27 June 2011

Sebab Amerika, Australia sokong Anwar- Kerana Singapura

Sebab apa Amerika dan Australia sokong Anwar? sebabnya adalah kerana negara sahabat negara-negara itu di rantau ini-Singapura.

Singapura seperti Isrealnya Amerika di rantau ini. Amerika dan Australia sangat perlu dengan negara kecil itu dirantau ini, sama dengan perlunya negara-negara itu terhadap Isreal di Timur Tengah.

Amerika dan Australia sedar, negara sahabat karib mereka itu, adalah sebuah negara kecil tetapi berstatus maju. Negara yang dihuni 3 juta penduduk itu, kini mengalami kekurangan tanah untuk rakyatnya. Untuk menampung penduduknya-negara itu terpaksa menimbus laut. Untuk menimbus laut maka perlu tanah dan pasir. Sumber tanah dan pasir hanya berpunca daripada negara jiran terdekat, samada Malaysia atau Indonesia.

Selain itu, Singapura tidak mempunyai bekalan air yang cukup untuk penduduknya; sejak berdekad-dekad sumber air diperoleh daripada Johor.

Perjanjian antara Malaysia dan Singapura mengenai bekalan air akan tamat tidak lama lagi; sudah tentunya keadaan ini merisaukan negara kiasu tersebut.

Selain itu, Singapura menghadapi ruang udara yang sempit bagi pesawat tempurnya mengadakan latihan; atas sebab itu, kebanyakan pesawat tempur negara itu disimpan di Israel, bagi maksud penyelenggaran dan lathian.

Berhadapan dengan masalah kekurangan tanah, bekalan air dan ruang udara, Singapura perlu mencari pemimpin negara jiran yang boleh dianggap dapat membantu negara itu. Atas sebab itu, negara tersebut mendapati Anwar adalah pemimpin itu. Singapura telah mengikuti perkembangan Anwar sejak mantan TPM itu masih dalam BN. Singapura mempergunakan Amerika dan Australia; atas sebab itu dua negara tersebut menyokong kuat Anwar.

Sebagai bargining power, negara jiran itu menggunakan perisikan dan mengumpul sebanyak mungkin maklumat peribadi Anwar. Tujuannya adalah jika Anwar menjadi Perdana Menteri, maka mudahlah Anwar bersetuju dengan permintaan Singapura, jika tidak; maklumat risikan itu dipergunakan untuk tujuan black mail.

Apabila Singapura mengetahui tentang tabiat seks Anwar, maka bahagian persikan negara itu mengumpul sebanyak mungkin maklumat salah laku Anwar. Sudah tentunya, pertukaran maklumat antara Singapura-Australia dan Amerika mengenai salah laku moral Anwar sudah berjalan sejak lama.

Singapura sangat yakin bahawa Anwar sudah dalam genggaman negara itu. Sebagai permulaan cengkaman itu, Singapura mengutus duta rahsianya dalam pentadbiran Abdullah Badawi-orang yang dimaksudkan adalah Kalimullah Hassan. Dalam tempoh pemerintahan Abdullah, Kalimullah menguasai semua rangkaian media, termasuk maklmut pembayar cukai negara. Semasa penguasaan Kalimullah, pemimpin yang tidak sebulu dengan Anwar, diblack out daripada media yang dikuasai olehnya. Akibatnya pemerintahan Abdullah dibenci oleh rakyat, akhirnya BN hampir kecundang semasa PRU-12.

Perlu juga diingat bahawa semasa pemerintahan Abdullahlah Anwar dibebaskan daripada penjara. Pada pemerintahan Abdullah juga berlaku pembayaran pampasan kepada para hakim yang dipecat semasa pemerintahan Tun Dr Mahathir. Suatu yang perlu diingat bahawa hakim-hakim tersebut adalah penyokong Anwar.

Perancangan Sinapura agar Anwar menjadi Ketua Kerajaan berjalan dengan penuh teliti. Atas sebab itu, semasa menteri Mentor Singapura melawat Malaysia, Lee kuan Yew tidakpun berjumpa dengan Anwar, sebaliaknya hanya berjumpa Nik Aziz dan para pemimpin DAP, tujuannya agar umum tahu seolah-olah LKY tidak menyokong Anwar. Selain itu, LKY sudah tahu bahawa Anwar tidak berdaya lagi berhadapan dengan Singapura-atas sebab maklumt peribadi terutama salah laku moralnya sangat diketahui oleh negara jiran itu.

Berbalik kepada penyebab kenapa Austrlia dan Amerika menyokong Anwar? sebabnya adalah kerana Singapura. Sokongan Australia dan Amerika kepada Anwar, bukan kerana Anwar hebat, akan tetapi hanya melalui Anwar-masalah Singapura akan dapat diatasi.

Apabila Anwar menjadi Perdana Menteri sudah tentu Singapura akan meminta penyambungan perjanjian bekalan air, perjanjian penggunaan ruang udara dan bekalan pasir yang sudah tentunya perjanjian itu menguntungkan Singapura. Jika ini berlaku, maka generasi penerus negara ini akan menanggungnya samalah dengan perjanjian yang termetari antara negara ini dengan negara jiran itu semasa penjajahan British.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels