20 November 2014

Apa Kah Impak SSKM?

KALAU saya ditanya, sebenarnya impak SSKM itu tiada. Kegiatan mereka itu hanya sementara; atas sebab perkara-perkara semasa yang mereka cipta. 

Sesuatu perkara yang bersifat bohong, hanya sementara; siranalah pembohongan itu, kalau fakta sebenar diketahui.

Sebagai contoh pembohongan, semasa PRU-13, pakatan Rakyat menyibarkan, diambang pengudian, bahawa BN membawa masuk 40,000 pengundi bangla; demikian juga pembohongan berupa lakonan yang kononnya SPR menipu, kerana mengira kertas undi dalam keadaan lampu padam.

Pengerak utama SSKM adalah orang yang tinggal diluar negara, dan bersandar kepada orang asing. Tindakan mereka itu, sebenarnya mereka dijajah oleh orang asing. Bagi rakyat yang celik mindanya, tidak mungkin dapat menerima bahawa asing menjajah semula.

Orang-orang tua kita sudah tentu ada menceritakan kehidupan mereka semasa dijajah; keadaan itu sungguh mengerikan.

Cuba tanya diantara kita; sudi kah kita bertuan kan orang asing? sudah tentu tidak.

Lihat sahaja gambar-gambar yang dipos oleh Doris Jones, penggerak utama SSKM, dia diapit oleh orang-orang asing. Apa ertinya itu? orang-orang asing itu sudah tentu berfikiran bisnes; kalau SSKM berjaya, maka untung baginya. 

Semasa penjajahan, semua hasil mashul negeri ini di bawah keluar; bukan itu sahaja, rakyat asal negeri ini; hanya layak sebagai tukang kebun; tidak layakpun sebagai pengawal.

Mereka yang menyokong SSKM, sebenarnya, mereka yang mahu rakyat yang masih mundur sebagai tukang kebun dan kuli.

Rakyat Sabah dan Sarawak sudah ramai yang sudah maju, baik minda mahupun fikiran. Atas sebab itu langsung tidak terpengaruh dengan dakya pembohongan oleh aktivis SSKM, kerana mereka tahu dan faham SSKM ditaja oleh pihak-pihak tertentu atas urusan bisnes.

1 comment:

Joe Andy m said...

Kenapa kerajaan malaysia takut dgn sskm?

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels