26 January 2014

Kurangnya Perumahan Penyebab Gejala Sosial- Tawfiq

BAYANGKAN menurut Menteri Kebudayaan dan Sukan Negeri Sabah- Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, sebuah rumah dihuni sehingga tiga keluarga. Anak-anak yang sudah berkelurga terpaksa tinggal bersama dengan ibu bapanya, kerana keluarga muda ini tidak mampu membeli atau membina rumah.

Ketidak mampuan ini juga, menyebabkan menjmurnya rumah-rumah setinggan terutama di pinggir bandar.

Kesesakan dalam sebuah rumah, bukan sahaja bersuasana tidak kondusif, malah mendatangkan konflik antara keluarga itu sendiri, selain berpuncanya gejala sosial bagi anak-anak atau remaja, kerana mereka lebih suka berada di luar rumah kerana keadaan rumah yang tidak kondusif untuk didiami.

Ekoran keadaan itu, ADUN Balung itu meminta pihak-pihak yang bertanggung jawab seperti Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerjaan Tempatan Persekutuan atau Lembaga yang mengurus perumahan negara, perlu membina lebih banyak perumahan mampu milik di Sabah, demi mengatasi kekurangan perumahan.

Semakin tuanya usia negara, maka semakin ramai ketua keluarga yang muncul. Ketua Keluarga itu sudah tentunya daripada pasangan anak-anak muda.

Daftar pengundi juga suatu hari nanti akan bermajoriti para pengundi ini, jika tidak dari sekarang masalah mereka tidak diatasi, kemungkin besar mereka akan memilih parti alternatif selain Bn. Jika itu berlaku, tidak mustahil, era Bn akan tamat.

PRU-13, kita telah menyaksikan bahawa Bn tidak lagi mendapat undi popular, walaupun menang 133 kerusi parlimen. Undi popular yang diperolehi parti alternatif adalah berpunca daripada pengundi di pinggir bandar dan bandar.

Pada PRU-13 juga, kita menyaksikan bahawa hampir semua kawasan bandar di menangi oleh parti alternatif; di Sabah misalnya, hanya Tawau yang masih selamat.

Cadangan Menteri Kebudayaan dan Sukan Sabah itu perlu diambil berat, tanpa tertanggu.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels