25 October 2012

Sifat Bodoh-Bodoh ADUN DAP Sri Tanjung membawa Padah

SETIAP persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah, kehadiran ADUN Sri Tanjung Jimmy Wong daripada DAP menjadi hiburan kepada dewan, kerana tindakan bodoh-bodohnya.

Jimmy dalam mengambil peluang membahas apa sahaja isu-isu yang dibangkitkan dalam dewan, senantiasa berbahas diluar tajuk, dan mengambil pendekatan seperti berkempen di depan orang ramai, dengan membangkitkan berbagai isu, terutama isu rasuah.

ADUN Sri Tanjung itu, akan senantiasa membuat tuduhan terhadap kerajaan, termasuk semua wakil rakyat dan penjawat awam, adalah rasuah,  tanpa  boleh menunjukkan sebarang fakta atau bukti.

Contoh hujahan bodoh ADUN DAP itu, adalah kejadian tiang lampu yang rosak akibat kemalangan, kononnya kerana rasuah, maka tiang lampu jalan itu jadi condong.

Pada persidangan DUN Sabah yang bermula 19 oktober lalu, ADUN DAP itu membuat hujahan bodoh lagi pada selesa, dengan tidak membahas berkaitan dengan Bajet 2013, sedangkan persidangan kali ini adalah persidangan Bajet 2013 Sabah.

Jimmy semasa diberi peluang ikut serta dalam perbahasan itu, membuka peluang yang diberikan dengan menyerang para wakil rakyat BN dan penjawat awam sebagai pegamal rasuah.

Speaker DUN Sabah, Datuk Salleh Tun Said berulang kali menegur ADUN DAP itu agar memberi tumpuhan kepada perbahasan bajet, namun wakil rakyat itu enggan mematuhi arahan speaker, sebaliknya meneruskan ucapannya dengan tuduhan-tuduhan liar dan menghina ADUN-ADUN lain.

Tindakan bodoh-bodoh Jimmy Wong itu membawa padah apabila TKM Sabah-Datuk Yahya Hussien mengusulkan agar ADUN DAP itu digantung daripada menghadiri sidang DUN sehingga persidangan DUN tamat.

Berasaskan usulan daripada Adun Petagas itu, Speaker menggunakan Perkara 52 Peraturan Tetap sidang DUN bagi menyingkirkan mana-mana ADUN yang melanggar Perkara 51 peraturan itu daripada menghadiri persidangan dewan.

Sidang DUN Sabah pada kali ini, kemungkinan besar sebagai sidang terakhir sebelum DUN itu dibubarkan untuk membolehkan PRU-13 dijalankan.

Anggota DUN Sabah terdiri daripada 60 ADUN dan majoritinya dikuasai oleh ADUN daripada BN terutama parti Umno dan PBS.

6 comments:

Hinamori said...

Status anak negeri Jimmy Wong masih menjadi tanda tanya

Hinamori said...

Pembangkang tidak akan dapat menang di Sabah

Anonymous said...

Alahai Jimmy Wong..macam tidak ketentuan selepas kedapatan menipu status anak negeri.

Anonymous said...

Padah akibat terlalu ikutkan emosi.

mantera said...

Jimmy wong tak layak jadi wakil rakyat.

mantera said...

Jimmy mmg suka buat kecoh dalam Dewan. memperlihatkan sikap tak matangnya.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels