24 January 2012

PRU-13: Menunggu telaan Tun Daim

Khabarnya, pilihan raya umum ke-13 (PRU13) 99.9 peratus “confirm” akan tetap berlangsung tahun ini.

Sama ada sebelum bulan enam atau selepasnya, rakyat Malaysia masih menunggu. Tetapi yang benar-benar sahih ialah persaingannya yang diakui cukup sengit dalam sejarah tanah air sejak pilihan raya 1955.

Daripada sumber yang layak dipercayai, di sebuah negeri, sebuah parti sedang berusaha (atau mungkin sudah selesai) untuk menjual kira-kira 25,000 ekar tanah untuk kos penyediaan jentera pilihan rayanya. Semalam, seorang pemimpin pembangkang bertandang ke Sabah untuk menjelaskan perihal “Fitnah 2” yang tidak dipanggil “Liwat 2”. Meskipun isu yang ingin “ditegakkan kembali” agak tidak menarik rakyat negeri itu untuk mendengar dendangannya, namun matlamat hanya satu, tampuk kuasa di Negeri Di Bawah Bayu.

Memang PRU13 cukup sengit persaingannya. Pada pilihan raya umum 2008, sejumlah 30 kerusi Parlimen dimenangi Barisan Nasional (BN) dengan cuma bilangan undi di bawah 3,500. Parti pemerintah itu kena berwaspada kerana kalau hilang 30 kerusi itu, bermakna ditolak 137 kerusi Parlimen sedia ada, cuma 107 kerusi dalam genggaman. Kuasa akan beralih ke pihak sebelah sana.

Namun, jika diamati keputusan PRU 2008 dengan kemenangan tipis pembangkang di kebanyakan kerusi, peluang dilihat masih berpihak kepada BN jika kesiapsiagaan rapi dibuat. Di Parlimen Sik, BN kalah 400 undi, Ketereh (450), Machang (196) dan di Parlimen Balik Pulau, cuma tewas tipis 708 undi.

Di sebalik itu, sebenarnya masih banyak ranjau yang perlu ditempuh BN. Di Sarikei, parti itu cuma menang 51 undi. Dan hanya dua ibu negeri sahaja dikuasai BN iaitu Johor Bahru dan Alor Setar (itupun dengan kelebihan 146 undi sahaja).

Sesuatu yang tidak dapat disangkal ialah rakyat sebagai pengundi sedang melihat kelibat dan tindak-tanduk sama ada kerajaan dan pembangkang. Sewenang-wenangnya menabur pelbagai janji untuk meraih sokongan rakyat, pembangkang barangkali terlupa itu semua diperhati dan dinilai oleh rakyat. Pembangkang tidak ada “tongkat sakti” atau “lampu ajaib”.

Sebaliknya, yang ketara BN tidak menjanjikan peruntukan hanya menjelang pilihan raya kerana sudah terbukti ia dilaksanakan sepanjang masa bagi menjaga kebajikan rakyat.

Keangkuhan pembangkang untuk “mencipta sejarah pada PRU13” memang cukup tinggi meskipun kemaraan mereka berjaya disekat BN di Sarawak pada pilihan raya negeri itu April tahun lalu. Ketika itu, baik PAS, PKR dan DAP, impian mereka cukup menggunung untuk menjadikan Sarawak “penanda aras” mereka sebelum ke persaingan “Liga PRU-13”.

Masih tergiang-ngiang di telinga penulis betapa belum masuk ke gelanggang pun, gendang pilihan raya Sarawak yang dipalu pembangkang amat cukup “menggetarkan”. Seolah-olah mereka sudah menguasai Bumi Kenyalanglah.

Beberapa hari sebelum pembubaran DUN Sarawak sekitar Mac 2011 itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengungkapkan kepada organ rasmi PAS (yang mana fakta-fakta terisi di dalamnya penuh kekaburan itu) Harakahdaily:

"Saya menyeru kepada seluruh pimpinan PAS Pusat, jentera pilihan raya PAS di Sarawak dan negeri-negeri yang akan membantu agar mula turun ke gelanggang dengan petugas-petugas anak tempatan yang penuh bersemangat untuk melakarkan sejarah baru bagi melakukan perubahan bersama rakyat Sarawak.

"Jadikanlah medan kali ini (pilihan raya Sarawak) sebagai suatu wasilah dakwah dan seterusnya melakukan tajdid terhadap persepsi politik rakyat Sarawak yang dahagakan kepimpinan yang akan membawa mereka jauh lebih baik dari kepimpinan BN yang ada pada hari ini."

Tetapi hakikat yang terpaksa ditelan oleh PAS amat pahit. Memang parti itu kepingin sangat melakar sejarah untuk meraih kerusi pertama manakala PKR yang bertanding hampir 50 kerusi mengumumkan pula lebih awal bakal Ketua Menteri Sarawaknya, Baru Bian. Hasilnya, kedua-dua sekutu DAP itu tersungkur di tangan BN. Yang selamatnya cuma DAP yang bertambah kerusi mereka ekoran “kempen yang strategis dan meloyakan”.

Mengambil kira pengalaman Sarawak, rakyat tentunya lebih bijaksana untuk menilai kewibawaan sesebuah parti pada PRU13 nanti.

Tindakan pembangkang menyebarkan risalah, fitnah yang kononnya mengandungi “fakta” yang sengaja diperbesar-besarkan dan bersifat melampau dalam memburuk-burukkan kerajaan terutama oleh Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua yang digerakkan secara berleluasa ketika ini realitinya kelak boleh memakan diri. Ini kerana sebahagian besar pengundi mahu melihat sesuatu yang dilaporkan berdasarkan kenyataan. Kerana itu, pembangkang tidak harus memandang rendah keupayaan pengundi untuk membezakan antara fakta dan pembohongan. Atau sesuatu maklumat yang terlampau atau sengaja diperbesar-besarkan, semata-mata bertujuan mempengaruhi pengundi.

Sebagai contoh dakwaan kononnya 90 peratus rakyat Sarawak masih dalam keadaan miskin tegar yang diluahkan tempoh hari jelas terlalu diperbesar-besarkan dan tidak masuk akal sama sekali. Ini kerana bagi yang pernah berkunjung ke seluruh Sarawak, mereka dapat melihat pembangunan di seluruh pelosok negeri itu. Sejak lebih 30 tahun lalu, kerajaan BN sudah berusaha mengurangkan kadar kemiskinan dengan angka sekarang sekitar empat peratus saja, bukan 90 peratus seperti dilaporkan pembangkang.

Meskipun Guan Eng memang begitu “hebat” psikonya dalam kempen di Bumi Kenyalang tempoh hari, kemaraan DAP turut tersekat.

Dalam satu ceramahnya di Park Hotel, Kuching pada April tahun lepas, gaya dan perilaku Guan Eng memang cukup “menakutkan”. Mengambil contoh "Revolusi Jasmin" di Timur Tengah, dia amat berharap agar rakyat Sarawak bangkit dan mengundi untuk perubahan. Malah, Guan Eng mengubahsuai pula lagu popular “Korea Nobody” dan mahu rakyat menyanyikan "there is no money, no money for you!" kepada Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud,

Ketua Menteri Sarawak yang sudah 30 tahun menyemai budi dan jasa untuk kemajuan Bumi Kenyalang.

Hakikatnya, pembangkang boleh menjanjikan “bulan dan matahari”. Tetapi rekod di beberapa negeri yang diperintah mereka menunjukkan apa yang dijanjikan kepada rakyat tidak separuh pun tertunai.

Apa agaknya yang boleh diramalkan oleh bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin mengenai peluang kerajaan dan parti lawan pada PRU13.

Daim menjelang pilihan raya negeri Sarawak tempoh hari ketika menyampaikan syarahannya di Universiti Tun Abdul Razak di Kuala Lumpur, meramalkan pembangkang akan memenangi beberapa kerusi tambahan di negeri itu, tetapi yakin BN akan terus berkuasa dengan “majoriti selesa”.

Pada akhir 2007, beliau meramalkan BN akan mempunyai masalah di tiga negeri — Selangor, Kedah dan Pulau Pinang — dan telahannya ternyata dibuktikan pada pilihan raya umum 2008.

Kita masih menunggu lagi telahan Daim. — Utusan Malaysia

12 comments:

Kris Jr said...

tingkatkan saja prestasi dan bersiap sedia menghadapi PRU13

Hinamori said...

jangan hanya bergabtung dengan ranalan. apa2 pun boleh terjadi.

DorianG said...

Regardless which side: be it the ruling or the opposition side, they have to mobilize their election machinery.

DorianG said...

Apart from that, they must make a genuine effort to proof to the people that they are concern of their well being.

Anonymous said...

kemungkinan ia akan diadakan tahun ini mmg tinggi, namun kita tunggu ja pengumuman dari PM.

Anonymous said...

walau bila pun PRU akan diadakan, persediaan perlu ada.

running man said...

Tun Daim seolah-olah menjadi "nujum pak belalang" nampaknya. Apalah "ramalannya" kali ini pula.

Anonymous said...

kebetulan saja tu..jangan terlalu berharap pada telaan.

Batresiah said...

Memang kehangatan PRU13 semakin terasa dan dekat tiba.

Anak Sabah said...

Tidak kira bila tarikh pilihanraya ke 13, rakyat dan calon perlulah bersedia untuk menghadapi pilihanraya ini.

Anak Sabah said...

Saya rasa pilihanraya kali ini adalah sengit antara pertandingan daripada pelbagai parti lama dan baru.

Anonymous said...

walau macam mana sekalipun pembangkang mempertikaikan jasa2 BN, yang menikmati jasa2 itu adalah rakyat.. apapun kenyataan dipihak pembangkang berkenaan dengan undi rakyat, tidak semestinya menggambarkan pendirian lebih 28 juta rakyat Malaysia..

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels