27 June 2010

Aura Pas Telah Tercalar

Aura pas tercalar disebabkan keegoan pemimpin mereka sendiri. Kepudaran seri wajah pas kian ketara selepas parti itu menolak secara terbuka perpaduan sesama islam di negara ini. Bagi umat islam yang mahu melihat kebangkitan islam itu melihat sebarang perbuatan atau tindakan bagi menghalang usaha yang boleh merusakkan nilai2 ini menganggapnya merusakkan agama.

Istilah ukhuwah imaniyah yang dalam al-quraan itu sendiri memandangkan persaudaraan itu dikaitkan secara langsung dengan keimanan sesaorang.

Allah telah berfirman bermaksud Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelagah) itu; dan bertawakallah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (Surah al-Hujuraat: 10)

Tidak lama selepas penolakkan itu, Allah menunjukkan kepada kita satu persatu kemungkaran pas.

Siapa yang membenarkan MP DAP Taiping menggunakan ayat suci al-quraan dalam ceramah politik ketika menghadapi PRK Bkt Gantang kalau tidak pas? Nga Kor Ming dengan begitu hebat sekali mengutuk orang islam Umno dengan mentafsiran ayat suci tersebut mengikut acuan politiknya. Ini bukan pertama kali berlaku, kalau dahulu ketika mengulas budget DUN Wong Kor Wa (ADUN Canning) telah bertindak perkara yang sama. Kalau kita lihat sejarah bila masa DAP menyertujui perlaksanaan islam di negara ini, bahkan Karpal sendiri dengan jelas DAP rela tidak bersama Pakatan jika pas mahu menegakkan islam dan langkah mayatnya terlebih dahulu. Paslah yang mengajar DAP semakin kurang ajar.

Golongan bukan islam semakin berani apabila mendesak kerajaan sekali lagi membenarkan penggunaan keatas Kallimah Allah. Pas sekali lagi menguris hati umat islam dengan menyokong usaha2 golongan bukan islam tersebut sekaligus membelakangi kenyataan dari Dato' Dr Haron Din Timbalan Musyidul Am Pas sendiri.

"Mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' dalam akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.

Menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik. Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka. Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama.

Saya kesal terhadap beberapa penulis blog termasuk di kalangan beberapa pemimpin parti-parti politik tertentu yang menyatakan sokongan mereka kepada keputusan berkenaan. Saya harapkan orang-orang ini boleh bersatu pandangan, memanglah setiap orang itu ada kebebasan bersuara.

Kalau hal politik memanglah ada banyak pandangan, tapi kalau hal agama, kita perlu balik kepada kaedah agama. Kalau kita berpuas hati dengan perkara yang syirik ia akan membawa kepada kekufuran".

Golongan2 ini sudah lupa pesanan Rasullullah SAW bahawa, "akan datang suatu dizaman dimana kamu akan menjual agama kamu dengan nilai dunia yang terlalu sedikit". Namun malang terdapat segelintir dikalangan kita yang begitu gigih berjuang untuk mendapatkan "ayat-ayat kerusi", sehingga mereka terlupa dengan peringatan ALLAH didalam "Aayatul Kursi"

Allah tetap membuka aib sesaorang itu walaupun sejauhmana bijaknya manusia, ini janji Allah. Kenapa 4o orang ulama muda menyertai Umno, kenapa mereka2 itu tidak sahaja menyertai pas sedangkan pas sudah mengkafirkan Umno? Diatas adalah pandangan dan pendapat dari penulis sendiri untok menjawab soalan itu, mungkin kepada penyokong pas yang taksud mempunyai pandangan lain...

Berbalik kepada bagaimana pula penganut Budha,Hindu,Kristian,Silk,Bahai memilih pula menyokong dan menyertai Pas? Bila kita melihat kepada situasi apa yang pas lakukan kepada islam di negara ini tidak menghairankan kepada kita kenapa golongan tersebut bertindak sedemikian. Tepuk dada tanyalah selera kita sendiri, semua jawaban ada pada kita asalkan kita menggunakan akal yang ada sebaik mungkin. Jawaban dan pandangan dari penulis hanya ringkas sahaja, kaum bukan islam tidak akan kuat selagi islam itu sendiri tidak berpecah!!!

6 comments:

2718 said...

tidak perlu kaitkan politik dengan agama. isu ini amat sensitif di Malaysia. jika mahu menubuhkan kerajaan, berikan hak dan keadilan kepada semua penganut2 agama. tidak perlu menghapuskan itu ini dalam mana2 amalan agama kerana impaknya amat besar malah boleh menghancurkan Malaysia.

jack said...

setuju dengan komen 2718...agama tidak seharusnya dijadikan sebagai 'political tools'..agama harus dihormati kerana ianya sesuatu yang suci...

jack said...

diharapkan mana2 parti politik agar tidak 'memanaskan' lagi isu penggunaan kahlimah Allah...

Jerry said...

Politic and religion does not blend well together. Religion is suppose to be sacred. Politician should have known better that luring supporters using religion as a political tool is an act of disrespect to that religion. Hopefully, the politicians are able to realize this.

samanda said...

isu agama jgnlah dipolitikkan, ia boleh menjejaskan perpaduan kaum di negara kita.

boY said...

inilah akibat selalu mencari kesalahan orang lain kesalahan sendiri tidak tahu. PAS janganlah tahu membangkang sekiramya diri itu tidak sempurna sepenuhnya.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels