2 October 2010

Pemimpin mana menjadi anak bulan Kota Belud

Pemimpin Kota Belud sekarang bagaikan enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Namun ada seorang pemimpin yang bersifat "anak bulan".

Cuba perhatikan, siapakah pemimpin itu?

Datuk Japlin Akim wakil rakyat Usukan adalah pemimpin itu. Kelihatannya wakil rakyat Usukan ini sesuai dengan semua pemimpin Kota Belud, baik Datuk Salleh, Tan Sri Pandikar, Datuk Musbah Jamli dan Datuk Rahman Dahalan.

Kenapa kah Datuk Japlin bersifat anak bulan? apa kah ada kiatannya dengan kedudukannya yang "bukan ahli UMNO" secara teknikal, akibat penggantungan keahliannya?

Jika mengikut tradisi Umno, calon-calon yang dipilih oleh parti untuk mewakilinya adalah ahli parti itu.

Datuk Japlin adalah wakil rakyat 2 penggal bagi kawasan Usukan. Bermula pada ketika dia sebagai Ketua Pemuda bahagian Kota Belud, sehinggalah semasa menjadi Ketua Pemuda Umno Negeri.

Datuk Japlin terjerat dengan keadaan, masa itu pembantu menteri ini terjerat kerana menyokong Khairy Jamaluddin dalam perebutan jawatan Ketua Pemuda Umno Malaysia.

Oleh kerana perancangan daripada pihak tertentu, Datuk Japlin diambil tindakan kerana kononnya mengamalkan politik wang bagi membantu KJ.

Walaupun Japlin telah digantung keahlian, Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman yang juga Pengerusi perhubungan Umno Negeri tetap mempertahankan Japlin pada kabinetnya. Jika keadaan Japlin ini berlaku di Semenanjung, 100% Japlin diwajibkan meletakkan jawatan.

Apa kah kerana keadaan wakil rakyat Usukan ini demikian, maka dia menjadi ANAK BULAN bagi semua pemimpin Kota Belud? atau kah pendekatan Japlin yang "down the earth" yakni baik kepada semua, menjadikannya anak bulan?

Pada 10 Oktober 2010, Datuk Safie Apdal telah dijemput oleh beberapa orang aktivitis UMNO Kota Belud untuk datang ke majlis Hariraya bersama pemimpin di Kg. Botung. Apa kah Japlin akan juga hadir? Jika Japlin hadir, maka sahlah pemimpin ini adalah Anak bulan kepada semua pemimpin.

Majlis sambutan hariraya bersama pemimpin di Kg Botung menjadi sensasi apabila, pengajurnya melampui Bahagian Umno Kota Belud, kerana dikhabarkan majlis ini adalah majlis unjukrasa untuk memperlihatkan bahawa "pelobi-pelobi" tertentu mempunyai sokongan yang besar di kawasan Kota Belud, atas sebab itu, mereka boleh menjadi sandaran untuk sesuatu "tujuan" di kemudian hari.

Jika benarlah telaaan OKB ini, maka UMNO sebagai penyatu kepada bumiputera hanya menjadi igauan di Kota Belud. Apapun usaha menyatukan bumiputera dalam parti akan menjadi lemah,kerana masih ada unsur-unsur tetentu bagi maksud mencapai maksud tertentu. Fikir-fikirkan lah.

15 comments:

Jonny said...

Memang tidak baik jika sesetengah unsur ataupun faktor dalaman yang menghalang perpaduan dalam BN. Diharapkan masalah ini akan ditangani sebaik mungkin.

Jonny said...

Sepatutnya semua ahli dalam BN dan juga parti komponen BN perlulah bekerjasama dan menjaga hubungan baik supaya dapat mencapai matlamat bersama.

Raven said...

Dengan adanya kerjasama dari semua ahli dalam BN dan juga Parti komponen BN sahaja yang membolehkan BN mencapat matlamatnya.

jieah said...

setiap pemimpin perlulah mempunyai hubungan baik sesama mereka. hubungan itu perlu dikekalkan demi kebaikan semua pihak dan perpecahan perlu dielakkan.

mantra said...

sebaiknya semua pemimpin perlu menjalinkan hubungan dengan baik. segala salah faham yang timbul perlu diperbaiki dengan segera.

Norimah said...

Tidak salah jika Datuk Japlin datang kemajlis hariraya yang menjemput datuk Shafie apdal. tanggungjawab sebagai ahli UMNO pula itu. Jadi tidak salahkan memberikan sokongan.

Nurul said...

Kita haruslah berfikiran positif dalam hal ini. Mungkin betul datuk Japlin melakukan semua ini kerana tanggungjawab sebagai ahli BN. Jadi kita tidak perlulah memberikan spekulasi mengenai perkara ini.

Anonymous said...

setiap pemimpin perlu menjalinkan hubungan baik dgn sesiapa sahaja. dgn ini ia akan disukai ramai.

zaimi said...

hubungan baik sesama rakan perlu lah dijaga dan dikekalkan. ianya bagi membawa manfaat kepada semua pihak.

zaimi said...

rasanya tidak perlulah menimbulkan pelbagai andaian berhubung pekara ini.

Antanum said...

Pendapat masing2 tapi biarlah kerjasama untuk menjadi lebih baik dan kemajuan sabah menjadi matlamat utama...

lingam said...

Kawasan KB tidak besar tetapi melahirkan ramai pemimpin yang unggul Sabah. Jika mereka bersatu hati, bayangkan impaknya.

hamdan said...

Yang penting beliau juga jadi anak bulan rakyat KB.

shade said...

Apa akan jadi pada anak bulan tanpa sokongan rakyat?
Jadi bintang lagenda. Cuma dalam kenangan.

muruku said...

Jadi ada dua YB di Sabah yang tiada parti tetapi memegang potfolio dalam kerajaan negeri?

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels