12 November 2011

Musbah dan Japlin sah calon winnable candidate

PADA era Tun Mahathir, biasanya calon-calon BN terdiri daripada pemimpin yang ada jawatan dalam parti, kerana pada masa itu, yang utama adalah parti, bukannya individu. Pada masa itu,penentuan calon belum lagi disebut sebagai winnable candidate, atas sebab itu, apabila calon yang dikemukakan, walaupun tidak disukai para pengundi, namun terpaksa juga mengundi atas nama parti. Malahan, jika ada ahli parti yang menyonsang, maka akan diambil tindakan termasuk dipecat daripada parti.

Namun, apabila berlaku tsunami politik pada Umno pada PRU-12, di mana ramai calon-calon parti yang berjawatan ditolak oleh pengundi, maka pucuk pimpinan mengambil pendekatan baru, yakni mengemukakan calon yang winnabale.

Melalui pendekatan baru tersebut, misalnya di PRK Tenang Johor, orang luar daripada parti Azhar Ibrahim dipilih sebagai calon, terbukti juga, calon tersebut menang dengan gemilang.

Di PRK Bagan Pinang, N9 misalanya, walaupun Tan Sri Isa Samad, mendapat halangan daripada pemimpin Umno di luar N9, termasuk mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad, namun Tan Sri Isa dicalonkan juga. Buktinya Isa mendapat undi dan majoriti yang belum pernah diperolehi oleh calon-calon BN sebelumnya.

Semalam, setiausaha agong Umno, Tengku Adnan Tengku Mansor, telah mengsahkan bahawa calon-calon BN yang menang pada PRU-12 adalah calon-calon yang memenuhi syarat sebagai winnable candidate. Oleh itu, bagi kawasan Kota Belud, ADUN N7 dan N8- Datuk Musbah Jamli dan Datuk Japlin Akim adalah winnable candidate.

Wakil rakyat Parlimen Kota Belud, Datuk Rahman Dahalan, akan jadi winnabale candidate, jika tidak tersilap membuat kenyataan yang menghina suku iranun, salah stau suku di Kota Belud, bahawa kemenangannya pada Mac, 2008 tanpa sokongan kaum itu. Akibat daripada kenyataan itu, maka pengundi kaum iranun merasa tersinggung, dan majoriti telah mengambil keputusan, jika BN mencalonkan Rahaman, maka undi sabotej akan berlaku terhadapnya.

1 comment:

Keris Pusaka said...

Assalamualaikum
Minta dilink blog saya disini
http://kerispusakabangsa.blogspot.com/
Terima kasih

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels