7 June 2013

Memerangi Persepsi : Salah satu agenda Najib

Perdana Menteri tidak segan silu mengakui bahawa jentera kerajaan kurang cekap menangani “perang” persepsi, namun usaha dan pendekatan menanganinya boleh dirancang berdasarkan pengalaman yang dilalui.

Antara persepsi yang melekat pada minda rakyat adalah bahawa wakil rakyat yang menang dalam pilihanraya kerana dipilih rakyat sudah meningkat darjatnya kepada Orang Kenamaan (VIP), sehingga tingkahlakunyapun berubah.

Demikian juga individu tertentu yang dilantik dalam jawatan politik, umpamanya Setiausaha politik, atau pegawai kepada wakil-wakil rakyat atau menteri, biasanya akan berubah perilakunya selepas sahaja mendapat jawatan yang berstatus VIP itu.

Bukan itu sahaja, kerana status itu, maka gaya hidup mereka secara sekelip mata berubah.

Berasaskan kepada keadaan yang kelihatan dengan mata itu, maka timbul persepsi, bahawa tingkahlaku yang berubah itu, kerana habuan yang mereka dapat melalui kedudukan yang ada pada mereka.

Timbulah dakwaan rasuah, salahguna kuasa; kerana adalah mustahil jika bersandarkan dengan gaji sahaja,  seseorang itu boleh mendapat segala-galanya dalam masa yang sesingkat-singkatnya.

Tun Dr Mahathir pernah berkata, seseorang yang bersih itu, juga perlu kelihatan bersih. Ertinya, janganlah hanya selepas berjawatan wakil rakyat atau Jemaah menteri atau exco atau juga setiausaha politik tidak semena-mena mampu memiliki segalanya; selain itu lifestyle juga berubah.

Tindakan memerangi persepsi tidak akan berjaya, jika para pelakunya tidak berubah. Selagi sifat bermegah-megah dan berperlaku VIP tidak terhakis, selagi itu persepsi tidak akan berjaya dihakiskan.

Tindakan mengistiharkan harta dan kekayaan sebelum seseorang itu dilantik ke jawatan yang bersifat VIP adalah satu kaedah bagaimana memerangi persepsi. Pengistiharan harta seharusnya menjadi pengetahuan umum, kerana dengan mengetahui pemilikan harta seseorang yang dilantik ke jawatan yang berstatus VIP dengan sendirinya menghapus persepsi terhadap seseorang itu.

Kita maklum, sejak 5 tahun lalu, isu utama pembangakang adalah soal rasuah, salah guna kuasa, pemberian projek kepada kroni. Faktor ini melekat pada mereka yang berkepentingan dalam kontrak-kontrak kerajaan, sehingga mereka yang gagal, akan terus spin isu ini, sehingga menjadi negatif kepada kerajaan.

Pembangkang melalui berbagai kaedah, samada melibatkan pemimpin utama mereka, malah penyokong mereka, senantiasa melontarkan berbagai isu kepada para pemimpin kerajaan daripada BN. Kita sering mendengar bagaimana Ketua Menteri Sarawak dan Sabah menjadi sasaran mereka. Mereka mencipta berbagai isu dan fakta palsu, kononnya kedua-kedua itu pengamal rasuah.

Penggunaan media siber yang meluas, menyebabkan penyebaran isu-isu fitnah semakin cepat merebak, sehingga pengguna media alternatif itu tiada peluang mengetahui mana satu fakta yang benar mahupun mana satu yang palsu.

Berasaskan fakta yang ada ini, maka Perdana Menteri mengambil inisiatif agar satu kaedah itu membendung persepsi negatif ini. Kerajaan tidak akan mampu menanganinya secara bersendirian, pihak-pihak Ngo atau persendirian perlu dilibatkan, atas sebab, persepsi yang berligar-ligar pada minda mereka yang pro pembangkang  adalah apa sahaja penerangan daripada pihak agensi yang berkaitan dengan kerajaan adalah usaha menutup fakta-fakta yang disebar luaskan.

Tindakan memerangi persepsi tidak akan berjaya dilakukan oleh kerajaan atau agensi yang berkaitan dengan kerajaan, akan tetapi perlu dilakukan oleh mereka yang mempunyai kedudukan yang terpalit dengan persepsi itu. Fikir-fikirkan lah.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels