24 October 2009

Nizar: Bagan Pinang Lah Puncanya: Nik Aziz Mengamuk

Gara-gara kekalahan di Bagan Pinang, tiba tiba batunya menimpa kepala Presiden. Semua tahu siapa pengarah pilihanrayanya, Semua juga tahu siapa kepala jentera yang mencatur di bilik gerakannya, semua juga tahu siapa yang siang malam menjadi penceramahnya walau telah tiada dalam JK Pusat. Mereka semua tidak menjadi sasaran. Langsung tidak disentuh !

Di saat post mortem belum keluar, ditanya kenapa lambat ? (mungkin orang nak semuanya sesegera mee segera, hasil macam anak luar nikah juga ) bila keluar dikata tak tepat kerana terlalu cepat, sememangnya di dalam hati sudah dilipat, keputusannya.., aku juga paling hebat!

Saya tak peduli semua itu kerana sememangnya dikenal siapa dalang dan watak di sebaliknya. Di alun kisah cinta kepada umNO, di alun juga kasih yang tak setia. Tujuh kemenangan di lupa hasilnya, alih-alih kalah sekali di tempat sudah dijangka itu juga yang di jaja. Tembak membabi buta mencari mangsa, akhir kepala presiden jadi sasaran.

Apa yang tiba tiba menyesakkan jiwa apabila blog Nik Aziz bersuara. Ulama itu tidak maksum ! Tiada wala untuk golongan ini, saya memberanikan diri, namun hormat dan memuliakan insani berjasa besar kepada agama ini takkan menjadikan saya biadab sebiadab beberapa penulis yang menghina tuan-tuan guru yang lebih separuh hidup mengabdikan diri dalam perjuangan. Biarlah anda biadab dengan ulama yang anda benci. Kerana anda sendiri tahu mengukur sebersih dan sesuci mana diri anda di sisi Robbi. Harap ada cermin yang mampu digilap agar diri sendiri diketahui hitam atau kelabu asapnya hati.

Ramai terkejut melihat tulisan di blog TGNA,

1. Apakah berat benar masalah kekalahan di Bagan Pinang hingga perlunya EGM untuk menentukan kedudukan pucuk kepimpinan ? Bagaimana dengan kemenangan yang juga di bawah GEMBALA pemimpin yang ada ? Bagaimana pula sesak keputusan di Manek Urai yang hampir menjerumuskan PAS ke jurang kekalahan sedangkan ia berlaku di Kubu PAS, Negeri yang ditadbir oleh PAS, digerakkan oleh mereka yang hebat di dalam PAS dan di awalnya ada larangan tertentu buat beberapa pemimpin PAS termasuk Presiden PAS ? Saya amat mengharapkan sesuatu yang sangat adil dalam penilaian antara dua lubuk ini, lubuk umNO dan lubuk PAS!

2. Persoalan yang ditimbulkan oleh Aziz Bari, antara yang menjadikan ianya besar ialah masalah beralihnya pengundi bukan melayu kepada umNO. Apakah pandangan prof undang undang ini adalah tepat ianya berpunca dari sikap pemimpin PAS ? DSAI sendiri menyatakan hubungan kerjasama PR di Bagan Pinang adalah lemah walaupun Khalid Samad menyatakan ianya terbaik ? Semua mengakui masalah undi tentera menjadi faktor utama.

Itulah yang ditekankan oleh PAS sebelum pengundian, namun selepas keputusannya kenapa isu ini menjadi ketiga atau keempat. Bukankah isu rasuah dan ugutan melampau terutamanya di estet, sekatan dan kekangan pengurusan estet dan politik ganas umNO diakui faktor utama ? Kenapa setelah diakui semua itu faktor utama, tiba- tiba kesimpulannya faktor pemimpin PAS menjadi utama hingga perlunya rombakan kepimpinan ?

3. Jika berlaku Mesyuarat Khas dengan tujuan merombak kepimpinan, dan jika perwakilan memilih mengekalkan pemimpin yang ada, kita sama sama bela betul ke ? Isu kerajaan perpaduan(UG) yang cenderung kepada umNO malah seribu satu macam isu ciptaan ini telah timbul sejak PAS mula membentuk kerajaan Pakatan Rakyat lagi. Muktamar di Selangor tahun lepas adalah kemuncak serangan isu UG.

Ada calon merantau pelusuk kawasan memburukkan lawan atas alasan mereka ini proksi umNo dalam PAS. Namun bila keluar keputusan, pemimpin yang ada terus di beri kepercayaan dan mandat yang besar! Ia hanya baru beberapa bulan ! Jika perlu diadakan semula pemilihan atau rombakan ini, apakah ianya akan jadi jalan selesai ?

Malah mungkin ada pemimpin yang baru di tajdidkan itu masih belum betul tempat duduknya lagi. Siapa pulak calon Presidennya ? Sedangkan di muktamar yang penuh persediaan pun tak ade calon Presiden. Takkan sekarang dah jumpa ? Ustaz Azizan ? Timbalan Presiden pun Ustaz Azizan tolak pada muktamar lepas !

4. Aziz Bari juga nampaknya pandai mencipta ayam laga untuk PAS. Nama Ustaz Azizan Razak menjadi umpan agar tidak dilihat anti PAS. Sedangkan Ustaz Azizan inilah yang berdepan dengan kritikan tanpa kawalan di awal mengambil alih Kedah. Harakah yang menjadi lidah rasmi PAS semacam buat tak peduli. Umum mengetahui Ustaz Azizan adalah orang yang komited dengan Jamaah dan menghormati Presiden. Kenapa tak dicadangkan nama Husam atau Khalid Samad atau mungkin Hanipa Maidin ? Ia adalah cara halus melagakan kepimpinan PAS. Busuk sungguh cara ini !Sebenarnya lama sungguh hati ini ditahan. Melihat rentak tari yang melakar musuh di rumah sendiri.

Di saat UMNO membina kekuatan, Niz Aziz memukul rakan ! Hassan Ali dikatakan tidak cerdik dan berniat jahat kerana membuat kenyataan akhbar, sedangkan ianya sebagai exco boleh berunding sendiri. Maaf ! Kenyataan di dakwa tulisan TGNA di blognya juga bersifat media terbuka. KL Pos mengambil berita Pecat HJ Hadi ! Sedangkan TGNA adalah Mursyidul Am yang boleh memanggil sesiapa sahaja mengadapnya. Mengarahkan dalam mesyuarat agar membincangkan tentang Muktamar Khas ! PECAT HADI AWANG

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels