5 October 2012

Kajian Merdeka Centre cuba wujudkan persepsi negatif terhadap Musa Aman

DAPATAN yang dibuat oleh Merdeka Center yang mendapati tahap kepuasan pengundi terhadap Musa jatuh daripada 60 peratus pada November 2009 kepada 45 peratus pada September 2012, menunjukkan suatu usaha licin untuk mengwujudkan persepsi negatif kepada Ketua Menteri Sabah itu.
Dapatan kajian ini bercanggah dengan fakta lapangan, di mana sebelum kajian ini dibuat adalah bulan puasa dan selepas itu sambutan hariraya. Semasa bulan puasa, adalah didapati bahawa sambutan rakyat terhadap majlis-majlis berbuka puasa yang dihadiri Musa cukup mendapat sambutan. Demikian juga semasa hari terbuka Musa pada hari kedua Hariraya, kehadiran ribuan rakyat adalah manifestasi sokongan mereka kepada beliau.

Jika benarlah dapatan kajian ini, bahawa sokongan rakyat beragama islam terhadap kepimpinan Ketua Menteri itu berkurangan , sudah tentulah majlis-majlis yang berkaitan dengan agama islam yang dihadiri atau dianjurkan beliau tidak mendapat sambutan.

Kajian Merdeka Centre sebenarnya mempunyai matalamat yang cuba mengwujudkan persepsi negatif kepada Musa; kerana kekuatan BN Sabah sebenarnya berpaksi kepada kepimpinan Ketua Menteri itu.

Sejak mengambil alih jawatan Ketua Menteri pada tahun 2003, Musa berjaya membawa kemenangan kepada BN melalui dua pilihanraya umum, Tahun 2004 dan 2008. Pada PRU-2008 yang dijolok sebagai tsunami politik bagi BN, namun Sabah dibawah kepimpinan Musa, hampir menyapu bersih kerusi DUN dan Parlimen. Kecatatan hanya hanya belaku di satu DUN-Sri Tanjong dan satu Parlimen-Kota Kinabalu.

Selain itu, sejak Musa menjawat jawatan Ketua Menteri, lonjakan simpanan kewangan negeri telah berkali lipat ganda, daripada kurang RM200juta kepada RM3bilion tahun 2011. Bajet kerajaan Sabah juga saban tahun terus meningkat, malah bajet tahun 2012 merupakan rekod kerana pertama kali mencecah melebihi RM4bilion.

Pelaburan swasta juga terus mengalir di Sabah, malah MITI telah menyatakan bahawa pelaburan ke Sabah hanya satu tingkat di bawah Selangor.

Musa dalam membangun Sabah telah berjaya mengwujudkan beberbagai projek mega untuk kepentingan rakyat samada berakitan membasmi kemiskinan juga peningkatan taraf pendidikan.

Projek seperti Jelapang Padi, Agropolitan, PIOC, minyak dan gas dan projek urea merupakan projek-projek mega yang disasarkan untuk meningkatkan pendapatan rakyat.

Amalan pemerintahan Musa juga bukan berbentuk terpusat, atas sebab itu, dalam kabinetnya merangkumi berbagai etnik yang terdiri daripada para pemimpin komponen parti BN.

Rajinnya Ketua Menteri itu turun padang, mencerminkan keinginannya membangun negeri dan rakyat. Namun, kerajian Ketua Menteri itu, tidak dapat diimbangi oleh wakil-wakil rakyat lain, mungkin faktor inilah yang tercermin dalam dapatan Merdeka Centre. Mereka yang menjadi responden kepada kajian itu, mungkin meluahkan ketidakpuashatian mereka terhadap wakil rakyat yang mewakili mereka, namun kerana Musa adalah Ketua Pentadbir, maka beliaulah terkena getahnya.

Sebelum ini, Suara Rakyat juga pernah menulis, bahawa hambatan kepada BN Sabah untuk tetap menjadi kubu kuat BN, sebenarnya tercalar kerana karena beberapa pemimpin BN yang masih bersifat VVIP dan kurang mesra rakyat. Malah para pemimpin tertentu ini, suka menunjuk-nunjuk, di mana perbuatan mereka itu memualkan rakyat.

Jika diterimalah dapatan daripada Merdeka Centre ini, faktor penyebabnya bukan terletak kepada bahu Musa seorang, akan tetapi perlu dipikul oleh seluruh pemimpin BN. Poiltik adalah kerja berpasukan, ertinya setiap anggota pasukan itu mempunyai peranan masing-masing. Sebagai kapten, hanya menunjukkan, memberi tahu strategi yang perlu dilakukan, jika ada anggota pasukan, khilaf atau terlepas pandang kepada arahan dan startegi, maka secara umumnya berimpak negatif kepada pasukan. Sebenarnya inilah yang berlaku dalam Dapatan Merdeka Centre ini.

Percayalah sesiapa sahaja menjadi Ketua Menteri Sabah, jika kecatatan anggota pasukan masih ada, maka dapatan kajian sepertimana dilaporkan oleh Merdeka Centre pasti akan senantiasa berlaku.

3 comments:

Rafizi Khan said...

Kena tahu siapa di sebalik kajian Merdeka Centre ni.

Rafizi Khan said...

'Kajian' ini sengaja dikeluarkan di saat2 bahang PRU13 semakin hangat.

Saya orang Sabah bah!! said...

Kajian yang dibuat oleh Merdeka Center ini dapat dilihat mendapat tentangan daripada penduduk Sabah. Kerana Merdeka Center tidak melakukan kajian dengan sebaiknya.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels