19 May 2012

PRU-13 Sabah: Apakah parti selain UMNO hanya liabilti?

Di Sabah, banyak kawasan pada PRU-12 lalu di mana pemenangnya hanya menang tipis. Malah kemenangan itu disebabkan pertandingan banyak penjuru. Di banyak kawasan, undi yang diperolehi pemenang, jauh lebih kecil berbanding undi calon2 yang kalah kalau dijumlahkan. Ironinya, jumlah undi yang banyak itu adalah daripada calon2 pembangkang.

Kalaulah berlaku pertembungan satu lawan satu pada PRU-12 lalu, kawasan2 seperti Parlimen Sandakan, akan dimenangi pembangkang. Demikian juga DUN API2, Kepayan, Tanjung Aru, Tanjong Kapor, Merotai, Luyang, Inanam; malah moyog.

Sebanyak 17 DUN Sabah, nampak tidak selamat. Ironinya kawasan2 itu adalah kawasan2 yang ditandingi LDP, UPKO, PBS dan MCA.

Pada PRU-13, apa yang akan belaku? kalau lah trend pengundi kaum cina terus berkekalan, sepertimana dibuktikan pada PRN Sarawak April tahun lalu, nampaknya ramai calon2 BN yang diwakili LDP, MCA dan calon PBS bagi kawasan majoriti kaum cina akan kecundang.

Bagi BN Sabah, diperingkat Negeri, tidaklah membimbangkan, walaupun kehilangan 17 kerusi, kerana kerajaan negeri yang akan dibentuk nanti tetap mempunyai kuasa 2/3. Jumlah kerusi bagi kuasa 2/3 DUN negeri Sabah, hanya 40.

Adalah dijangka bahawa semua kerusi tradisi Umno sebanyak 32 kawasan dengan mudah dimenangi oleh parti itu.

Umno akan boleh menambah kerusi jika DUN Merotai, Tanjong Kapor dan Likas diberikan kepada parti itu pada PRU-13 akan datang dan sebagai pengganti kepada kawasan2 tersebut, maka tiga kawasan SAPP diserahkan kepada LDP, PBS.


Sebagai tambahan kerusi bonus, adalah terletak kepada percaturan Datuk Musa Aman, untuk meletakkan calon2 yang akan bertanding di kawasan2  seperti DUN Karamunting, Dun Merotai, DUN Tanjong Kapor dan Dun Elopra.

Di kalangan komponen BN, persaingan antara LDP dan Gerakan ibarat api dalam sekam. Tidak dapat dinafikan, bahawa antara parti ini akan berlaku sabotaj antara satu sama lain. Tindakan inilah yang berakibat kekalahan calon2 BN. Bagi mengatasi perkara ini, syogianya dicalonkan orang baru yang bersifat "bebas", agar unsur sabotaj dapat diminimakan.

Pecalonan Peter Phang di Karamunting, sudah tentu akan mendapat sabotaj luarbiasa daripada para pemimpin LDP disemua peringkat, natijahnya, kawasan itu akan terlepas kepada pembangkang dengan "percuma".

DUN Merotai, dapat dimenangi dengan mudah jika Umno bertanding di kawasan itu, memandangkan kawasan itu adalah kawasan majoriti bumiputera. Sementara Parlimen Tawau, sebaiknya Tan Sri Liew, mantan DUN Merotai bertanding di situ. Jika ini menjadi pilihan, maka Bn/Umno Sabah akan dapat memastikan kemenangan.

Demikian juga DUN Tanjong Kapor Kudat, sebaiknya Umno perlu bertanding, jika BN mahukan kawasan tersebut masih dalam genggaman.

Berasaskan senario semasa kawasan-kawasan berikut tidak selamat bagi BN:-
 1. DUN Kuala Penyu.. kini UPKO.. akan kalah.
 2. DUN Tanjung Aru.. kini PBS.. akan kalah
 3. DUN Kepayan.. kini MCA.. akan kalah
 4. DUN Luyang.. kini SAPP.. dimenangi pembangkang
 5. DUN Api-api.. kini PBS.. akan kalah
 6. DUN Likas.. kini SAPP.. kalau UMNO menang
 7. DUN Inanam.. kini PBS .. akan kalah
 8. DUN Karamunting.. kini Gerakan.. akan kalah
 9. DUN Elopura...kini Gerakan.. akan kalah
 10. DUN Merotai.. kini LDP.. kalau Umno menang
 11. DUN Tanjong Kapor..kini LDP.. kalau Umno menang
 12. DUN Moyog 50:50
 13. DUN Bingkor 50:50
 14. DUN Tamparuli 50:50
 15. DUN Matunggong 50:50
 16. DUN Kedamaian 50:50
 17. Satu DUN di Ranau. 50:50

Sementara Kawasan Parlimen pula..
 1. Sandakan... kalah.. kalau ada pertukaran calon.. BN boleh menang
 2. Tawau.. tergantung calon
 3. Kota Kinabalu.. kalah
 4. Penampang...50:50
 5. Sepanggar..50:50.. kalau Umno menang
 6. Tuaran 50:50.. kalau Umno menang
 7.  Pensiangan 50:50..  tergantung calon...BN masih ada peluang

7 comments:

mantera said...

setiap parti2 dalam BN memainkan peranan penting dalam membentuk satu jentera parti yang kukuh.

Hamdan Hadillah said...

Kita tunggu saja nanti benar atau tidak mengenai perkara ini semuanya akan terjawab nanti pada PRU 13 akan datang.

Scarlett said...

PRU13 akan menampakkan persaingan yang sengit. Tidak sabar menunggu keputusan undian nanti.

Scarlett said...

Kemenangan BN adalah hasil usaha dan kerjasama semua parti komponen.

Green Sabah said...

I'm afraid the general election this time will also see many cornered fights. Previously when the opposition party claimed that they wanted a 1 on 1 fight, but now they say its not necessary.

Star and SAPP wanted PR out, there is possiblility that there will be a 3 cornered fight.

If SAPP and Star did not want to cooperate, we can be prepared to see a 3 cornered fight.

Green Sabah said...

If the opposition parties cannot cooperate as planned in their strategy. There is less chances for them to win in the next general elections due to split votes.

Harryzan Aming said...

jika pada PRU kali ini, pembangkang masih gagal merampas kerajaan negeri Sabah, jangan salahkan rakyat atau BN.. salahkan pemimpin parti sendiri kerana sikap tamak..

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels