1 August 2011

Saya mahu harga barang tidak naik, Pemimpin mahu projek mega

Hanya mereka yang kaya sahaja mampu berniaga di bangunan ini.

Inilah yang berlaku dalam negara. Pemimpin kerajaan memaksa kehendak mereka yang tidak sesuai dengan kehendak rakyat.

Rakyat mahu agar harga barang tidak naik, agar supaya pendapatan yang diperolehi boleh menyara hidup keluarga, namun kerajaan berfikiran lain, kerajaan mahukan projek mega, untuk golongan tertentu yang sudah kaya dan dijadikan bertambah kaya.

Perlu diingat, hasil pendapatan negara adalah daripada rakyat, yakni hasil bayaran cukai. Tanpa itu, kerajaan sebenarnya tidak berduit.

Selain itu, pendapatan negara juga berpunca daripada harta karun, seperti gas dan minyak serta kayu-kayan. Seharusnya pendapatan daripada harta karun ini dibagikan sama rata kepada rakyat, bukannya menguntungkan sebahagian kecil individu.

Sistem berkerjaan kita, adalah sistem yang mencipta strata sosial yang berbentuk piramid, dimana sebahagian kecil rakyat berada dipuncak, sedangkan majoriti berada di bawah piramid itu.

Ambil contoh, daripada 222 kerusi parlimen negara, 2/3 berada dalam golongan yang yang tidak bernaib baik, hanya 1/3 berada dalam keadaan yang serba mencukupi. Namun pada hakikatnya, wang rakyat disalurkan 2/3 jumlahnya kepada golongan minoriti itu.

Pembinaan projek mega di kawasan bandar, hanya menguntung penduduk kota metropolitan dan kontraktor-kontraktor pilihan. Pernah kah kita bertanya, beberapa sen kah akibat projek mega itu akan mengalir ke kawasan luar bandar--- jawabannya nahi.. nahi...

Sistem pengurusan ekonomi negara, sebenarnya tidak membela rakyat yang tersebar di luar bandar. Buktinya walaupun subsidi diberikan kepada barangan terpilih, namun harga barangan tersebut tetap sahaja menaik, tanpa terkawal. Kalaupun, dapat dikawal, maka supplynya hilang dipasaran. Contoh yang paling menarik, adalah minyak masak. Sabah adalah pengeluar minyak masak terbesar dalam negara, namun bekalan minyak tersebut di kedai-kedai runcit senantiasa dalam kekurangan. Dalam keadaan begini, rakyat majoriti lah yang menjadi korban.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels