17 March 2014

PRK Balingian, Sarawak-Pemimpin Sabah Ikut Berkempen

Datuk Musa bersama KM Sarawak Tan Sri Adenan satem
Penamaan calon bagi PRK Balingian, Sarawak berlangsung hari ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

Calon BN Yussibnosh Balo dari Parti Pesaka Bumiputra Bersatu Sarawak (PBB) menyerahkan borang pencalonannya pada kira-kira pukul 9 pagi Isnin, diikuti oleh calon PR, Abdul Jalil Bujang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), pada pukul 9.12 pagi.

Yussibnosh dicadangkan oleh Ardyman Matan@Henry dan disokong oleh Fauziah Adeni, manakala pencadang dan penyokong Jalil masing-masing adalah Matek Geram@Maxi dan Basri Bahari.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), terdapat 13,366 pemilih berdaftar di Balingian.

Beratus-ratus penyokong BN dan PR berarak ke Dewan Suarah di sini, yang hadir kira-kira 10 minit sebelum penamaan calon dibuka pada pukul 9 pagi.

Antara yang mewakili BN ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem.

Manakala dari PR adalah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

Keputusan pada PRN 2011 
N051: BALINGIAN: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,253
Peratus/Percentage...............................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes............................116
Majoriti/Majority................................5,154

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726
Selain para pemimpin Sarawak, juga kelihatan para pemimpin Sabah yang diketuai oleh Ketua Menteri Sabah- Datuk Seri Musa Haji Aman. Turut berkempen, Speaker DUN Sabah Datuk Dr Salleh Tun Said. Ketua Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri Tuan Haji Nizam Abu Bakar Titingan juga memberi sokongan terhadap calon Bn.

PRK Balingian terpaksa diadakan berikutan kekosongan kawasan itu, kerana menyandangnya dilantik sebagai TYT Sarawak yang baru.

Berasaskan sentimen semasa, calon Bn tidak mempunyai masalah mempertahan kawasan itu. Calon yang dipilih adalah anak tempatan, dan kebetulan daripada suku yang menjoriti bagi kawasan itu.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels