15 April 2013

Parlimen Sepanggar: Kawasan Rebutan

KAWASAN Sepanggar dahulunya ditandingi parti SAPP melalui Eric Majimbun selama dua penggal, ketika parti itu masih bersama BN.

Selama dua penggal, tidak timbulpun perebutan di kalangan parti komponen BN siapa yang mahu bertanding, demikian juga antara pemimpin tertentu. Malah semua peringkat menerima keputusan pucuk pimpinan, bahawa kawasan tersebut ditandingi SAPP.

Namun selepas SAPP keluar daripada BN, maka mengakibatkan kawasan tersebut tersedia bagi komponen BN termasuklah para pemimpinnya.

Seharusnya, peluang yang ada itu dimanafaatkan sebesar-besarnya untuk merampas kawasan itu, bukan bertelagah sesama sendiri, dalam soal-soal perebutan calon; kerana melalui tindakan itu, akan melemahkan kawasan itu untuk dirampas.

Sebelumnya tidak timbulpun bahawa Ketua Bahagian Umno Sepanggar Jumaat Idris adalah salah seorang yang winnable candidate, walaupun Ketua Bahagian sepenggal itu berjaya merebut jawatan itu daripada Uzair Yahya pada tahun 2008.

Sebelumnya tidak timbulpun bahawa kawasan tersebut perlu ditandingi Ketua Bahagian Umno atau pemimpin Umno daripada bahagian itu, kerana kawasan tersebut telah dialokasikan kepada parti komponen.

Sebenarnya siapapun yang dipilih bertanding di kawasan tersebut, maka bahagian Umno Sepanggar perlu memastikan sokongan, seolah-olah kawasan tersebut ditandingi oleh calon daripada parti komponen.

Konsesus seperti terdahulu perlu digunapakai, kerana kalau tidak seolah-olah bahagian Umno kawasan itu telah lama berdoa agar parti SAPP sebagai komponen BN perlu keluar daripada BN, agar supaya Jumaat Idris dapat bertanding sepertimana dakwaan pengikutnya sambil melakukan ugutan kepada pucuk pimpinan bahawa mereka akan letak jawatan kalau ketua bahagian mereka tidak dicalonkan.

Tindakan mereka itu, sebenarnya keluar daripada landasan yang telah disepekati sebelum ini. Mengapa pengikut Jumaat Idris itu tidak mengancam meletakan jawatan, pada dua penggal yang lalu? kenapa mesti sekarang, dikala kawasan itu ada kemungkinan ditandingi Umno?

Jangan kerana ketamakan, maka kawasan yang dapat dirai akan terlepas begitu sahaja. Janganlah kerana keegoan sendiri, maka kawasan yang sepatutnya untuk parti akan hilang begitu sahaja. Fikir-fikirkan lah.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels