15 April 2012

Janji Bulan Bintang Pembangkang menjelang pilihanraya adalah perkara lumrah

Disebabkan mereka tahu tidak perlu menunaikan janji-janji itu, maka pembangkang melontarkan berbagai janji termasuk bulan dan bintang.

Bukti nyata apabila mereka berjanji pada rakyat Selangor pada PRU-12; terbukti hanya satu janji sahaja mereka dapat tunaikan yakni pemberian air 20Meterpadu kepada rakyat Selangor dengan cara memaksa SYABAS melakukannya. Air bolehlah diberi, kerana air adalah pemberian Tuhan secara semulajadi.

Namun janji2 mereka seperti eluan RM1000 sebulan kepada ibu2 tunggal, saguhati RM1000 kepada setiap mahasiswa yang berjaya masuk keperguruan tinggi, bantuan kepada warga-warga emas, semuanya tidak ditunaikan.

Kali ini pula mereka berjanji menghapuskan PTPTN, dengan tujuan tersirat mereka, akan kaum bumiputera dan melayu akan terus menjadi dungu dan bodoh, kerana tidak berpeluang melanjutkan pelajaran.

PTPTN hanya 15 peratus daripadanya digunakan untuk yuran pengajian, selebihnya adalah untuk sara hidup.

Walaupun semua pengajian percuma, nyata mereka yang tidak berkemampuan tidak akan mampu belajar, kerana terbentur sara hidup.

Atas sebab itu, walaupun Tabika, Tadika, Sekolah rendah dan menengah adalah percuma di negara ini, namun ramai juga yang tidak mampu menamatkan proses pembelajaran mereka kerana kekurangan ongkos ke sekolah.

Adalah idea BODOH pembangkang memansuhkan PTPTN. Memang mereka mahu generasi muda terutama daripada kaum bumiputera menjadi bodoh, kerana menutup peluang generasi penerus ini menimba ilmu.

Pembangkang dengan sengeja menjadikan generasi penerus terus bodoh dan diaf, agar supaya mudah dikotak katikan.

Anwar sedar bahawa semakin berilmunya seseorang, maka sukar diperbodohkan. Mahasiswa dropout yang Anwar gunakan sekarang ini untuk menunjuk perasaan, adalah mereka2 yang telah diberi peluang, namun kerana minda dan mental mereka memang tidak mampu, maka mereka menjadi keldai jalanan Pembangkang.

Pembangkang memamng suka membantah apa yang baik kepada rakyat, sebaliknya mereka suka mengapi-apikan apa2 yang tidak baik.

Demonstari sebagai contoh, tiada satupun kebaikan yang boleh didapat daripada demonstrasi. Selain menganggu orang awam, ianya juga membuang masa dan tenaga. Mereka lupa, bahawa Tuhan menzahirkan betapa pentingnya masa itu kepada umat.

Mereka melanggar perintah Tuhan, atas sebab itu mereka tidak menghormati masa yang terbuang begitu sahaja melalui demonstrasi, tanpa faedah langsung.

12 comments:

Green Sabah said...

The people must not be influenced by these promises, we should vote based on the candidate's potential as a good leader rather than the promises they made for the people.

Green Sabah said...

Hope that the people will make the best decision and cast the votes to the most worthy party in the next GE.

thinaj said...

All these promises are just a way to fish votes.Its unsure yet they would actually fulfil what they promised to the people.

thinaj said...

Voters must evaluate each party wisely. Don't regret voting for the wrong party in the end.

mantera said...

pembangkang kalau pasal berjanji, mmg hebat. mcm2 janji ditaburkan, tapi nak melaksanakannya belum tentu lagi boleh. kita jgn terpengaruh dgn janji2 mereka.

Hinamori said...

Isu PTPTN hanya mainan pembangkang saja. Anwar cuma mahu menarik ramai pengundi muda.

TuhauBam said...

Hanya kerajaan saja yang boleh memikirkan dan pelaksanakan program bantuan yang kreatif untuk rakyat. tidak seperti pembangkang yang hanya pandai brcakap dan mengelirukan rakyat

Scarlett said...

Malang sekali mahasiswa/i dengan mudah merelakan diri mereka dijadikan alat politik pembangkang untuk berdemo membantah PTPTN.

Scarlett said...

Berapa banyak negara yang berikan pendidikan percuma kepada rakyatnya? Bagaimana keadaan negara tersebut? Cukai yang dikenakan etc. Adakah M'sia sudah mampu ke tahap itu? Harga minyak naik pun rakyat sudah bising. Apa lagi jika cukai tinggi.

Hosie Masie said...

Betul..Pembangkang cuba memberikan pelbagai janji kosong untuk menang PRU13 nanti. Jadi jangan mudah terpedaya dengan semua itu.

Harryzan Aming said...

bila keadaan sudah tersedak, jangankan mulut, tindak tanduk pun ada saja yang tidak masuk akal.. bila ramai pihak yang meremehkan pendidikan percuma pembangkang, timbul la pula kenyataan kononnya pendidikan percuma itu hanya untuk pelajar2 IPTA.. sementara pelajar2 IPTS masih terus bergantung dengan pinjaman.. adakah ini yang dikatakan pendidikan percuma??

Harryzan Aming said...

demonstrasi Bersih yang didalangi oleh Pakatan Pembangkang, bukanlah bertujuan untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil.. sebaliknya untuk membuka jalan pintas supaya Anwar mampu memperolehi jawatan PM selepas PRU13..

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels