11 April 2014

DUN Sabah: YB Pembangkang Berpakaian Serba Hitam

Semalam, semasa pembukaan penggal Ke-2 Sidang Dewan Undangan Negeri, terdapat dua kumpulan, kumpulan yang teramai adalah mereka yang berpakaian rasmi berwarna putih lengkap dengan pangkat masing-masing sesuai dengan kebiasaan semasa majlis pembukaan sesuatu sidang. Di lain pihak, pembangkang pula berpakaian serba hitam, kononnya atas protes kepada tiga keputusan- Pertama atas sebab Dato Seri Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman penjara 5 tahun kerana kesalahan meliwat, kedua kerana dijatuhinya hukuman terhadap Karpal Singh atas sebab menghasut yang berkaitan dengan Sultan Perak dan Ketiga atas sebab dewan rakyat meluluskan Goods Service and tax (GST).

Tindakan mereka itu sebenarnya untuk dua perkara pertama adalah tidak menghormati keputusan hakim dalam negara ini, manakala yang ketiga tidak mahu mengakui suara majoriti.

Membawa keputusan mahkamah merebak ke Dewan Undangan negeri, sebenarnya satu tindakan yang salah tempat demikian juga protes terhadap GST yang diputuskan Dewan Rakyat juga tersalah tempat.

Melihat tindakan para wakil rakyat pembangkang DUN Sabah itu, mencerminkan bahawa mereka menghalalkan cara demi matalamat poltik mereka. Cuba bayangkan, jika mereka adalah pemerintah di negara ini, sudah tentu, mahkamah akan diperlekeh, atau keputusan mahkamah akan mereka tentukan.

Anwar dijatuhi hukuman bukan atas sebab tindakan kerajaan. Keputusan mahkamah berasaskan kepada dua orang rakyat negara ini yang mencari keadilan. Saiful Bukhari Azlan adalah rakyat Malaysia yang menjadi mangsa, menuntut keadilan pada mahkamah yang ada dalam negara. Pusingan pertama, bekas pembantu Anwar itu kalah di Mahkamah Tinggi, namun di Mahkamah Rayuan, didapati Mahkamah Tinggi tersilap memberi keputusan.

Apa istimewanya Anwar berbanding dengan rakyat-rakyat lain di negara ini yang dihukum penjara dan sebatan atas sebab meliwat? Mengapa wakil rakyat pembangkang DUN Sabah itu, tidak ikut protes, apabila seorang guru Di Beaufort didapati bersalah atas sebab meliwat muridnya. Apa beza guru itu dengan Anwar? Apa kah disebabkan merupakan pemimpin utama Pakatan Rakyat, maka bebas melakukan apa sahaja kesukaannya, kerana pemimpin utama Pakatan Rakyat itu kebal undang-undang?

Dalam soal Karpal Singh, Pengerusi DAP itu adalah peguam terkenal, mengapa kah tidak mampu membela dirinya? Manakala isu GST adalah keputusan majoriti Ahli Parlimen; bererti juga keputusan sebahagian besar rakyat.

Tindakan para ADUN pembangkang berpakaian Hitam semasa pembukaan DUN Sabah semalam. adalah satu tindakan yang bukan mencerminkan kehendak rakyat, akan tetapi tidakan gimik peribadi untuk mendapatkan sorotan atau perhatian.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels