5 July 2012

PRU13: Jika sabotaj tidak berlaku BN boleh menang besar

PADA setiap pilihanraya ada saja berlaku sabotaj. Sabotaj adalah tindakan ahli dan penyokong parti yang tidak puas hati terhadap pencalonan individu tertentu.

Sabotaj bukan sahaja berlaku secara dalaman sesebuah parti, juga berlaku antara parti komponen.

Sabotaj yang paling teruk berlaku adalah pada PRU-12, dimana ramai calon-calon BN di Semenanjung tewas, manakala di Sabah, walaupun sabotaj berlaku, namun tidak mengakibatkan kekalahan calon-calon BN.

Kebimbangan mengenai tindakan sabotaj ini, dikatakan sungguh membimbangkan DS Najib, kerana ianya ada hubungan dengan rancangan penggantian jawatan menteri-menteri besar di beberapa negeri di Semenanjung.

Di Johor misalnya, telah ada kapastian bahawa Datuk Ghani Othman akan dipencenkan, kemudian menyusul Pahang-Negeri asal Najib.

Sementara Di Selangor dan Kedah belum ada kepastian siapa yang bakal dilantik sebagai Menteri Besar, jika negeri itu berjaya kembali kepanguan BN, walaupun ada ura-ura Mukhriz Tun Mahathir dan Noh Omar akan dilantik di Kedah dan Selangor.

Kegagalan menamakan bakal Menteri Besar ada baik dan buruknya. Pada tahun 2008, di Pulau Pinang, rakyat menolak BN, kerana kegagalan menamakan pengganti Ketua Menteri, akan tetapi berlaku sebaliknya apabila menamakan Awang Adek di Kelantan, membawah padah, kerana bekas Penolong Gabenor Bank Negara itu tiada "sokongan" di negeri Siti Wan Kembang itu.

Tindakan sabotaj menghantui kepimpinan BN sekarang; apatah lagi, dikaitkan dengan penangguhan pemilihan Umno.

Kenyataan Najib, bahawa calon-calon yang akan dipilih nanti adalah mereka yang winnable candidate, faktor ini akan merancakan lagi tindakan sabotaj, kerana jika berlaku pemilihan calon-calon bukan daripada kalangan ahli parti yang mempunyai jawatan, maka secara senyap atau terang-terangan akan berlaku sabotaj, untuk menunjukan bahawa calon yang dikatakan winnable candidate itu, sebenarnya bukan winnable.

Jikalah seandainya, tindakan sabotaj tidak berlaku, sudah pasti BN dengan mudahnya akan menang dengan jumlah majoriti 2/3.

Melihat tindakan-tindakan Najib khasnya dan kerajaan amnnya pada masa kini, walaupun berlaku sabotaj, tidaklah sampai menengelamkan BN; BN masih boleh menang, namun hanya jumlah kerusi yang belum pasti jumlahnya, apakah masih sama dengan keputusan PRU-12? ataukah lebih sedikit daripada itu.

Pada PRU-12, BN di Semenanjung hanya menang 85 kerusi daripada 166 yang dipertandingkan, manakala di Sabah dan Sarawak menang 55 kerusi daripada 57  yang dipertandingkan.

Pada PRU-13 akan datang, diperkirakan BN akan kehilangan kerusi beberapa kerusi di Sarawak, jika berpaksi kepada keputusan PRN Sarawak pada April,2011. Daripada 31 Kerusi Parlimen di negeri Bumi Kenyalang itu, setidaknya 4 kerusi akan jatuh ditangan pembangkang, manakala di Sabah, mungkin keputusan akan sama sepertimana keputusan PRU 11 dan 12, yakni pembankang mampu menang satu kerusi Parlimen.

Semoga, pucuk pimpanan berjaya mengatasi unsur sabotaj, demi kemangan yang bergaya bagi BN. Fikir-fikirkan lah.

7 comments:

Batresiah said...

Itu tidak dinafikan lagi mengenai Sabaotaj yang berlaku ini. Ini akan menyebabkan kelemahan kepada parti sendiri jika ini berlaku.

Kris Jr said...

Semua ahli umnoBN harus menyokong calon2 pada PRU13 yang telah dipilih oleh pucuk pimpinan.

Kris Jr said...

Bagi memastikan kejayaan UmnoBN pada PRU13 semua ahli harus bekerjasama dan jangan ada acara tikam belakang.

Sanih Alias said...

Jika bolehkan bagus selesaikan masalah dalaman itu terlebih dahulu. Kerana ini yang sering mengundang masalah ini.

Valeria Payton said...

Tidak hairan juga kalau ada sabotaj di kalangan sesama anggota parti.

me gusta said...

Siapa yang mahu sabotaj siapa sebenarnya ni? Ada2 saja dalam politik M'sia ni

Jeff Ambuyat said...

mana2 ahli/pemimpin yang dikenalpasti akan dan sedang melakukan sabotaj, sepatutnya dikenakan tindakan tegas seperti pemecatan..

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels