9 October 2012

PRU-13: Persepsi Rasuah buruk untuk BN

SALAH satu punca tsunami politik BN, apabila pemimpinnya tidak bersatu.  Tahun 1990, kerana krisis dalam Umno tahun 1987, yang mengakibatkan Umno terbahagi dua. Tahun 2008, kerana penghinaan terhadap Tun Dr Mahathir semasa bertanding G7 perwakilan Umno Kubang Pasu, dimana beliau berdekad sebagai Ketua Bahagian.

Kritikan yang bertali arus kepada kepimpinan Abdullah Badawi oleh mantan Presiden Umno-Tun Dr Mahathir mempengaruhi persepsi rakyat terhadap BN. Tambahan lagi kenyataan mantan Perdana Menteri itu tentang kemenangan 3/4 BN di Dewan Rakyat pada PRU-2004 yang membuatkan Abdullah naik tocang, juga menambah persepsi rakyat terhadap BN.
 
Dikeranakan kritikan yang bertali arus daripada Tun Dr Mahathir, maka prestasi BN di Semenanjung terburuk kedua selepas tahun 1969. Akibat keputusan terburuk itu, MP Jerlun yang baru sahaja menang PRU itu-Mukriz Mahathir mengutus surat kepada PM masa itu-Abdullah Badawi agar bertanggungjawab terhadap keputusan buruk BN itu.
 
Selain itu, Tun Dr Mahathir keluar Umno, selagi Abdullah masih Presidennya. Akibat rintitan peristiwa ini, maka Abdullah melepaskan jawatan Perdana Menteri setahun kemudian, tepatnya pada April,2009.
 
Abdullah meninggalkan BN yang sudah parah kepada penggantinya Najib Tun Razak. 
 
Semenjak mengambil alih jawatan Persiden Umno dan Perdana Menteri pada tahun 2009, Najib berusaha mengubati, memperbaiki kekecederaan terhadap BN dan Umno. Beliau mengwujudkan berbagai pendekatan perubahan melalui kaedah Transformasi, baik politik, ekonomi dan sosial.
 
Melalui pendekatan Transformasi, pembangkang kehilangan arah menandinginya, atas sebab itu, Pembangkang memilih hanya SATU ISU menandingi Transformasi Najib. Isu itu adalah RASUAH.
 
Pembangkang memilih RASUAH sebagai Tajuk Besar dalam semua serangan terhadap BN/Umno.
 
Tujuan pembangkang memilih Tajuk Rasuah adalah untuk mengwujudkan persepsi Negatif yang teruk terhadap jajaran kepimpinan BN dan Kerajaan.
 
Pembangkang menghubungkan bahawa kadar kenaikan harga barang, defisit negara, pembangunan perlahan, kadar kemiskinan, semuanya kerana faktor rasuah yang diamalkan oleh kerajaan BN.

Pembangkang berhujah, kalau bukan kerana rasuah, kadar pembangunan negara yang diperintah BN lebih setengah abad, akan jauh lebih baik.
 
Serangan rasuah yang bertali arus yang disasarkan kepada Taib Mahmud,Musa Aman, Gani Patail dan beberapa pemimpin BN lagi, saban hari terus diputar. Serangan ini, mengakibatkan badan yang bertanggungjawab tentang rasuah SPRM, berkali-kali mengeluarkan kenyataan, bahawa hasil siasatan badan itu, tidak menemukan bukti kukuh untuk membolehkan pendakwaan di mahkamah.

Walaupun SPRM membuat kenyataan demi kenyataan menafikan dakawaan terhadap para pemimpin BN yang kononnya melakukan rasuah, namun, pembangkang tidak jemu-jemu memutar isu itu. Perkara ini, disebabkan menurut kajian mereka, isu rasuah menepati selera para pengundi, terutama pengundi muda dan pengundi atas pagar.
 
Dalam usaha Najib menutralisasikan keadaan itu, maka minggu lalu satu persidangan antarabangsa mengenai rasuah diadakan di Kuala Lumpur yang dihadiri lebih 1000 peserta meliputi 100 negara. Melalui persidangan itu, diadapati masalah rasuah bukan sahaja wujud di negara membangun seperti Malaysia, juga berleluasa di negara maju di Barat. Rasuah juga bukan sahaja tugas kerajaan juga tugas awam atau swasta mengatasinya.

Atas sebab itu, masalah rasuah tidak seharusnya diletakan sepenuhnya di bahu kerajaan untuk mengatasinya, namun kerjasama pihak swasta atau orang awam sangat diperlukan.

Sekurang-kurangnya itulah kesimpulan persidangan antarabangsa itu, bahawa rasuah bukan sahaja berlaku di negara membangun juga di negara maju.

Berhadapan dengan isu rasuah yang dibangkitkan oleh pembangkang terhadap pemimpin BN perlu dianalisis dengan tepat oleh para pengundi, kerana dakawaan pembangkang itu hanya persepsi. Jangan kerana persepsi, maka pengundi menghukum kerajaan yang membangun negara ini lebih setengah abad.

Sebagai pengundi, kita perlu melihat bagaimana kemajuan negara berbanding dengan negara-negara yang lebih dahulu meredeka berbanding negara kita. Negara kita mengalami pembangunan  yang pesat sehingga melahirkan prasarana kelas dunia.

Pembangunan yang pesat tidak akan berlaku, jika rasuah berlelusa sepertimana dakwaan pembangkang. Ironinya Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berdekad lamanya sebagai anggota kerajaan dan BN yang kini dituduhnya sebagai rasuah.

Adalah perkara biasa, Pencuri akan menuduh sipencuri sebagai pencuri, kerana sipencuri itu tahu benar bahawa dia mahir dalam soal-soal mencuri. Apa kah Anwar semasa dalam kerajaan pengamal rasuah?; kerana beliau begitu mahir bercakap rasuah mengenai Umno dan BN!!

2 comments:

Anonymous said...

BN pimpinan Najib pasti akan lebih baik daripada dulu

Anonymous said...

BN harus bekerjasama dan bersatupadu untuk menang PRU13.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels