20 July 2012

Benarkah Anak Muda Talian Hayat parti politik?

Orang muda mengharapkan pemimpin yang bersih, tidak menimbulkan propaganda, dan berasaskan ilmu bukannya auta - ini jawapan kepada Debat Sinar Harian yang mengupas tajuk "PRU13: Orang Muda Pilih Siapa?", semalam.

Kedua-dua pendebat, Ketua Pemuda Pas Nasrudin Hassan Tantawi dan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya bersetuju bahawa generasi muda mahukan perubahan dalam landskap politik pada masa kini.

Mereka juga bersetuju bahawa orang muda tidak mahu pemimpin yang suka mencetuskan huru-hara dan menyebarkan persepsi, sebaliknya mahu dunia politik yang telus dan adil seperti disyariatkan Islam.

Fathul Bari berkata, sebagai permulaan terhadap usaha mengubah struktur politik di negara ini, golongan muda perlu bijak menganalisis fakta yang mereka perolehi.

"Mereka perlu memilih pemimpin yang mampu mengangkat kedudukan agama Islam dan bukannya pemimpin yang berpolitik menggunakan persepsi," katanya.

Nasrudin pula menegaskan, orang muda yang mahukan perubahan perlu memilih pemimpin mampu memberi perubahan tersebut di negara ini.

"Saya pasti orang muda kini jemu dengan politik perkauman, berat sebelah dan tidak boleh bersuara," katanya.

Generasi muda dijangka penentu hala kemenangan parti bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) berdasarkan jumlah pengundi muda yang meliputi 38.8 peratus atau 4.5 juta daripada lebih 12 juta pengundi di negara ini.

Justeru, Pensyarah Jabatan Pengajian Strategik dan Antarabangsa, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Prof Datuk Mohamad Abu Bakar yang juga moderator debat siri ketiga ini berpendapat, PRU13 akan menjadi pilihan raya paling sengit dalam sejarah negara ini.

Dalam pada itu, ketika ditemui selepas debat, Fathul Bari Mat Jahaya menegaskan, pengetahuan mendalam mengenai agama semata-mata tidak mencukupi untuk menjadikan seseorang itu pemimpin yang berwibawa.

Menurutnya, apa yang perlu menjadi keutamaan sebelum memilih pemimpin adalah sifat ketokohan yang lengkap, iaitu mempunyai asas agama yang kukuh, ilmu pengetahuan yang tinggi dan minda yang cerdas

“Apa yang penting adalah pemimpin itu amanah dan mempunyai pengetahuan asas dalam pengurusan negara termasuk agama, ekonomi, dan tadbir urus. Kalau seseorang itu kuat agama tetapi tidak boleh mengurus negara dengan baik, dia juga tidak patut diangkat sebagai pemimpin,” katanya.

Pendapat beliau itu turut dikongsi Nasrudin yang bersetuju seseorang pemimpin itu perlu mempunyai kemampuan dari segi pengetahuan dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab.

Kata Nasrudin, bagi calon bukan Islam pula, ciri-ciri pemimpin yang perlu dipilih adalah mempunyai moral yang baik dan jati diri yang tinggi serta kecekapan memimpin.

Sementara itu, ditanya mengenai peranan pemimpin yang perlu menunjukkan contoh baik dalam usaha mewujudkan masyarakat yang baik, Fathul Bari berkata, rakyat juga memainkan peranan dalam membentuk negara yang baik, dengan memberi contoh zaman Khalifah Ali bin Abi Talib.

“Semasa zaman Ali, banyak berlaku masalah dalam masyarakat, tidak seperti zaman khalifah sebelumnya. Apabila ditanya kepada Ali, dia berkata: ‘Semasa zaman khalifah sebelum ini, aku adalah rakyat. Pada zaman aku, kamu adalah rakyat’.

“Ini menunjukkan kadang-kala rakyat juga boleh memberi kesan tidak baik kepada pemimpin, jadi kita perlu bersama muhasabah diri mengenai sikap masing-masing,” katanya.

12 comments:

mantera said...

sokongan golongan muda amat penting dalam menentukan kememangan sesebuah parti. jadi semua parti kini berusaha dalam mendapatkan sokongan mereka.

Sanih Alias said...

Jangan lupa memberikan apa yang sepatutnya kepada golongan muda. Kerana mereka juga antara penentu masa hadapan Kerajaan.

Sanih Alias said...

PRU13 ini merupakan satu pilihan raya yang benar-benar tercatat dalam sejarah nanti. Kerana kebangkitan suara rakyat mula kedengaran di Seluruh Malaysia.

Hinamori said...

Sokongan anak2 muda sangat penting dalam kesinambungan politik

Hinamori said...

PRU13 mungkin menjadi sejarah penting bagi Sabah

DorianG said...

Youth, which are the future of the country, need not only be knowledgeable but also have strong foundation and religious principles.

DorianG said...


Chief Minister Datuk Seri Musa Aman said Rakan Muda in particular is the generation to steer Malaysia’s development forward, thus realising the vision of the country and its people.

DorianG said...


Speaking at the state-level Rakan Muda Khatam Al-Quran ceremony, he said efforts to create human capital based on the teachings of Al-Quran would see this through.

DorianG said...

“Therefore, I welcome the organisation of such programmes as it is the best platform to develop a generation that excels in all aspects by preserving the Holy Quran.

DorianG said...

“At the same time, we can learn a lot from the message and lessons from the holy scriptures and be closer to Allah,” he said, adding the Al-Quran itself contained a lot of knowledge resources and urged youths to explore them.DorianG said...

“The state government will continue to support all efforts from public and private sectors or NGOs, in producing excellent youths and the promotion of Al-Quran amongst this group,” said Musa.

DorianG said...

He urged everyone to translate the teachings of Al-Quran into their daily lives to see the Muslim community continue to prosper.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels