24 January 2012

PRU-13: Hidup Matinya politik Anwar

Sepatutnya Anwar telah menjadi Perdana Menteri selepas Sukan Komonwel tahun 1998, namun belumpun Pesta negara-negara Komonwel itu bermula, Anwar kena pecat daripada Jawatan TPM, kerana masalah moral.

Ekoran daripada itu, Anwar terus merengkok dalam penjara Sungai Buloh, kerana dijatuhi hukuman penjara kerana salah guna kuasa, semasa berjawatan TPM.

Tahun 1999, Parti keadilan (adil) berlambang mata ditubuhkan oleh para penyokong Anwar dan Presiden parti itu adalah isterinya Wan Azizah Wan Ismail. Namun, kelibat parti itu tidak mendapat tempat dihati rakyat, walaupun Pematang Pauh dimenangi oleh Wan Azizah dan Terengganu berjaya dirampas PAS.

Tahun 2004, parti pembangkang yang diterajui DAP dan Pas dan disokong oleh Keadilan, mengalami kekalahan teruk, malah Terengganu berjaya kembali ke pangkuan BN.

Pada PRU-12/tahun 2008, Anwar tidak bertanding walaupun telah dibebaskan daripada penjara. Pada PRU-12 inilah terulang prestasi hebat pembangkang tahun 1969, apabila untuk kedua kalinya berjaya menafikan kuasa 2/3 barisan nasional di dewan rakyat.

Untuk mengekalkan memontum Pakatan, maka mereka berlumba-lumba mengosongkan kerusi yang dimenangi pada PRU-12, dan PRK terpaksa diadakan. Melalui 8 PRK pasca PRU-12, semua kerusi dimenangi Pakatan Rakyat termasuk berjaya merampas kerusi BN di Terengganu dan Sibu.

Namun selepas itu, sebanyak 8 PRK diadakan disebabkan kekosongan, bukan disengajakan, dimenangi BN termasuk PRK di Kelantan sehinggalah PRN Sarawak Mac 2010.

Pada PRN Sarawak, walaupun kerusi Pakatan bertambah, namun hanya DAP sahaja yang bertambah kerusinya, itupun semua di kawasan majoriti kaum cina. Sebaliknya, PKR dan PAS masih tidak diterima.

Berasaskan kepada keadaan itu, memontum Pakatan sebenarnya sudah merundum, atas sebab itu, mereka mempergunakan berbagai kaedah termasuk Himpunan Bersih2.0, Bebas Anwar 901, rusuhan mahasiswa dropout di UPSI dan himpunan-himpunan haram seperti yang diadakan oleh kumpulan pembangkang yang berselindung pada organisasi NGO- ABU (asal bukan Umno).

Namun, semua usaha Pakatan itu, hanya berjaya menarik penyokong mereka yang itu-itu juga. Selain itu, strategi meminta simpati jika Anwar dipenjarakan kerana sodomi tidak menjadi.

Kini Pakatan terpaksa kembali ke "drawing board" untuk melakar strategi baru. Antara strategi baru itu adalah menyerang isteri Perdana menteri.. kononnya Datin Rosmah adalah wanita yang suka berpoya-poya ala Emelda Marcos.

"Kesengajaan" laporan Ketua Audit negara mengenai NFC terus diapi-apikan dan dijajah secara terus menerus oleh Pakatan, seolah-olah isu NFC adalah masalah utama dalam negara, sedangkan projek tersebut hanya bernilai RM250 juta, itupun berbentuk pinjaman, yang perlu dibayar semula dengan kadar 4% setahun selama 20 tahun.

Pakatan tidak mempunyai isu yang diketengahkan kepada rakyat, yang ada hanya bersifat tomahan, dakwaan, fitnah yang sebenarnya tidak menguntung sesiapapun.

Pada PRU-13 apakah Anwar berjaya dengan cara pembohongan mengelabui rakyat? atau kah PRU-13 adalah penghujung jalan politik Anwar?

12 comments:

Kris Jr said...

rasanya Anwar kena bersara dan berehat saja.

Hinamori said...

Pentuan PRU13. Tengok sajalah apa akan terjadi dengan Anwar. Jangan bergantung pada ramalan.

DorianG said...

It is the right of the common people to choose as well as award the mandate of governance to the party that they deem worthy to lead them

DorianG said...

Therefore both parties MUST prove to the people that they not only can do the right task, but also have the consistency as well as the momentum to meet the needs as well as ease the plight of the common people.

Anonymous said...

pembangkang mmg pandai dalam memanipulasikan perkara, telah byk kekecohan yang mereka lakukan semata-mata nak memburukkan kerajaan.

Anonymous said...

kita sebagai rakyat yang bijak, jgnlah mudah terpedaya dgn propaganda pembangkang.

running man said...

BN akan menang lagi kerana apa saja cara akan dilakukan untuk kekalkan kuasa mereka.

Anonymous said...

kadang2 semua pihak pun saya ragui. tapi,apa yang jelas samada di pihak kerajaan mahupun pembangkang pasti ada kelemahannya.

Batresiah said...

Seperti tidak kesampaian hajat Anwar untuk menjadi PM Malaysia nanti.

Batresiah said...

Sudah bertahun-tahun Anwar menanti untuk menjadi PM namun sehingga sekarang tidak dapat apa yang diidamkannya. Bukan senang untuk mendapat jawatan tersebut.

Anonymous said...

Anwar sememangnya tidak layak menduduki kerusi PM.. sekembali beliau dari luar negara, FDI Malaysia jatuh.. selepas beliau mengadakan ceramah kepada mahasiswa kita, berlaku pula huru hara dikalangan mahasiswa termasuk kes terbaru cubaan pelajar menjadi terrorist..

Anonymous said...

yang paling dikhuatiri ialah penganjuran demonstrasi BERSIH kononnya dibiayai oleh kuasa asing dan tidak kurang juga kos guaman Anwar yang didakwa sesetangah pihak hampir mencecah 10 juta.. jika benar dakwaan tersebut, dari mana Anwar mendapat dana untuk membiayai kos guaman beliau? dan apakah yang akan Ambiga hadiahkan kepada kuasa asing itu sekiranya Pakatan berjaya merampas puterajaya??

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels