2 November 2011

Impak skim jawi-jawi

TIADA yang menafikan bahawa pembanguan adalah untuk rakyat, namun apabila pembangunan itu tidak dirancang dengan baik berakibat buruk.

Skim Jawi-jawi yang dibangun pada tahun 1968, memang telah melahirkan ramai peserta berduit ketika ini, akbiat penjualan tanah yang berlipat ganda harganya.

Tujuan skim itu sebenarnya adalah untuk meningkatkan produksi padi, namun kesilapan adalah apabila hak milik tanah diberikan kepada peserta.

Kini, hak milik tanah telah bertukar tangan, dan kebanyakan dimiliki mereka yang berduit.

Tujuan asal skim itu adalah untuk memberi impak perekonomian Kota Belud, namun tujuan itu melencong daripada sasaran, kerana perancangan yang silap.

Selain itu, impak pembangunan skim jawi-jawi terhadap alam sekitar cukup teruk, sehinggakan fauna dan flora di sungai Merabau dan Tawadakan punah.

Air sungai yang sebelumnya merupakan sumber pendapatan dan makanan berasaskan ikan atau udang, kini menjadi sumber penyakit terutama penyakit kulit.

Petani yang menggunakan air Tawadakan untuk pengairan sawah terdedah kepada penyakit kulit yang kronik.

Limpahan air yang tercemar daripada skim jawi-jawi telah menguasai seluruh perkampungan sekitarnya terutama perkampungan kaum iranun.

Impak kepada perespan air dalam tanah adalah air tanah yang dihisap untuk kegunaan harian oleh penduduk sekitar berakbiat kepada penyakit menahun, seperti kerosakan buah pinggang, keruntukan gigi, kerosakan hati dan penyakit hepititis.

Sayang, berdekad-dekad lamanya kaum iranun terdedah kepada pemusnahan tidak langsung, ini lah akbiat yang perlu diterima oleh mereka kerana perancangan yang buruk.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels