah diperkudakan oleh Pegawai Kanan yang tidak amanah sehingga membazirkan begitu banyak dengan wang kerajaan melalui ‘Skandal Variation Order’.

Timbalan Ketua Penerangan Pemuda AMK PKR Sabah, Citra Masadi, beliau mendapat maklumat yang dipercayai sahih, bahawa Timbalan Ketua Setiausaha (Sosio-Ekonomi) KKLW, Timbalan Ketua Setiausaha (Sosio-Ekonomi), Dato' Haji Yussof Bin Dohab telah bersekongkol dengan Juruperunding Kanan bernama Azmi untuk memanipulasi spesifikasi kontrak sehingga mendorong kerajaan terpaksa melakukan ‘Arahan Perubahan’ (Variation Order) untuk melonjakkan harga kontrak ketika kontrak separa siap.

“Saya tidak tahu bagaimana KKLW boleh melantik Juruperunding yang mempunyai rekod buruk iaitu ketika menyelia Projek Mini Putrajaya di Sabah yang menyebabkan berlaku kecatatan apabila hampir kesemua jubin dinding jatuh,” kata Citra yang menegaskan bahawa Azmi sebelum ini adalah Jurutera Kanan Panji Keagungan Berhad.

Panji Keagungan Berhad kata Citra, telah menjalankan banyak projek termasuk Cadangan Membina Kompleks Bangunan Gunasama Persekutuan (Fasa 1) pada 1 November 2001 bernilai RM 27,911,000 (JPPS) dan Cadangan Membina Kompleks Bangunan Gunasama Persekutuan (Fasa II) pada 12 September 2002 bernilai RM288,018,173.30 (JPPS).

Menurut Citra, mendapat maklumat dalaman bahawa salah satu tender iaitu KKLW.T 83/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Mukim Tulid/ Lanas/ Sook, Sook, Negeri Sabah dimaklumkan akan diberikan kepada sebuah syarikat daripada Sarawak yang menawarkan harga yang tidak berpatutan dan tidak mempunyai rekod kerja yang baik.

Tender berkenaan ditutup pada 7 Jun 2011 yang lalu bersama tender-tender lain iaitu KKLW.T.76/2011bagi Projek Menaiktaraf Sistem Bekalan Air Kanibongan, Pitas, Negeri Sabah; KKLW.T.77/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Mukim Tambuluran, Matunggong, Negeri Sabah; KKLW.T.78/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Mukim Bengkongan, Kota Marudu, Negeri Sabah; KKLW.T.79/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Mukim Timbua, Ranau, Negeri Sabah; KKLW.T.80/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Graviti Mukim Keranaan, Ranau, Negeri Sabah; bagi KKLW.T.81/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Di Kg. Maligan, Sipitang, Negeri Sabah; KKLW.T.82/2011 bagi Projek Sistem Bekalan Air Graviti Kg. Long Pasia, Sipitang , Negeri Sabah.

Tegas Citra, Azmi dan Yusof merupakan mantan pegawai JPPS yang pernah bertugas di Sabah sebelum Jabatan berkenaan dimansuhkan atas bantahan kuat daripada Kontraktor Pro-UMNO sehingga diambilalih oleh Jabatan Pembangunan Negeri Sabah.

Sehubungan itu, Citra menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan yang telus berhubung pemilihan tender berkenaan agar tidak diberikan kepada kroni dan proksi menteri atau pemimpin tertentu yang mencari modal sebagai persediaan untuk bertanding pada pilihanraya umum akan datang.

“Siasatan tersebut tidak sahaja tertumpu kepada Skandal Variation Order, malah bagaimana Azmi boleh dilantik sebagai Juruperunding Penyelia Projek KKLW sedangkan beliau mempunyai rekod yang buruk sebelum ini,” kata Citra yang mendesak agar Menteri KKLW meletakkan jawatan sekiranya gagal membersihkan KKLW daripada sampah sarap JPPS.

Dalam hal ini, kata Citra, Ketua Setiausaha KKLW, Dato' Ibrahim Bin Mohamad sewajarnya bertanggung jawab kerana beliau sebagai Pegawai Pengawal Kewangan KKLW kerana berlaku kebocoran yang begitu ketara kerana harga projek dinaikkan sehingga 70 peratus daripada kos kontrak sebenar.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels