4 April 2015

Jika Mahu Tahu Masalah Rakyat-Turun Padang Lah" Musa

JAWATAN Ketua Menteri tidak menghalang Datuk Musa Aman melakukan turun padang. Tujuh hari seminggu, ada sahaja aktiviti beliau turun padang. Menurut beliau, hanya melalui turun padang sahajalah mengetahui masalah rakyat.

Acara turun padang perlu diamalkan sepanjang masa. Jangan hanya dijalankan menjelang pilihanraya. Ambillah iktibar pada kawasan-kawasan yang kalah pada PRU-13 lalu, faktor penyumbang kepada kekalahan calon-calon Bn pada kawasan-kawasan itu, kerana para calon-calonnya kurang mesra rakyat kerana kurang turun padang.

Mengambil hati rakyat jelata bukan sahaja melalui pendekatan pembangunan atau berbentuk kewangan, namun pendekatan kemanusian memberi impak yang sangat besar sokongan kepada seseorang pemimpin.

Rakyat jelata pada masa kini, bukan lagi bergantung kepada "indah khabar" tetapi lebih terpengaruh dengan pendekatan peribadi.

Melihat keadaan politik semasa, nampaknya untuk memperkuat sokongan dan ikatan antara rakyat dan pemimpin, maka acara turun padang perlu dipergiat.

Semalam di Sandakan, Datuk Musa membuat kenyataan, agar para wakil rakyat kerap turun padang, agar supaya mereka "alert' dan mengetahui permasalahan rakyat.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels