24 March 2014

PRK Kajang: Gagalnya Pucuk Pimpinan Terjemah Maksud Presiden USBO

Presiden USBO (United Sabah Bajau Organsation) Datuk Dr Salleh Tun Said menulis diblognya pada 20 Februari disini dibawah tajuk "Elok BN jangan Tanding Di kajang".

Speaker dewan Undangan Negeri Sabah merangkap Timbalan Pengerusi Umno Sabah itu, menguraikan panjang lebar, mengapa BN tidak perlu bertanding. Namun, pucuk pimpinan membuat keputusan berbeza, selain memenuhi kehendak MCA yang mahu melihat sejauh mana penerimaan pengundi kaum cina terhadap kepimpinan baru parti itu, juga Bn enggan memberi kemenangan percuma kepada calon PKR. Pucuk pimpinan berfikir, ini lah peluang menebus maruah selepas tewas di kawasan itu dua kali berturut-turut, pada PRU-12 dan PRU-13.

Namun, Salleh melihat sebaliknya. Atas sebab itu, beliau memberi pandangan, jika MCA mahu membuktikan bahawa parti itu masih mampu menarik sokongan kaum cina, PRK Kajang bukan lah masanya. Parti itu, perlu memperkukuh parti terlebih dahulu melalui pimpinan baru, sebelum berdepan dengan rakyat untuk menguji keampuhan pimpinan mereka.

Tambah Salleh lagi, PRU-13 hanya 9 bulan berlalu, dalam tempoh masa itu, belum banyak faktor yang boleh mengubah pendirian pengundi; atas sebab itulah, beliau memberi saranan, agar BN jangan terperangkap dengan permainan Anwar. PRK Kajang, adalah permainan Anwar untuk terus menghidupkan warna-warna politiknya, yang semakin padam selepas PRU-13. Langkah Kajang adalah untuk menghidupkan semula memontum politik Ketua Pembangkang itu.

Maksud tersirat Salleh, agar supaya BN skip PRK Kajang antara lain: Agar supaya keputusan PRK Kajang itu tidak mengundang persepsi buruk terhadap BN. Kini, selepas diketahui keputusan PRK Kajang, terlihat bahawa kemenangan calon PKR disumbangkan oleh generasi muda, selain itu, dua pusat pengundian yang biasanya kubu kuat Bn, kini tumpas. (PDM Sungai Sekamat dan PDM Taman Delima).

Semalam, calon PKR Wan Azizah Wan Ismail, yang juga Presiden PKR mendapat undi 16,741 manakala calon Bn Chew Mui Fun, 11,362. Azizih menang dengan majoriti 5,379. Walaupun majoriti PKR menurun, bukan bermakna sokongan terhadap parti itu menurun, sebabnya, peratusan pengundi yang keluar mengundi lebih rendah berbanding PRU-13 lalu. Perolehan undi oleh calon PKR dan BN kedua-duanya menurun berbanding PRU mei tahun lalu.

Seramai 28,314 atau 72 peratus keluar mengundi pada pilihan raya semalam.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels