28 February 2021

KAWASAN TAWAU DESTINASI LAWATAN KETUA MENTERI

SELEPAS beberapa menteri dan pemimpin melawat kawasan tersebut, pada Ahad, Ketua Menteri juga melawat Tawau.

Dalam Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS), kawasan Tawau diwakili 3 ADUN, Apas, Balung dan Tanjong Batu. Dalam perkembangan terbaru, ADUN Sebatik juga telah memberi sokongan, kerana keluar daripada parti Warisan 3 hari lalu.

Tawau mempunyai potensi untuk dimajukan sebagai destinasi pelancongan, selain industri berkaitan pertanian dan perikanan.

Di masa depan, kemajuan kawasan ini akan menerima impak, apabila Ibu Negara Indonesia berpindah ke Kalimantan. Selain itu, kawasan ini juga merupakan pintu masuk BIMP-EAGA.

Kerana potensi kawasan ini kepada perekonomian negeri, kemudahan-kemudahan asas khususnya bekalan air bersih perlu disiapkan, sebagai persediaan menerima tempias kemajuan.

Dalam mencapai visi negeri SABAH MAJU JAYA, bukan sahaja Tawau menjadi tumpuan kerajaan GRS, akan tetapi semua daerah,khususnya kawasan-kawasan yang berpotensi untuk dimajukan, samada menerusi industri pelancongan atau pertanian.

Kawasan Sabah yang luas, serta penggunaan tanah yang belum optimum, mempunyai masa depan yang baik dalam industri pertanian.

Selain kawasan-kawasan hutan dan pantai yang cantik yang menjadi tarikan pelancong, Sabah juga mempunyai potensi memajukan indutsri bio-gas atau industri berasaskan minyak dan gas.

Apa yang diperlukan, ada lah penyediaan kemudahan asas yang baik, termasuk penyiapan Pan Borneo, menaik taraf kemudahan elektrik dan kemudahan air bersih.

Penulis yakin, dalam rangka jelajah kerja Ketua Menteri dan anggota kabinet, mereka mempunyai masukan untuk mencapai hasrat Sabah Maju Jaya menjelang tahun 2025.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Labels