10 July 2012

PRU-13 Kota Belud: Siapa bakal calon?

Satu fenomena baru telah berlaku. Kini, rakyat tidak gemar bertanya, parti mana yang bertanding, akan tetapi gemar bertanya siapa calon yang bakal bertanding.

Nampaknya fokus rakyat, bukan lagi kepada parti, melainkan individu yang bakal bertanding. Kenapa perkara demikian berlaku? jawapannya mudah sahaja, parti tidak akan mampu melakukan apa-apa tanpa gerakan atau tindakan seseorang bakal Yang Berhormat.

Suatu masa dahulu, ada seorang pemimpin utama Kota Belud, pernah berkata, Kota Belud adalah kilangnya para pemimpin. 

Sebut sahaja pemimpin yang mempunyai nama di negeri ini- Tun Mustapha Datu Harun, Tun Mohd Said Keruak, Datuk Mohd Noor Mansor, Datuk Yahya Lampong, Datuk Hamid Tun Mustapha, Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia, Datuk Seri Salleh Tun Said, dan generasi pelapis- Datuk Musbah Haji Jamli- Datuk Abdul Rahman Dahalan dan Datuk Japlin Haji Akim.

Diantara nama-nama yang disenaraikan di atas, tiga pemimpin pernah menjadi Ketua Menteri Sabah, dua orang pernah menjadi TYT Sabah, dan selainnya pernah menjadi menteri/timbalan/pembantu menteri baik di peringkat persekutuan mahupun negeri, kecuali Datuk Rahman, kerana beliau hanya sepanggal menjadi Yang Berhormat.

Kedudukan terkini, dua pemimpin Kota Belud menjadi speaker, seorang Speaker Dewan Rakyat dan seorang lagi Speaker Dewan undangan Negeri. Sementara itu, tiga ADUN menjadi pembantu menteri di peringkat negeri.

Di sebabkan ramainya pemimpin di Kota belud, maka semasa memilih calon, tidaklah sukar dilakukan. Oleh kerana keterbatasan kawasan untuk ditandingi, maka pada satu-satu masa, ada sahaja pemimpin yang terpaksa direhatkan.

Pada PRU-12, dua orang pemimpin handal direhatkan daripada bertanding, namun selepas sahaja PRU itu selesai, mereka diberi peranan lebih penting, yang seorang di peringkat persekutuan dan yang seorang lagi di peringkat negeri.

Jawatan Speaker Dewan Rakyat, bukan calang-calang jawatan, demikian juga jawatan Speaker Dewan Undangan negeri. Jika ditakdirkan bahawa kedua-dua pemimpin Kota Belud ini (Tan Sri Pandikar dan DSP Salleh) melepaskan jawatan itu, entah bila lagi jawatan itu boleh disandang oleh pemimpin berasal daripada Kota Belud.

PRU-13 sudah diambang pintu. Hanya 10 bulan lagi, Parlimen dan DUN yang ada sekarang tamat tempoh.

Kretiria calon yang diinginkan pucuk pimpanan telahpun dijelaskan. Pertama calon itu adalah winnabale candidate, kedua- kerap turun padang dan ketiga- mempunyai peratusan yang tinggi menyelesaikan masalah-masalah rakyat di peringkat akar umbi.

Masalah rakyat Kota belud sebenarnya hanya sedikit, yakni masalah infrastruktur, baik yang berkaitan dengan keperluan asas mahupun yang berkaitan dengan perekonomian.

Keperluan asas adalah ada kaitan dengan keperluan air bersih dan lampu letrik. Keperluan air bersih diperkirakan akan selesai tidak lama lagi, kerana peruntukan hampir 100 juta telahpun berjalan sejak awal tahun 2010. Sementara bekalan litrik, kini hampir 95 peratus perkampungan telah mempunyai bekalan litrik.

Infrastruktur yang berkaitan dengan perkembangkan perekonomian sedang berjalan rancak, selari dengan program pembangunan Jelapang Padi Kota Belud, Program Agropiltan, Program Pelancongan dan menyusul Program Minyak dan Gas.

Disebabkan mudahnya aliran maklumat, selain surat-surat khabar, juga ditambah oleh media alternatif seperti blog, facebook dan twitter-yang begitu pantas sampai ke pengertahuan rakyat atau akar umbi.

Rakyat amnya dan para penggundi khasnya telah tahu siapa para pemimpin yang bertungkus lumus membawa pembangunan kepada rakyat. Atas sebab itu, mereka berminat kepada soal calon, bukannya parti semasa pilihanraya ke-13 akan datang.

Berasaskan kepada fenomena ini, maka adalah mustahil bagi calon-calon pembangkang untuk menang, kerana rakyat tahu mereka tidak mempunyai sumbangan dalam bentuk apapun demi kebaikan rakyat, melainkan menabur janji-janji kosong dan memfitnah kerajaan. Malah mereka juga penyumbang kepada terbantutnya pembangunan, sebagai contoh.. apabila sekumpulan individu cuba menghalang program/projek Agropolitan di Kampung Pintasan Kota Belud.

Menghadapi PRU-13 akan datang, pucuk pimpinan terpaksa memeras kepala, siapa-siapa kah bakal untuk dicalonkan bagi Kota Belud, kerana semua pemimpin yang ada sungguh mempunyai kelebihan masing-masing.

Apapun, sesuai dengan moto Ketua Menteri-DSP Musa Aman dan Timbalan Perhubungan Umno Negeri-DSP Salleh Tun Said, kerja berpasukan amat penting. Ertinya, sesiapapun dicalonkan oleh pucuk pimpinan perlu disokong oleh semua pihak, sesuai dengan semangat berpasukan.

Pucuk pimpinan terpaksa memilih calon-calon yang mampu deliver untuk dirinya juga untuk pemimpin lain agar supaya kemenangan dirai dengan mudah.

Melihat kepada keadaan terkini, nampaknya Untuk Parlimen- piliahan hanya kepada Datuk Rahman Dahalan, walaupun penyandang ini berhadapan dengan suara-suara sumbang daripada bukan pronya, akan tetapi beliau dilihat mempunyai merit yang cukup berhadapan dengan pembangkang di Dewan Rakyat. 

Di Usukan pula, tiada pilihan lagi selain daripada Datuk Salleh, jika beliau memutuskan untuk bertanding, demikian juga untuk Tempasuk- Datuk Musbah adalah pilihan.

Masalah sukuan di Kota Belud akan selesai apabila persempadan semula selepas PRU-13. Pada persempadanan itu, secara automatik ada DUN yang bermajoriti Iranun, bermajoriti samah dan DUN Campuran daripada tiga suku di Kota Belud.

7 comments:

mantera said...

kena pastikan pilih calon yang benar2 baik.

John Winchester said...

Sesiapa pun calon dipilih oleh pucuk pimpinan di Kota Belud, semua ahli BN harus menyokong calon tu.

John Winchester said...

Calon pilihan pucuk pimpinan pasti orang yang boleh menang dan disukai ramai penduduk Kota Belud.

Anonymous said...

Tunggu dan lihat saja. Siapa yang banyak keluar statement, mungkin itu yang bakal jadi calon.

Sanih Alias said...

Siapa yang bakal di calonkan di Kota Belud semua itu terpulang dengan pemimpin pusat. Pastikan calon yang terpilih benar-benar mampu memberikan yang terbaik.

Harryzan Aming said...

kekalkan saja pemimpin sedia ada.. kalau ada pihak yang tidak puas hati atau cuba melakukan sabotaj dari dalam, baik ambil tindakan pemecatan segera..

DorianG said...

On the matter of candidates for the upcoming general election, Chief Minister Musa Aman leaves the matter to the discretion of party leadership.

Even though the names of the canddate hopefuls have been submitted, the final say on the matter lies solely in teh hands of the Prime Ministers.

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels