29 December 2012

Dun Tanjong Papat, Elopura dan Karamunting: Mana satu pilihan Pengundi? Parti Kah Pemimpin

KALAU pilhan pengundi jatuh pada pemimpin, maka wakil rakyat yang ada menjadi pilihan. Kalau pengundi  memilih parti, maka SAPP akan menjadi pilihan pengundi bagi DUN Tanjong Papat dan Elopura, manakala parti LDP bagi Dun Karamunting.

Melihat keputusan pengundi sejak tahun 1994, terbukti kawasan-kawasan yang disebutkan memilih pemimpin, kerana sebelum itu, kawasan-kawasan tersebut dimenangi parti Bersatu Sabah (PBS).

Apa kah senario di atas berlaku pada PRU-13? bahawa pilihan pengundi berasaskan kepada pemimpin? Kalaulah andaian itu benar, maka pengundi melihat siapa pemimpin yang bakal dicalonkan.

Tetapi anggapan di atas juga tidak selalu benar, apabila pengundi Batu Sapi pada PRK tahun 2010 memilih parti, bukannya pemimpin.

Berasaskan kepada dua senario di atas, maka di sini lah terletaknya kebijaksanaan strategi yang bakal ditempuh oleh Pengerusi Barisan Nasional Sabah- Datuk Musa Aman.

Kebijaksanaan itu sudah tentunya mencakupi dua pilihan pengundi, yakni parti dan calon. Kalau berasaskan parti tentunya hanya ada satu parti  yakni BN. Calon-calon Bn hanya menggunakan satu simbol, yaitu dacing.

Akan tetapi diperingkat akar umbi, walaupun Bn hanya menggunapakai satu simbol, akan tetapi pengundi melihat komponen parti. 

Bagi kawasan Sandakan, komponen parti yang dominan adalah Umno, PBS dan LDP; sementara parti komponen lain hanya sebagai pelengkap.

Bagi calon-calon yang mewakili Bn daripada parti Umno, siapapun yang bakal dicalonkan akan mendapat sokongan akar umbi Umno, namun tidak bagi parti komponen Bn. 

Masalah utama bagi parti komponen Bn selain Umno adalah kerana parti-parti itu berebut untuk mendapatkan sokongan daripada satu komuniti yang sama. Parti LDP, Gerakan misalnya berebut untuk mendapat sokongan kaum cina. Parti-parti itu berhadapan dengan DAP dan SAPP. 

Dalam beberapa pilihanraya, nampaknya sokongan kaum cina masih kepada DAP; kemenangan calon-calon parti yang mewakili kaum cina datangnya daripada kaum bumiputera.

Disebabkan Umno juga bersaing dengan PAS dan PKR untuk mendapatkan undi bumiputera, maka di sinilah delima calon-calon parti komponen daripada kaum cina. Parti-parti itu tidak lagi mampu menjamin untuk mencapai kemenangan, kerana calon-calon daripada parti yang berasaskan kaum cina, tidak mempunyai sokongan padu daripada kaum mereka sendiri.

Delima berikutnya yang dihadapi parti-parti komponen yang berasaskan kaum cina adalah, apabila parti-parti pembangkang mampu mencapai kesepakatan untuk mengemukakan hanya seorang calon dalam ertikata; satu lawan satu dengan calon Bn.

Apabila ini berlaku, maka tidak lagi berlaku pecah undi; inilah yang menyebabkan calon-calon Bn yang mewakili kaum cina akan kalah.

Selain keadaan di atas, persengkitaan antara pemimpin dalam Bn juga berlaku. Sabotaj tidak akan dapat dielak kalau Peter Pang misalnya dicalonkan di Dun Karamunting; berlainan dengan Dun Tanjong Papat dan Elopura, jika wakil rakyat yang ada dicalonkan, mereka hanya berhadapan dengan akar umbi SAPP, di mana suatu ketika kemenangan mereka sedikit sebanyak ditentukan oleh para pengundi itu.

Juga, jika wakil rakyat Tanjong Papat dan Elopura dicalonkan semula bagi mewakili Bn, namun pengundi melihat mereka mewakili parti Gerakan. Penerimaan pengundi terhadap parti Gerakan tidak boleh disamakan dengan penerimaan rakyat terhadap Umno, kerana kehadiran Umno adalah untuk menggantikan Usno yang telah dibubarkan.

Kehadiran parti Gerakan tidak menggantikan mana-mana parti tempatan. Pembelaan kaum cina sebenarnya digalas oleh dua parti tempatan yakni LDP dan PBS. Atas sebab itu, pada kabinet negeri, hanya dua parti itu di mana wakil rakyatnya pernah dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri mewakili kaum cina.

Atas cara apa?, pucuk pimpinan mengatasi kemelut Dun Karamunting, Tanjong Papat dan Elopura? Apa kah pucuk pimpinan akan memilih calon-calon yang bersifat bebas daripada unsur seperti mana disebutkan di atas? Hanya Datuk Musa mengetahui jawapannya.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels