2 July 2011

Persepsi rakyat terhadap PRU-13

Hanya persepsi. Kadang-kadang persepsi jadi kenyataan. Tahun 2008, tiada yang percaya, bahawa Selangor, Pulau Pinang dan Perak jatuh ketangan Pembangkang. Ramai yang beranggapan masa itu, Kedah bakal jatuh dan Kelantan BN terus gagal merampasnya. Namun persepsi masa itu, kawasan-kawasan pantai barat semenajung akan dikuasai pembangkang; kecuali Johor.

Selepas keputusan PRU itu, ternyata Selangor, Wilayah, Pulau Pinang,Perak dan Kedah dikuasai Pembangkang. Sementara Negeri Sembilan, DUN BN kehilangan 2/3.

Pembangkang terasa kehadirannya di Johor, sementara di Melaka, juga demikian.

Pada kali ini, jika PRU-13 diadakan pada masa kini, persepsi rakyat, bahawa semua negeri-negeri Pantai Barat Semenanjung akan dikuasai oleh Pembangkang, kecuali Johor dan Melaka. Manakala,Kelantan akan tetap dikuasai Pembangkang. Sementara Pahang akan terus bersama BN kerana faktor DS Najib, seementara Terengganu, rakyat Terangganu, belum mahu mengulangi pengelaman negeri tersebut semasa diperintah oelh Pas.

Jika melihat jumlah perolehan kerusi yang di menangi BN di semenanjung pada PRU-12: Umno-66, MCA-15, MIC-3 dan Gerakan-2; persepsi kini; Umno masih dapat memperatahankan jumlah kerusi tahun 2008, manakala MCA akan kecendung semua kerusi, demikian juga Gerakan, sementara MIC masih boleh menang di 3 kawasan yang ditandinginya. Dengan keputusan tersebut, UBN akan mendapat jumlah kerusi keseluruhan di Semenanjung sebanyak 69 kerusi berbanding Pakatan 97.

Sementara di Sarawak, jika diambilkira keputusan PRN Sarawak April lalu, Bn akan menguasai 19 kerusi; sementara di Sabah berasaskan persepsi terkini, daripada 25 kerusi parlimen, BN akan menang 17 kerusi. Jumlah keseluruhan kerusi parlimen UBN hanya sebanyak 67+19+17=103 berbanding Pakatan 119.JIKA persepsi ini menjadi kenyataan, maka untuk pertama kali dalam sejarah dewan rakyat negara, bahawa ahli parlimen kaum melayu dan bumiputera menjadi pembangkang terbanyak. Dengan itu juga, berakhirlah penguasaan UMNO dan BN sebagai pemerintah negara.

Bagi penyokong UBN hanya mampu berdoa agar supuya persepsi ini tidak menjadi kenyataan.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels